Салата с риба тон, целина и майонеза

На сандвичи приготвени с тази салата мога да изкарам цялото лято и няма да ми омръзне! Комбинацията от продукти може да ви се види прекалено семпла и даже не достатъчно интересна – какво пък толкова, риба тон, майонеза, целина (в БГ популярна като селъри) и подправки. Аз обаче мога да ви уверя, че салатата е не само много вкусна, но позволява да развихрите въображение и да измислите най-различни начини за сервирането и. Нямам идея какъв точно е произходът на тази салата, но при нас е доста популярна из заведенията. Сервират я най-често под форма Tuna sandwich, но може да бъде поднесена и в комбинация с картофена салата (много си подхождат на вкус) или нещо друго. 

Салата с риба тон, целина и майонеза

  • Ще ви е нужна една консерва риба тон с нетно тегло 160 гр. Когато я отцедих от сока теглото на рибата беше 150 гр.
  • Ползвала съм 3 клонки целина (заедно с листата) от сърцевината. Може обаче да се ползват и само стъбла, трябва обаче да са крехки. Чистото им тегло вложено от мен в рецептата е 35 гр. 
  • Целината и лука може и да се пасират, но аз ги предпочитам на дребни парченца.

Необходими продукти:

  • 165 гр. риба тон от консерва, отцедена от водата
  • 90 гр. кромид лук 
  • 140 гр. целина (селъри)
  • 150 гр. майонеза 
  • ½ – 1 чаена лъжица сол или количество на вкус
  • около ¼ чаена лъжица прясно смлян черен пипер 

Начин на приготвяне:

Целината и лука се нарязват на дребни парченца или се пасират в блендер. Всички продукти се смесват в подходящ съд и се разбъркват до получаването на хомогенна смес. Съхранява се в хладилник в добре затворен съд. Добре е преди да се сервира да престои поне 1 час, за да може аромата на целината, лука и подправките да се „отключат“.

Маже да сервирате тази салата като предястие върху листенца от сърцевина от маруля, върху зелена салата или в мини арабски питки (pitta bread). Много хубава комбинация за лек обяд е да се сервира върху нарязана маруля заедно с картофена салата, придружена с пресен хляб.  Може да направите сандвичи с нея и да ги занесете на пикник или излет. Стават и страхотни канапета (хапки) за парти или коктейл. Ще се радвам да я опитате и да се хареса и на вас! Да ви е сладко!

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

9 thoughts on “Салата с риба тон, целина и майонеза

  1. Chudesna e! Mnogo ya obicham tazi salata. Ponezhe ne si padam mnogo po tzelina, predpochitam da ya propuskam ili zamestvam sus zelena yabulka. S malko otzet sushto e vkusna, no ne vseki obicha kiselichko.

    Bravo na teb! Vse hubavi neshta pravish!

    1. Саша, интересно предложение със зелената ябълка – не съм пробвала, но смятам да опитам другия път! 🙂
      Аз обичам целина и много харесвам тази салата, макар че има хора който я заменят с магданоз, по причини като твоята – аромата обаче, пък и вкуса, стават съвсем различни.

      1. Zdravej, Maria!
        Predi nyskolko dni reshih da napravya salatata s originalnite produkti ot tvoyata retzepta. Ot burzane, merih produktite na oko, no se poluchi mnogo vkusna salata. Dori i bashta mi, kojto ne si pada mnogo po riba, ya haresa. Tzelinata i luka smlyah na mnogo sitno i stana izkliuchitelno! Blagodarya ti mnogo za vkusnite retzepti i za ideite! Skoro shte probvam i nyakoya ot drugite ti retzepti. Za suzhalenie, imam mnogo zloyadi detza, koito ne otzenyavat hranata :(. Dali puk nyamash v rukava i njakoj trik za zloyadstvo :).
        Vesel i shtastliv weekend!

        1. Привет Саша,
          радвам се, че салатата се е харесала!
          За съжаление със злоядите деца е трудно. Аз нямам личен опит, но мои познати имат и от там малко съм запозната със сложността на този проблем.
          Знам, че е нужно голямо търпение, постоянство, въображение и изобретателност да се справиш със злоядо дете! Примерно едно две неща, които съм виждала да работят за привличане на вниманието към храната са артистичното и оформяне на някакво животинче или картина в чинията и миниатюрни порции, за да може детето да бъде похвалено, че е хапнало от тях, а не да изглежда че всичко си е останало. Това обаче сигурно и ти си го знаеш! 🙂

  2. Ех, иде ми да стана от дивана и да я приготвя тази салата! А е 10 вечерта 🙂 Продължаваш да изкушаваш! Поздрави!

    1. Вили, ако не си опитвала тази салата до сега, трябва веднага да си поправиш грешката! 🙂
      За мен е голям разкош, колко и семпло да изглежда на пръв поглед! Бих могла да я консумирам много често и няма да ми омръзне!
      Поздрав най-сърдечен и от мен!

      1. сега си похапвам от тази салатка и пребавих кисели краставички мн дибре се получи

          1. И на мен ми е една от любимите салати за сандвичи. В едно препечено бейгълче става лудница. Само че ми се вижда доста майонезата. На едно място и слагат и малко крема сирене освен майонеза. Също превъзходен вкус. Но тази салата без целина е все едно да е без Туна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: