Семифредо с кокос и рози

Семифредо с кокос и рози

С изненада установих, че в блога ми няма нито една рецепта за този прекрасен замразен десерт, който се е родил в Италия, затова ще кажа няколко думи: Често е сравняван със сладоледена торта (ice-cream cake), въпреки че при него не се редуват пластове сладолед с платки. Ако трябва да го опиша с две думи, бих заложила на „замразен мус“. Основните му съставки яйца, захар и сметана, може да са допълнени от всякакви други продукти – плодове, шоколад, сос (карамел, шоколад, плодов…), ядки и др. Семифредо-то не замръзва твърдо като сладоледа и на стайна температура се отпуска доста по-бързо. Приготвя се много по-лесно и бързо (без специални уреди или разбъркване по време на замразяване). Затова го обожавам!!!
Семифредо с кокос и рози

Преди повече от месец при нас се появиха първите цветове на маслодайните рози, с който направих това изключително нежно, разтапящо екзотично и галещо небцето семифредо. Опитайте го и вие!

Семифредо с кокос и рози

  • Мерителната чаша е с вместимост 250 мл.
  • При липса на кокосова сметана може да охладите добре (за 1 нощ) консерва с кокосово мляко. Отваря се внимателно без да се разклаща пробива се дупка в млякото и през нея се оттича водата, която е на дъното на консервата гъстата смес горе се ползва като кокосова сметана.

Семифредо с кокос и рози

  • Ползвала съм метална форма за кекс с размери 35.5 х 12.5 см. височина на стените 8.5 см.
  • От по-долу посочените продукти се получават около 10 порции.
  • Рецептата е адаптирана от гръцкото издание на списанието „Olive“ бр. 100 от 03/2016 г.

Семифредо с кокос и рози

Необходими продукти:

  • 6 жълтъка (100 гр.)
  • 6 белтъка (187 гр.)
  • 150 гр. захар
  • 300 гр. кокосова сметана
  • ¾ чаена чаша едри кокосови стърготини (desiccated coconut)
  • ¼ чаена чаша от сиропа с розова вода (рецепта следва)
  • 400 мл. течна животинска сметана 35%
  • 1 чаена чаша (15 гр.) розови листа (от маслодайна или ароматна градинска роза)

Семифредо с кокос и рози

За сироп с розова вода:

  • ½ чаена чаша (128 гр.) захар
  • ½ чаена чаша (125 мл.) вода
  • ½ шайба лимон
  • 3 супени лъжици (45 мл.) розова вода

Семифредо с кокос и рози

За основата:

  • 2 супени лъжици (40 гр.) масло
  • ½ чаена чаша (88 гр.) белени фъстъци, леко запечени, нарязани на парчета
  • ½ чаена чаша (50 гр.) едри кокосови стърготини
  •  2 супени лъжици (40 гр.) мед

Начин на приготвяне:

Първо се приготвя сиропа, който трябва да изстине. В подходящ съд се смесват захарта, водата и лимоновата шайба. Варят се на умерен огън за 15 минути. Става много гъст сироп, който се разрежда с розовата вода, след като се свали от котлона. Разбърква се хубаво и се оставя на страна докато изстине на пълно. След това се замерва нужното за рецептата количество. Ще ви остане малко от сиропа.

Семифредо с кокос и рози

Жълтъците и половината захар се разбиват (с ръчен миксер) на парна баня, докато захарта се разтопи, сместа побелее и увеличи обема си няколко пъти. При мен това отне около 4 минути.

Обновяване от април 2023: крем сабайон може да се приготви и с помощта на термомиксер. Яйцата и захарта се смесват в купата на термомиксера. Поставя се приставката за разбъркване. Разбиването става на трета скорост за около две минути или докато сместа побелее и стане пухкава. След това термомиксъра се наглася на 60 градуса трета скорост за пет минути и крем за байон се приготвя самичъкСемифредо с кокос и рози

Същевременно белтъците и останалата захар се разбиват на твърд сняг, които се прехвърля в друг съд и в купата на миксера се сипва сметаната. Разбива се до консистенция на гъсто кисело мляко.

Семифредо с кокос и рози

В голяма купа се смесват кокосовата сметана, сиропа от рози и кокосовите стърготини. Разбъркват се. Последователно се добавят жълтъчната смес, сметаната и розовите листенца.

Семифредо с кокос и рози

Последно се добавят разбитите на сняг белтъци и се бърка внимателно до хомогенност. Сместа се насипва в метална форма и се прибира във фризера за няколко часа или докато замръзне.

Семифредо с кокос и рози

За основата: Маслото се разтопява в малка тенджера. Добавят се фъстъците и кокосовите стърготини. Разбъркват се непрекъснато за около минута, след което се свалят от огъня. Добавя се меда и се бърка докато се смеси равномерно с ядките и коксовите стърготини.

Семифредо с кокос и рози

Когато сместа се охлади се разстила равномерно по повърхността на замръзналото семифредо. Натиска се с лъжица така, че основата от ядки да прилепне хубаво към замръзналата част на десерта.

Семифредо с кокос и рози

Може да върнете формата във фризера, където да остане до момента на сервиране или да я обърнете веднага върху подходящ за сервиране съд, след което да приберете десерта за съхранение във фризера. За да излезе десерта лесно от формата, може да постъпите по няколко начина: да оставите формата за 10-15 минути на стайна температура, да облеете стените ú с топла вода или да обвиете стените с гореща кърпа (затоплена или намокрена с топла вода). При поднасяне десерта може да се декорира със свежи или захаросани розови листа или цветове, да се поръси с ядки, да се залее със сироп от рози или шоколад или да се гарнира със Сладко от маслодайни или градински рози. Да ви е сладко!!!

Семифредо с кокос и рози

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Семифредо с кокос и рози
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 5 Review(s)

6 thoughts on “Семифредо с кокос и рози

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: