Постна разядка (дип) с бял боб, орехи и маслини

Постна разядка (дип) с бял боб, орехи и маслини

Може да е постна, но е толкова вкусна, че със сигурност ще се хареса и на тези, които не постят! Честно да си кажа тази разядка надмина очакванията ми! На мен 1 глава чеснов лук ми се стори ужасно много и сведох чесъна до 3 едри скилидки, но си мисля, че не трябваше да съм толкова пестелива с него, защото много отива на всичко останало. От друга страна, нещо с толкова много чеснов лук, не прави разядката от най-подходящите за посрещане на гости, въпреки че по-непретенциозните сигурно ще я намерят за перфектна. Ако не харесвате особено аромата на чесън, може да ползват печен или карамелизиран чеснов лук, чийто вкус и аромат е доста мек. Може да бъде сервирана с кракери, пресен, препечен хляб или със зеленчуци (моркови, целина, чушки и др.) нарязани на пръчици. 

Постна разядка (дип) с бял боб, орехи и маслини

Снимките ми не са много на фокус. Най-добре (ясно) се вижда външният вид на разядката на снимките направени по-време на приготвянето ú, когато явно не съм бързала толкова. 

Постна разядка (дип) с бял боб, орехи и маслини

  • Мерителната чаша е с вместимост 250 мл.
  • Може да се ползва прясно сварен боб или бял боб в собствен сос от консерва.
  • В разядката може да се сложи до 1 глава чесън, който много и отива.
  • Ползвала съм предварително запечени и охладени орехи, но може да се ползват и сурови. Количеството им би могло да се увеличи до ½ чаена чаша или според предпочитанията.
  • Рецептата е адаптирана от книгата на Росица Генчева „Кулинарна енциклопедия: 1555 избрани рецепти“

Постна разядка (дип) с бял боб, орехи и маслини

Необходими продукти:

  • 2 чаени чаши (380 гр.) сварен бял боб, отцеден от водата
  • 10 гр. (3 едри скилидки) чеснов лук
  • 3 супени лъжици (30 гр.=45 мл.) маслиново олио (зехтин)
  • ½  чаена лъжица (2.5 мл.) червен винен оцет
  • 35-40 гр. орехи, предварително запечени и охладени
  • 18 бр. (80 гр.) маслини каламата
  • 110 гр. кромид лук, обелен 
  • сол  и черен пипер на вкус
  • 2-3 супени лъжици нарязан магданоз
  • 2-3 супени лъжици от водата в която се е варил боба, за разреждане на разядката до нужната консистенция

Начин на приготвяне:

Чесновият лук се нарязва на кръгчета, кромида на не много едри парчета. Маслините се обезкостяват. Всички продукти се смесват в купата на блендер или кухненски робот.

Постна разядка (дип) с бял боб, орехи и маслини

Пасират се до получаване на еднородна смес.

Постна разядка (дип) с бял боб, орехи и маслини

Ако е прекалено гъста се разрежда с малко от водата в която е врял боба. Овкусява се със сол и черен пипер на вкус и се прехвърля в подходящ за съхранение съд, които има капак. Преди да се сервира е добре да отлежи поне няколко часа (в хладилник), за да се свържат съставките и ароматите по между си.

Постна разядка (дип) с бял боб, орехи и маслини

Може да се сервира в общ, не дълбок, но широк съд, където всеки да си потапя зеленчуковите пръчици или в съд с лъжичка, с която да се загребва и да се нанася върху кракери или др. тестени изделия. Би могла да се сервира и индивидуално в малки чашки и по друг подходящ начин. Да ви е сладко!

Постна разядка (дип) с бял боб, орехи и маслини

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Постна разядка (дип) с бял боб, орехи и маслини
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 8 Review(s)

15 thoughts on “Постна разядка (дип) с бял боб, орехи и маслини

  1. Прекрасна е разядката Миме.Ще я изпробвам задължително сега през постите.На мен ми се струва,че орехите трябва да се понамалят, а не чесъна.Защото и фасулът си е по – тежко смилаема храна.Но всеки според предпочитанията си.Много хора не желаят да употребяват въобще чесън, а други пък страшно много го обичат.
    Леки и спокойни пости ! Поздрави !

    1. Еленче, кобинирай си продуктите както на теб ти се струва, че ще е по-добре и да ти е сладко!!!
      Да е лек поста ти, щом постиш, аз не постя, но това не ми пречи да обичам и да похапвам постни храни!
      Поздрав най-сърдечен и от мен за теб!

      1. Отлична рецепта! Изобщо блога Ви е фантастичен – любимо мое място с чудесни идеи за всякакви поводи. Благодаря!

  2. Здравей, Мария,
    Гледам тази рецепта и се чудя… дали би могла да ми дадеш съвет, идея.. Имам едни маслини, средно големи без костилка, но са добили леко дъх на гранясало. А бяха запечатани както са си, в металната консерва. Предполагам, че липсата на костилка има връзка. Та се чудя, дали можеш да ми дадеш акъл как да ги „рециклирам“ и облагородя.. Просто маслините са нещо твърде ценно за мен, за да ги изхвърля просто ей така, без опит за спасяване. Върти ми се из главата нещо от сорта на: да ги изкисна в нещо (но не съм сигурна в какво), за да премахна неприятния дъх, след което да ги пасирам на нещо подобно като показаното от теб, или да ги мариновам в някакви подправки, както са цели. Вариациите сигурно ще са стотици, даже имам своя идея за втория вариант, но пак ми остава като проблем обездъхтяването. В теб ми е надеждата… Не намерих мариновани като за разядка в блога ти, което ме изненада, но със сигурност знаеш нещо по темата. Аз си мисля за някаква комбинация от портокалова кора, портокалова вода, лимонов сок, чесън, зехтин, оцет от нар, розмарин, босилек.. Какво ще кажеш?

    1. Привет!
      Пробвай да ги изкишнеш във вода с лимонов сок. Ако това не премахне лошият им дъх едва ли нещо друго ще помогне…
      Иначе ще е като да прикриваш лоша миризма с хубав парфюм – колкото и да е хубав парфюма в комбинация с неприятно ухание нещата ще се получат неприятни…
      Нафявам се че ме разбираш какво имам предвид.
      Успех желая!

      1. Да, права си – ако не се махне дъхът, няма да опитвам друго.. Благодаря за съвета!

      2. И така, благодарение на твоя съвет, постигнах известен успех, след което осъществих и двете си намерения – за разядка, и за мариновани в буркан маслини. Разядката ми съдържа нахут, вместо бял боб – това имах налично, и понеже са от едно семейство, реших да опитам. Ядките ми са кашу, а добавих и малко пармезан, както и по няколко капки балсамов оцет и оцет от нар. Хрумна ми също да сложа и няколко парченца сушени домати. Лимонов сок почти не сложих, защото маслините бяха поели доста лимонов аромат по време на кисненето. Крайният резултат е доста приличен.
        За маринованите приложих комбинацията, която споменах по-рано, но още е рано за опитване – нека отлежат поне една седмица, и тогава. Но, все пак, изглеждат и ухаят обещаващо…

        1. Васи радвам се, че си успяла да уползотвориш маслинините и си постигнала удовлетворяващ краен резултат!
          Да ти е сладко!!!

  3. Как боб, мерен в чаши от 250мл тежи 380г… При мен само 1 и малко тежи толкова, и като съпоставих количеството лук- почти равно. Карам на чаши и да видим какво ще се получи…

  4. Както и очаквах, твърде много лук… почти не става за ядене. Пробвахте ли я изобщо тази рецепта с мерките, които сте посочили?!

  5. Защо не оставяте коментари, които не са положителни?! Така подлъгвате още хора да си хабят и времето, и продуктите… Поне добавете към рецептата, че не е за всеки вкус… Разочароващо…

    1. Здравейте, Тя!
      Всички коментари независимо дали са положителни или отрицателни се публикуват в блога. Дори когато някой се е държал невъзпитано към мен или друг читател на блога, не съм изтривала коментари, но пък мога да блокирам тези които продължително се държат невъзпитано или просто искат да се заяждат.
      Всичко публикувано в блога е изпробвано неколкократно от мен.
      Много съжалявам, че рецептата не ви се е получила и харесала.
      Това дали е за всеки вкус всеки сам си преценя. Не може да го каже някой друг! Освен това всеки според вкуса си може да регулира продуктите така както предпочита, като добавя по малко, опитва и преценя!
      Занапред Ви желая успешни кулинарни приключения!

  6. Фасулът кисне от няколко часа. Мислих как да го приготвя и рязядката много ми допадна като идея. Ще е вкусна, особено с орехите , маслините и зехтина. По–здравословно няма накъде, а и небцето ще е доволно.
    Пак благодаря, Мария!?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: