Шоколадов сладолед без разбъркване при замразяването

Шоколадов сладолед без разбъркване при замразяванетоУ нас сладолед се яде целогодишно. Домашен правя най-редовно, а от както открихме тази рецепта и горещините от средата на Юни до края на Август  не са ни пречка. Преди през споменатия период избягвах да правя домашен сладолед, понеже става горещо дори за машината за сладолед 🙂 Та точно с това ме привлече тази рецепта. Само като прочетох, че не се бърка при замразяването и запретнах ръкави. Не, че е кои знае какво да разбъркваш сладоледа докато се замразява, но това не все пак e ангажиращо. С тази рецепта го правя, мятам го във фризера и на другия ден си хапваме кремообразен страхотен сладолед, който изобщо не съм разбърквала докато се замразява. Шоколадов сладолед без разбъркване при замразяването

Този сладолед е най-често правения от мен за 2013 г. Знам, че рецептата е с доста жълтъци, но аз по стечение на обстоятелствата (дълга история…) се оказах със сума ти кокошки носачки (вече успях да разкарам излишните), но имаше период в който точно такива рецепти си търсех – с многото яйца. С оставащите белтъци, нямам никакви проблеми, целувките са на почит у нас, а от как открих и технология на печене за час, още по-редовно си ги правим! 🙂 Разнообразяваме и с „Кекс Ангелска храна“ или нещо друго на белтъчна основа.

Шоколадов сладолед без разбъркване при замразяванетоШоколадов сладолед без разбъркване при замразяването

  • Рецептата е адаптирана от списанието „Γλυκά μυστικά“ (сладки тайни) бр. 14 за Юли-Август 2013 г.Шоколадов сладолед без разбъркване при замразяването

Необходими продукти:

  • 150 мл. прясно мляко
  • 260 гр. захар
  • 180 гр. жълтъци (около 9 жълтъка от яйца с размер XL)
  • 115 гр. шоколад (поне 64% какао)
  • 375 гр. течна сметана 35%Шоколадов сладолед без разбъркване при замразяването

Добавка към сладоледа:

  • 100 гр. шоколадови капки
  • шоколадов сос (по желание) за сервиране

Начин на приготвяне:

Сметаната се разбърква до консистенция на цедено кисело мляко, прехвърля се в подходящ съд и се прибира в хладилник до употреба.

Шоколадов сладолед без разбъркване при замразяването

Прясното мляко и 100 гр. от захарта се смесват в подходящ съд и се кипват (захарта трябва да се разтопи). Останалата захар и жълтъците се разбиват на пухкав крем. Към тях на струя и при непрекъснато бъркане се добавя горещото мляко. След това сместта се връща обратно в тенджерата и се загрява на умерено силен огън, при непрекъснато разбъркване, докато температурата и достигне 85°С (на мен ми отнема около 4-5 минути).

Шоколадов сладолед без разбъркване при замразяването

Сваля се от огъня  и се прехвърля в купата на миксера (1). Разбърква се на средна скорост докато се охлади, увеличи обема си и стане пухкава кремообразна смес. Това отнема около 15 мин.  – минават неусетно стига миксера ви да не е ръчен (2). 🙂 Шоколада се разтопява на водна баня или на ниска степен в микровълнова (3). Половината от него се добавя на части към яйчената смес, без разбъркването да се прекъсва (4), останалият шоколад (когато се охлади леко) се смесва внимателно със сметаната (5, 6).

Шоколадов сладолед без разбъркване при замразяването

Миксера се спира и към сместта в купата му се добавя шоколадовата сметана. Разбърква се внимателно, до хомогенност с дървена лъжица или шпатула. Последно към сместа се добавя шоколадовите капки, разбърква се докато се смесят равномерно и се насипва в метален (или др подходящ съд) с похлупак. При липса на похлупак, съда може да се увие и с домакинско фолио.Шоколадов сладолед без разбъркване при замразяването

Прибира се във фризера за 7-8 часа и е готов за консумация. 

Шоколадов сладолед без разбъркване при замразяването

Да ви е сладко и прохладно! И нали днес е празника на детето тава е точният десерт! 🙂 Честит да е празника на всички дечица!

Шоколадов сладолед без разбъркване при замразяването

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

10 thoughts on “Шоколадов сладолед без разбъркване при замразяването

  1. Изглежда страхотно,но шоколадовия сладолед не е на почит в нас.Мислите ли че ще се получи ,ако се пропусне шоколада или се замени с бял шоколад?

    1. Мисля, че би се получил и с бял шоколад.
      Според мен с тази рецепта би могло доста да се импровизира по отношение на вкус и аромат…
      Ако я опиташ по др. начин ще се радвам да споделиш резултата. 😉

      1. Благодаря за отговора! Мисля в скоро време да опитам и ще споделя резултата.

  2. Изглежда страхотно и със сигурност ще го опитам!!!Няма по-вкусен от домашния сладолед!
    Прекрасен ден ти желая

  3. Мими, не се ли усеща много яйчения вкус с толкова жълтъци? На мен обикновено дозата ми е 1 жълтък на 100 мл сметана. Иначе съм забелязала, че шоколадовите сладоледи се получават най-добре, предполагам заради допълнителната мазнина от шоколада. В това хладно и мрачно време при нас още не съм правила сладолед тази година…
    А най-после си получих зеления пипер, но още не съм го опитала, довечера ще правя твоята рецепта с пилешко 🙂
    Поздрави!

    1. Кате, тази рецепта е с много жълтъци и за мен това е добре дошло. 🙂
      Честно да ти кажа и аз като го правих за пръв път си мислех, че яйцата ще се „усещат“, но на практика не се натрапват. Предполагам, че е заради топлинната обработка и дългото разбъркване…
      Иначе ние по всяко време ядем сладолед дори когато си е мрачна зима!!! 🙂
      Да ти е сладко пилешкото!

  4. Този сладолед трябва да е нещо специално. Звучи много интригуващо с това количество жълтъци. При теб времето трябва да е сладоледено топло… Във Франция хич не навява към летни блаженства, хладно и мокро. Но ще запомня рецептата ти и ще пробвам лятото 🙂 Особено, ако Филип донесе домашни яйца от колегата си.
    Усмивка от мен 🙂

    1. Тики, в интерес на истината времето в момента съвсем не е обичайното топло, а по-скоро прохладно (за което съм изключително благодарна)!!!
      🙂
      Но даже сковаващ студ и мраз не са пречка за нас и сладоледа е добре дошъл целогодишно! 🙂

  5. Намерих яяяя !!!!! Извинете за неграмотността ми ! Чак като изпратих коментара си , видях че отстрани има милиони рецепти . Наистина вече съм се “ обухлила “ ! Значи правилно съм избрала символа си във фейса – ха , ха !! Привети от Испания !!

    1. Поздрави и от мен Стефче!
      🙂
      Когато търсиш нещо в блога ми е най-лесно с търсачката – в дясната странична лента е и пише „намери рецептата“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: