Пукани люти чушлета

Пукани люти чушлета

Днес се поразходих из „тавана“, при рецептите дето отлежават там. Избрах си тази, която е точно на 2 годинки. 🙂 При нас в Кипър, парливите чушки (растението) си виреят чудесно почти целогодишно, та от тази гледна точка не ги консервирам с цел „за зимата“ – когато няма пресни. Разбира се когато са мариновани или консервирани по друг начин, вкусът е по-различен от този когато са пресни. У дома главни почитатели на лютото сме аз и дъщеря ми, останалите са по-умерени, т.е. харесва им леко люто, та затова и количествата на подобни консерви, които приготвям са малки. Рецептата е много добра и се надявам, че ще се хареса и на вас!

Пукани люти чушлета

  • Мерителната чаена чаша е с вместимост 250 мл., а чашата за кафе с вместимост 95-100 мл.
  • От по-долу посочените по-долу продукти се получават 2 малки буркана, чиято вместимост е 250-260 мл.
  • Ако желаете вижте поста ми Как се Стерилизират Буркани за Консервиране, за обработката на бурканите.

Пукани люти чушлета

Необходими продукти:

  • 500 гр. люти чушки (зелени, червени или смес)
  • 85 гр. (3/8 чаена чаша) червен винен оцет
  • 20 гр. (1 супена лъжица с куп) сол
  • 35 гр. (3 равни супени лъжици или ½ кафена чаша) захар 
  • ½ до 1 кафена чаша олио

Начин на приготвяне:

Измийте чушлетата и отрежете дръжките им до основата, така както се вижда на долната снимка.

Пукани люти чушлета

В подходящ съд смесете оцета, захарта и солта. Сложете ги на котлона. Разбърквайте докато солта и захарта се разтопят, а когато сместа заври я отстранете от огъня и я оставете на страна.

Пукани люти чушлета

 

Опърлете леко чушките върху котлон, скара или с горелка.

Пукани люти чушлета

 

Когато приключите ги добавете в оцета. Размесете ги леко, така че всички да се навлажнят със маринатата  и ги оставете в нея докато изстинат на пълно. От време на време може да ги размесвате, така че тези, които са били отгоре, да постоят в маринатата, която се оттича на дъното на съда. 

Пукани люти чушлета

 

Когато изстинат ги наредете в буркани, като ги отцеждате от маринатата и ги смествате плътно с лек натиск. Не хвърляйте марината която остава.

Пукани люти чушлета

В тиган или друг подходящ сипете олиото. Когато се загрее, пуснете в него малко парче хляб (хапка) и изчакайте да се зачерви добре и от двете страни, свалете олиото от котлона. Ролята на парчето хляб е да ви помогне да се ориентирате, до кога да загрявате олиото и да не го прегорите. Горещото олио се смесва с останалата марината. Парчето хляб се отстранява. 

Пукани люти чушлета

Получената смес се разпределя (докато е горещата) между бурканите. Затворете ги веднага и ги обърнете върху капачките. Трябва да останат така докато изстинат напълно, след това може да се обърнат в нормално положение и да се съхранят за зимата (или за по-нататък).Пукани люти чушлета

ТУК може да видите всички снимки.

Пукани люти чушлета

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Пукани люти чушлета
Published On
Average Rating
31star1star1stargraygray Based on 32 Review(s)

6 thoughts on “Пукани люти чушлета

  1. Мария,
    и аз правя люти чушлета в малки количества за зимата.Но според мен е по добре да се правят без никаква мазнина / препържено олио /, защото при по – дълго съхранение олиото има дъх на гранливо.Аз ги мариновам или само в оцет, или равни части оцет и вода / сурови или опукани /.Суровите също стават много вкусни мариновани само в оцет.
    Поздрави и лека седмица !

    1. Привет Елена!
      Обикновено консервите се правят от година за година, не е добре да отлежават за повече.
      А, олиото би могло да мирише на гранясало само когато е старо или некачествено. Възможно е също да граняса и ако консервата не е била затворена правилно.
      Ако бурканите са били стерилизирани, за консервата е ползвано качествено олио, запечатана е добре и не е отлежала с години, няма причина олиото в нея да има дъх на гранясало.
      Разбира се всеки който иска може да пропусне олиото в рецептата, но ще е добре да се увеличи малко количеството на маринатата.
      Поздрав най-сърдечен и от мен!

  2. А някакви подправки?! Чесънче, магданозче…допускат ли се? И още един въпрос, какво би станало ако вече запечатаните бурканчета се сварят за около 5-10мин допълнително….Някакси ми се струва доста несигурен този вашия метод на мен…трябва доста умело и бързо да се сложат всички неща така щото да не изстинат?!

    1. Добавката на чесън, магданоз или друга подправка би направила чушките още по-вкусни!!! Смело може да експериментирате в тази насока, според личните си предпочитания.

      Колкото до метода за консервиране без варене, т.е. затваряне на бурканите и обръщането им върху капачките докато това, което е в тях изстине напълно – уверявам ви че е абсолютно надежден!!! От години го практикувам за всякакви консерви и съм много доволна!!! Този начин на консервиране спестява доста време и енергия!!! Разбира се има и рецепти, при които не може да се приложи или трябва да се ползва метода на консервиране чрез изваряване. За мен изваряването на бурканите при тази рецепта е абсолютно излишно и би отнело част от чара на текстурата, която имат чушките. Възможно е разбира се, на друг човек повече да му харесат когато ги консервира с изваряване… За да сте сигурен може да направите експеримент с 2 бурканчета, като затворите половината без варене, а другите чрез изваряване и след това да прецените вкуса на кои чушки ви харесва повече.

      В зависимост от това какво количество зимнина се приготвя може да промените леко технологията на приготвяне, така че да не ви се налага да се притеснявате и бързате. Примерно когато се правят по-големи количества (или този, който приготвя рецептата действа по-бавно или не иска да е под стрес), може да отцедите чушките от маринатата с която са били залети и да ги подреди на спокойствие в бурканите. След това марината се загрява, смесва се с горещото олио и получената смес да се разпредели над чушките в бурканите. Остава само да ги затворите и обърнете върху капачките – трябва да останат така докато изстинат напълно.

  3. Първо искам да Благодаря за чудесната рецепта на авторката, намерих я съвсем случайно в интернет пространството, тъй като и аз се чудех как точно да си приготвя прясно обраните чорбаджийки.
    После да кажа на останалите посетители тук, че със сигурност няма да съжаляват, ако и те пробват тази чудесна и лесна рецепта, та дори и нещо по-вече – гарантирам ви, че чушлетата, които консервирате по този начин със сигурност няма да изтраят до зимните месеци!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: