Скариди с домати и Фета (Youvetsi или Saganaki)

Скариди с Домати и Фета - Youvetsi

Скариди с домати и Фета (Youvetsi или Saganaki)

До колкото ми е известно Youvetsi (γιουβέτσι – произнася се “yoo-VE-tsee”), произлиза от наименованието на глиненен съд, в които се приготвят и поднасят традициони за Гърция и Кипър ястия. Представлява дълбок, овален глинен съд с две дръжки от страните. Много е подобен на Българските гювечета, затова реших, че е най-удачно на български да определя и именувам тези ястия като гювеч или гювечета. Въпросните ястия може да са приготвени с телешко, агнешко или пилешко месо (в случая със скариди). може да са готвени в домати или с паста (макарони) с формата на едър ориз, позната под наименованието Orzo. За Кипърци един от най-обичаните варианти на Youvetsi (γιουβέτσι) е Орзото (orzo) с кайма, въпреки че и останалите, за които споменах по-горе се получават много вкусно!!!

Скариди с домати и Фета (Youvetsi или Saganaki)

Гювечетата със скариди от днешната ми публикация не са приготвени с орзо, въпреки че чудесно си пасват с него. В някои ресторанти на острова ги сервират със сварен ориз – също вкусна комбинация. Това ястие е познато и под наименованието „Скариди Саганаки“. 

Скариди с домати и Фета (Youvetsi или Saganaki)

Скариди с домати и Фета (Youvetsi или Saganaki)

  • Рецептата е адаптирана от книгата The Complet Book of Greek Cooking – една страхотна книга!!! Разказвала съм ви за нея и тук. Ако имате възможност закупете си я – няма да съжалявате!
  • От по-долу посочените продукти се получават 2 порции.

Скариди с домати и Фета (Youvetsi или Saganaki)

Необходими продукти: 

  • 75 мл. (5-6 с.л.) маслиново олио (зехтин)
  • 160 гр. (1 глава) кромид лук
  • 675 гр. домати, обелени
  • ½ червена чушка
  • 1 щипка захар
  • сол на вкус (според солеността на сиренето, аз съм сложила 1 чаена лъжица)
  • черен пипер на вкус (½ чаена лъжица) 
  • ½ чаена лъжица сух риган 
  • 500 гр. (10 бр.) скариди (Tiger Prawns)
  • 75 – 100 гр. сирене „Фета“ или друго
  • шепа магданоз, нарязан на ситно 

Зелена салата за гарнитура: 

  • 5-6 листа маруля
  • 2 краставици 
  • 1 зелена чушка
  • 2-3 супени лъжици маслиново олио (зехтин)
  • 1-2 сепени лъжици балсамов оцет
  • сол на вкус

Начин на приготвяне:

Лука се нарязва на ситно (вижте снимката). Доматите се обелват (вижте тук как става това) и се нарязват на сравнително едри като за готвене парчета – всяка половинка домат на 6 до 8 части. Чушката се нарязна на малки кубчета. Ако не ползвате пресни скариди, ще трябва да ги размразите предварително в студена вода. Как се почистват може да видите тук » Как се белят (чистят) скариди. Магданоза се нарязва на ситно, сиренето на кубчета.

Скариди с домати и Фета (Youvetsi или Saganaki)

В голям тиган с незалепващо покритие или друг подходящ съд се загрява маслиновото олио. Лука се задушава в зехтина с периодично разбъркване за 1-2 минути или докато омекне, но без да се зачервява. Добавя се чушката и задушаването продължава с периодично разбъркване за 2-3 минути на умерено силен огън. След това се добавят доматите, захарта, ригана, солта и черният пипер. Топлинната обработка продължава на тих огън за около 10 минути. Разбърква се периодично. Преди да се свали от огъня се добавят по-голямата част от магданоза (оставя се малко за наръсване преди сервиране) и няколко кубчета сирене Фета. Разбърква се.

Скариди с домати и Фета (Youvetsi или Saganaki)

Получената смес се изсипва в дълбок глинен съд или в гювечета. При липса на такива може да ползвате всякакви други огнеопорни съдове (стъклени или порциланови). В случая аз съм разпределила доматената смес между две глинени гювечета. Във всяко съм добавила по 5 броя от скаридите, като съм ги пъхнала в соса, така че само опашките им да са извън него. по повърхността съм разпределила останалото сирене, нарязано на кубчета. Пекат се в предварително затоплена на 180°С фурна, работеща с горен и долен реотан, без вентилатор. При мен печенето по този начин отнема 30 минути.

Скариди с домати и Фета (Youvetsi или Saganaki)

За това време може да приготвите една хубава зелена салата: марулите се нарязват или накъсват, краставичките се разрязват на половина и се нарязват на парченца, чушката на едри кубчета. Всичко се смесва в подходящ съд (купа). Овкусява се с маслиново олио, балсамов оцет и сол на вкус.

Скариди с домати и Фета (Youvetsi или Saganaki)

Когато ястието е готово се наръсва с останалият магданоз и риган. Моите керамични съдове не изглеждаха добре (доста се бяха поизцапали по време на печенето) и затова прехвърлих скаридите в порцеланови купи. Освен със салата може да сервирате със сварен ориз или паста (макарони). Отиват си със студено бяло вино или бира. Да ви е сладко!

Скариди с домати и Фета (Youvetsi или Saganaki)

ТУК може да видите всички снимки. 

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Скариди с домати и Фета (Youvetsi или Saganaki)
Published On
Average Rating
41star1star1star1stargray Based on 2 Review(s)

8 thoughts on “Скариди с домати и Фета (Youvetsi или Saganaki)

  1. Прекрасна рецепта, Мария! Моля те, предложи ни още нещо със скариди!

    1. Радвам се, че рецептата ти е харесала Елена!
      За мен скаридите са прерасни, приготвени по всякакъв начин – дори просто сварени!!!

      С времето ще покажа и други рецепти, защото ги обожаваме и приготвяме често! Работата е там, че рецептите и изобщо идеите, които имам са много повече от колкото изобщо съм в състояние да покажа!
      Поздрав най-сърдечен!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: