Ризото (risotto) с Шафран

Нещо вкусно от любимата Италианска кухня! Ризото (risotto) е традиционно италианско ястие с ориз, особено популярно в Северна Италия. За приготвянето му, се използва кръгъл бисерен ориз (най-добре от сорта арборио), който в зависимост от региона, предварително се запържва в зехтин или краве масло. След запържването към ориза се долива (на части) бульон. Той може да е месен, зеленчуков или рибен, в съотношение 1 литър течност на 1 чаша ориз. Задушава се с постоянно бъркане. Според рецептата и предпочитанията може да се добави месо, морски дарове, гъбизеленчуци или плодове. Могат да бъдат използвани различни видове вина и сирена. Понякога за да се постигне още по кремообразна структура на ястието, почти в края на термичната обработка се добавя предварително разбита на котлона смес от краве масло и сирене пармезан или пекорино

Най-често се консумира самостоятелно като предястие, но може да бъде сервирано като основно ястие или като гарнитура към печено месо. Днешната рецепта е много семпъл вариант на това ястие. 

Ризото (risotto) с Шафран

Необходими продукти за 4 порции:

  • 1 литър вода
  • 1 кутийка домашен пилешки бульон (Knorr) или друг по желание
  • 1 ч.л. шафран
  • сол на вкус
  • черен пипер на вкус
  • 50 гр. краве масло
  • 50 гр. зелен лук – наситнен
  • 250 гр. ориз за ризото
  • 125 мл. бяло вино
  • 50 гр. сирене пармезана за сервиране

Начин на приготвяне:

В подходящ съд на котлона, слагаме водата, бульона, шафрана, сол и черен пипер на вкус. Затопляме и разбъркваме от време на време, докато се разтвори бульона и течността заври.В отделен съд, разтапяме маслото и в него задушаваме за няколко минути зеленият лук. Добавяме ориза и разбъркваме в продължение на около 2 минути. След това се добавя бялото вино и продължаваме топлинната обработка за няколко минути, докато се изпари алкохола. След това, към ориза (на порции) се добавя от горещият бульон. След всяко добавяне на бульон (около чаша всеки път) готвенето продължава докато ориза абсорбира течността и чак тогава се добавя следващата чаша от бульона.

Периодично се разбърква, за да не загори. Цялата процедура отнема около 18 минути. Възможно е да не изразходвате всичкият бульон, ако прецените, че е достатъчно и ориза е сварен. Моят ориз пое всичкият бульон. Сервира се веднага, наръсено с пармезан и малко шафран за декорация. Да ви е сладко!

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: