Пита с Паричка

Традиционните содени питки, като че ли не са ми много по вкуса! Предпочитам да приготвя най-обикновен хляб. Възможно е до сега, просто да не съм попадала на добра рецепта за содена пита – такава която да ми хареса! Но истината е, че през последните две три години, не съм и опитвала да приготвям такава, защото все този хляб си правя за постната пита с паричка! По една или друга причина до сега не съм успявала да споделя рецептата му, макар че го приготвям често. Затова пък се натрупаха доста снимки и няколко идеи за оформлението му като питка. 

На ръка съм замесвала тестото само няколко пъти, след което реших че е по практично да си направя с точност рецептата и да ползвам машината за хляб за замесването и втасването на тестото. Така докато машината си меси, човек може да си прави нещо друго. Тестото съдържа вода, мая, брашно, по-малко сол, захар и зехтин – продукти, които винаги имам под ръка. Лесно и на бързо става, е изчаква се малко със втасването! 🙂 Хрумна ми, да опитам да изпека тестото във кексова форма с причудливи извивки. Питката доби по празничен вид! Ако имате някаква форма с Коледна тематика (дръвче, снежен човек, венец и т.н.), ще е още по-добре! Получи се чудесно като форма, но загуби от страна на препечената коричка… Като се замисля, питката би мога да се върне върне във фурната, след като се извади от формата и да се пече, докато се получи хрупкава коричка по цялата и повърхност.

Пита с Паричка

  • Мерителната чаша е със съвместимост 200 мл. 
  • Паричката, която ще се ползва за питката, трябва да е предварително измита с топла вода и сапун и изварена за 10 минути във вряща вода. За по-сигурно, ако желаете, може даже да я завиете с алуминиево фолио, след изваряването.
  • Тавата, която най-често ползвам за направата и е стъклена и е с диаметър 20 см. Интересната форма за кейк е от силикон и е с 21.5 см. Ако имате някаква форма с коледен дизайн (елха, венец и др.), ще стане още по-хубаво.

Необходими продукти:
  • ½ супена лъжица суха мая
  • 320 гр. (2 чаени чаши) топла вода
  • 1 чаена лъжица захар
  • 1 чаена лъжица сол
  • 30 мл. (4 супени лъжици) олио или зехтин
  • 500-520 гр. брашно
  • + олио за намазване на тавата
  • + брашно за наръсване на тавата
  • паричка (по желание)

Начин на приготвяне:

Маята и захарта се разтварят в част от топлата вода. Добавят се няколко супени лъжици от брашното, или колкото е нужно да се получи кашица. Купата се покрива с домакинско фолио или памучна кърпа и се оставя на топло за 10 минути. 

Брашното се пресява 2 пъти и се смесва със солта.

Ако месите на ръка: В брашното се прави кладенче и в него се изсипват втасалата мая, останалата вода и олиото. Замесва се меко еластично тесто, което се покрива с кърпа и се оставя на топло да втаса (да удвои обема си).

Ако ползвате машина за хляб: На дъното на контейнера на машината за хляб се изсипват втасалата мая, останалата вода и олиото. Върху тях – брашното. Сложете 500 гр. от него. Машината се включва на програма за замесване и втасване на тесто и се оставя да си свърши работата.

Втасалото тесто се омесва с останалите 20 грама брашно, колкото да излезе въздуха от втасването. Може да се омеси и с намазани с олио ръце, ако няма да се правят някакви фигури. Слага се в намазана с олио и наръсена с брашно форма и се пече в умерена фурна. Опитвала съм да правя шарки с вилица и макар, след втасването да са забележими, по време на печене изчезват на пълно.

Ако искате да направите фигурите като при хляба от долната снимка: Тавата е с диаметър 20 см. Отделете около 175 гр. от готовото тестото. По голямата част (1) се разстила в подготвена тава (намазана с олио и наръсена с брашно) и се притиска съвсем леко с длани, за да се заравни. Някъде в тестото се вмъква паричката, предварително обработена по горе описаният начин. Отделеното парче (2) се разделя на 2 части. От всяко се оформя фитил с дължина около 32-33 см. Във всеки от двата му края се прави разрез по дължина, започващ на 5-6 см. навътре от фитила и стигащ до края му.  Единият фитил се слага хоризонтално по средата на питката, а другият го кръстосва вертикално през средата. Разрязаните краища се завиват красиво, в ляво и дясно, нагоре към питката. Вижте снимката. 

Тавата се покрива с памучна кърпа и се оставя на топло да  втаса. Когато се напълни и започне да се надува над нивото и, се слага в предварително затоплена умерена фурна и се пече до готовност.

Аз пека за 35-40 мин. на средна скара, във фурна с включен горен и долен реотан и вентилатор, нагласена на 180°С. След това изключвам горния реотан и печенето продължава още 15-20 минути. Вместо да изключвате горния реотан, може да завиете питката с алуминиево фолио.

Ако искате да направите питката в интересна форма: 

Формата се намазва с олио и се наръсва с брашно. Ако е силиконова е добре да я поставите в малка тавичка с ниски стени, за да не се огъва фармата при преместването и към фурната – това ще спадне тестото. Готовото тесто се измесва с брашното или с намазнени ръце. Паричката се вмъква в него и  тестото се поставя във формата. Оставя се да втаса (докато удвои обема си и запълни формата). Пече се в предварително затоплена на 180°С фурна, със включен горен и долен реотан и вентилатор.Ако се ползва силиконова форма, ще е поставена върху тава, затова печете в ниската част на фурната. Когато повърхността се зачерви приятно, готовността може да се провери с клечка. Ако се забучи в тестото и излиза суха, без полепнало тесто е готово. Ако желаете повече хрупкава коричка, може да извадите питката от формата, да я обърнете върху тавата с ниски стени, след което да я върнете във фурната, докато повърхността на хляба се зачерви приятно.

Нека има късмет и берекет в домовете на всички ни, приятели! Весели и уютни да са празниците!

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

4 thoughts on “Пита с Паричка

  1. Zdrasti Meri, popadnah na tvoita recepta v tursene na po-interesna recepta za tui obiknovenata Koledna postna pitka. Mnogo mi haresa ideqta za silikonovata forma i tochno taka smqtam da iznenadam semeistvoto si.Blagodarq za spodelenata recepta.V Kolednata nosht shte pojelaem na teb i cqloto ti semeistvo vsichko nai-hubavo.

  2. Благодаря за прекрасната рецепта,Мария!Питката стана чудесна.Получих много благодарности от близките си.
    Пожелавам на теб и семейството ти много здраве,късмет и благоденствие.Весели празници!

    1. Радвам се, Мария!
      Благодаря ти за прекрасните пожелания!
      Всичко най-добро за теб и семейството ти! Светли да празниците!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: