Салата Оливие (Olivier) или Руска Салата

Салата Оливие (Olivier) или Руска Салата

Оригиналната версия на салатата била изработена през 1860 г. от Люсиен Оливие (Lucien Olivier), главен готвач в ресторант Ермитраж, един от Московските най-реномирани ресторанти. Салатата на Оливие бързо станала популярна сред посетителите на ресторанта. Точната рецепта и по-точно тази на дресинга била ревниво пазена тайна. Знае се, че салатата била приготвяна от месо от фазан, телешки език, хайвер, зелена салата, раци, кисели краставици, варени яйца. Според други изтоцници имало и трюфели, риба, пушена патица, но със сигурност нямала картофи, което днес е основната съставка на салатата.Салата Оливие (Olivier) или Руска Салата

Към края на 19 век един от помощник -готвачите на Оливие – Иван Иванов направил опит да открадне рецептата за салатата. Докато приготвял дреснига, в пълно усамотение както бил свикнал, Оловие бил внезапно повикан по спешност. Възползвайки се от ситуацията Иванов се промъкнал в кухнята и видял съставките, които използва Оливие за дресинга както и точните им количества. След това Иванов напуснал Оливие и отишъл да работи като главен готвач в ресторант Москва. Там той подозрително започнал да предлага салата подобна на тази на Оливие, но под името „Столична салата“, обаче дресинга на Столичната салата бил с по-ниско качество – все пак нещо в салата на Иванов „липсвало“, разказвали гастрономите по това време. Точните пропорции на оригиналния дресинг така и не станали известени.

По -късно Иванов продал рецептата на различни издателски къщи, които допринесли за разчуването й. През 1905 г ресторант Ермитраж бил затворен и семейство Оливие напуска Русия (Люсиен Оливие умира 1883 г.) и за това в негова чест салатата станала известна като „Оливие“. С времето популярността й растяла, но тъй като голяма част от съставките й били рядкост, други скъпи или сезонни, постепенно тези съставки били изместени от по-обикновени и достъпни като така се стигнало до днешната версия на руската салата.

Салата Оливие (Olivier) или Руска Салата

Днес верисята на салатата съдържа варени картофи, кисели краставички грах, яйца, лук, наденица или варено месо, заляти с майонеза – това е приблизително версията на салатата на Иванов и само бледо наподобява оригинала на Оливие. Тази салата се сервира на всеки руски официален празник, особено на Нова година и зимните празници. По време на комунизма салатата е станала широко разпространена и в България. Българската версия съдържа картофи, моркови, кисели краставички, грах, яйца, месо, обикновено шунка, заляти с майонеза. Салатата е особено популярна и в Иран, където добавят и пилешко месо. Заради френското влияние върху испанката кухня тази салата е позната и там и съдържа – моркови, консервирана риба тон, яйца, грах, печени червени чушки, зелени маслини, картофи и майонеза.

Източник: Уикипедия

Салата Оливие (Olivier) или Руска Салата

Салата Оливие (Olivier) или Руска Салата

  • Всеки от зеленчуците се вари или бланшира в отделен съд, поради различното времетраене на процедурата за всеки един. По-добре става, когато зеленчуците се нарежат предварително на кубчета и след това се сварят – варенето отнема по-малко време, а кубчетата запазват целостта си. 
  • Сварените зеленчуци се охлаждат в студена вода – така се прекъсва процеса на варене и се постига запазване на целостта на парчетата.
  • В моята Руска Салата обикновенно слагам: варени картофи, варени моркови, кисели краставички, пушена шунка и (или) салам и грах. Останаите продукти биха могли да варират според настроението ми в даден момент или това, с което разполагам – сладка царевица, наситнено стъбло от целина, варени яйца нарязани на ситно (или настъргани), парченце кисела ябълка, варено пилешко или ако е останало от коледната пуйка и т.н.  

Салата Оливие (Olivier) или Руска Салата

  • Мерителната чаша е с вместимост 250 мл. Продуктите са замерени, след термичната обработка, за по-голяма гочност съм посочила и кличеството им в грамаж.
  • Обичам да смесвам майонезата с малко кисело мляко и горчица, но може да се ползва само майонеза.

Салата Оливие (Olivier) или Руска Салата

Необходими Продукти:

  • 663 гр. картофи
  • 2 големи моркова (165 гр.)
  • 85 гр. (¾ чаена чаша) кисели краставички
  • 80 гр. (¾ чаена чаша) сварен грах  
  • ¾ чаена чаша пушена шунка, салам, варено пилешко или пуешко
  • сол на вкус
  • черен пипер на вкус
  • 2 яйца

За дресинга:

  • 150 гр. майонеза
  • 2 супени лъжици (50 гр.) цедено кисело мляко
  • ½ чаена лъжица горчица

Начин на приготвяне:

Картофите и морковите се почистват, обелват и измиват. Сваряват се, по отделно в посолена вода. Може да ги нарежете на кубчета преди или след варенето – както ви е удобно. Вижте препоръките по-горе, по този въпрос. Яйцата се варят 7 минути от момента на завирането и се оставят под течаща вода да се охладят. След това се нарязват на парчета или настъргват на ренде. Ако ползвате грах от консерва, просто го отцедете от сока. Сухият грах ще трябва да се свари, а замразеният да се бланшира за минута-две в гореща вода. Шунката, салама или друг вид месо се нарязват на малки парченца. Киселите краставички се наситняват. Всички продукти се смесват в голяма купупа и се поръсват със сол и черен пипер на вкус.

Салата Оливие (Olivier) или Руска Салата

Добавят се продуктите за дресинга и всичко се разбърква внимателно с дървена лъжица или шпатула. Салата се прехвърля в съд с похлупак и се съхранява в хладилник.

Салата Оливие (Olivier) или Руска Салата

С Руска салата могат да се напълнят профитероли и да се поднесат на бюфет или като предястие.

Профитерол със Салата Оливие (Olivier) или Руска Салата

Може да поднесете салатата с пресен хляб, припечени филийк, блини или нещо друго подходящо! Да ви е сладко!

Салата Оливие (Olivier) или Руска Салата

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Салата Оливие (Olivier) или Руска Салата
Published On
Average Rating
3.51star1star1star1stargray Based on 6 Review(s)

3 thoughts on “Салата Оливие (Olivier) или Руска Салата

  1. Мария тази салати е превъзходна и я приготвям за незнаен път.Благодаря за страхотно вкусните рецепти 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: