Сладка баница с есенни плодове

Сладка баница с есенни плодове

Есента дойде и аз ú се радвам невъобразимо!!! Прекарахме едно чудесно лято – държахме се като туристи жадни за слънце, море и приключения…. но горещината му (която лично на мен не ми е изобщо любима) омръзна на всички ни… Онзи ден децата се бяха размечтали за огън в камината и гръм и мълнии в небето… Обичам есента не само защото времето се променя  въпреки, че през някои дни все още е горещо, сутрин и вечер е приятно прохладно…  Обичам я и заради всичките плодове и зеленчуци с които ни дарява!!! Не отдавна съпругът ми донесе първата за сезона тиква цигулка. Доста неща приготвихме с нея и даже вече се озъртам за втора тиква…  Тази сладка баница е вдъхновена от рецептата за „Тиквеник със сметана и газирана вода.Плънката е приготвена с тиква, дюли, ябълки и круши. Ухае на ядки (запечени орехи), канела, масло и карамел, защото добавих бадемов крокан! Ах, да знаете само как мирише докато се пече!!! За заливката съм ползвала масло, сметана и бяло газирано вино! Получи се много ароматна и вкусна сладка баница, с хрупкава коричка и топяща се в устата сърцевина! Ще се радвам да я опитате и вие!

Сладка баница с есенни плодове

Сладка баница с есенни плодове

  • Корите които съм ползвала, бяха накъсани и затова съм оформила баницата с редуване на кори и плънка. Ако корите са цели би могла да се оформи и с навиване на рула, както е при тази рецепта
  • Корите за баклава, които обикновено купувам са пакет от 500 гр. В него има 14 бр. кори с размер 70 х 60 см. Понеже често ми се случва да не изразходвам целият пакет кори, намирам за най-удобно да ги разрежа на половина. Така получавам две купчинки с по 14 бр. кори, чийто размер е 35 х 30 см. Такъв е размера на корите, с които е приготвена сладката ми баница днес.
  • Според броя на корите и това дали ще оформите баницата вита или с редена, зависи как ще разделите плънката. Когато е вита, всяко руло се оформя от 2 бр. кори и тогава сухата смес и плънката се разделят на 7 еднакви части. Когато се реди в тавата, корите се разделят на 7 части по 2 кори. Плънката и сухата смес се делят на 6 равни части.

Сладка баница с есенни плодове

  • За плодовата плънка ползвах, парче тиква, 1 голяма круша, 2 дребни ябълки и 2 много малки дюли. По-долу съм посочила чистото тегло на вложените плодове, след като са били почистени и настъргани. Крушата нарязах на дребни парчета, защото ми се струваше, че ако я настържа ще пусне много сок.
  • Приготвила съм десерта в огнеупорна стъклена тава с размери 35 х 22.5 см. 

Сладка баница с есенни плодове

 

Необходими продукти:

  • 250 гр. (½ пакет) кори за баклава
  • 60 гр. олио за намазване на корите

 

За сухата смес:

  • 40 гр. орехи, предварително запечени, смлени
  • 50 гр. бадемов крокан
  • 190 гр. захар
  • 25 гр. (2 супени лъжици) грис (да не е фин)
  • 1 чаена лъжица канела 
  • ½ чаена лъжица смлян кардамон 

За плодовата плънка:

  • 175 гр. настъргана тиква 
  • 180 гр. настъргани ябълки
  • 105 гр. настъргана дюля
  • 175 гр. круша, нарязана на дребни парчета

За заливката:

  • 55 гр. краве масло
  • 100 гр. течна животинска сметана 35%
  • 100 гр. газирано бяло вино, розе или шампанско

Начин на приготвяне:

Дъното и стените на тавата, в която ще се реди баницата се намазват с олиото. Корите се разделят по двойки. Аз в случая имам 7 купчинки.

Сладка баница с есенни плодове

 

Всички продукти за сухата смес се смесват в купа. Размесват се хубаво и се оставят на страна до употреба.

Сладка баница с есенни плодове

Тиквата, ябълките и дюлите се настъргват последователно, като след добавянето на всеки плод сместа се размесва, за да не потъмнява. Крушата се нарязва на ситни парченца и се добавя при останалите плодове в купата. Размесват се хубаво. 

Сладка баница с есенни плодове

Оформила съм баницата, чрез нареждане в тавата, при което се редуват 1 двойка кори (по между им се ръси с олио), слой суха плънка и плодова плънка. Затова съм разделила сухата и плодовата плънка на 6 равни части или за всеки ред по 54 гр. суха смес и около 100 гр. плодова смес. Нареждане на баницата: Дъното на тавата се покрива с една от корите, наръсва с олио и се покрива с втора кора. Върху втората кора също се ръси олио. По повърхността ú последователно се разпределят 2 супени лъжици с връх (54 гр.) от сухата смес и около 100 гр. от плодовата смес. Плънката се покрива с първата от двете следващи кори, която се наръсва с олио. Полага се и втората кора, която също се наръсва с олио.

Сладка баница с есенни плодове

По този начин се процедира докато продуктите свършат. Завършва се с кори. Готовата баница се нарязва на порции. Аз съм я нарязала на 12 парчета.

Сладка баница с есенни плодове

Приготвя се заливката: Разтопеното масло се смесва със сметаната и виното. Получената заливка се разпределя равномерно върху баницата. По желание може да се наръси с малко сусам.

Сладка баница с есенни плодове

Пече се 45-50 минути, в предварително затоплена на 180ºС, работеща с горен и долен реотан, без вентилатор.

Сладка баница с есенни плодове

Като се извади от фурната не се задушава, за да остане хрупкава горната кора. Ако не ви е достатъчно сладка (това зависи и от сладостта на ползваните плодове), може да я наръсите с пудра захар. Да ви е сладко!

Сладка баница с есенни плодове

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Сладка баница с есенни плодове
Published On
Average Rating
4.51star1star1star1star1star Based on 12 Review(s)

4 thoughts on “Сладка баница с есенни плодове

  1. Миме,
    чудесно есенно предложение, много ароматно и вкусно.Ще изпробвам тази рецепта, много плодове имаме.
    Поздрави !

  2. Чудесно есенно предложение Миме!И на мен лятото ми дойде малко доста жегаво(живея във Флорида) така че много се радвам че времето и при нас захладнява!Ще направя баничката ти с най-голямо удоволствие!Прегръдки-Галя

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: