Пилаф от зелена леща и ориз по Кипърски

Пилаф от зелена леща и ориз по Кипърски

Този семпъл, изключително лесен за приготвяне и много вкусен пилаф е доста популярен в Кипър. Подходящ е за хората, които постят в момента, за вегетарианци, както и за всички, които обичат леща 🙂 Ястието предлага доста големи възможности за това как и с какво може да бъде допълнено или съчетано. Много си отива с допълнения като кисело мляко, салата (аз предпочитам доматена) и др. може също в самият пилаф да бъдат добавени екстри като чери домати, зелени подправки според сезона и предпочитанията, задушени в масло гъби, карамелизиран лук, сушени домати и др. Може доста да развихрите въображението си по въпроса…

Пилаф от зелена леща и ориз по Кипърски

  • Мерителната чаша е с вместимост 250 мл.
  • Лимоновият сок се прибавя при варенето на лещата, за да не потъмнее, да запази светлият си цвят.
  • Много си отива с кисело мляко или доматена салата.

Пилаф от зелена леща и ориз по Кипърски

  • Лука се запържва в сгорещена мазнина, за да се извлече напълно аромата му.
  • Времето за готвене посочено по-долу, е това което приготвянето на ястието е отнело при мен. Продължителността на варенето ще е в зависимост от сорта на ползваните ориз и леща. 

Пилаф от зелена леща и ориз по Кипърски

Необходими продукти:

  • 1 ½ чаени чаши (270 тр.) зелена леща
  • 20 мл. прясно изцеден лимонов сок (1/2 малък лимон)
  • 1 чаена чаша (216 гр.) ориз, продълговат
  • 100 гр. (1 глава) кромид лук, накълцан на ситно 
  • 1-2 скилидки чесън скълцани на ситно (по желание)
  • ¼ чаена чаша (50 мл.) маслиново олио (зехтин)
  • 1 ½ -2 чаена лъжица сол
  • 1/8 чаена лъжица черен пипер
  • вода

Начин на приготвяне:

Лещата се залива с 1 л. студена вода и се слага на котлона. Когато водата заври, водата се отцежда, лещата се връща в тенджерата и се залива с 1 литър гореща вода. Добавя се и лимоновият сок. Вари се на умерено силен огън за около 10 минути (от момента на завиране) или докато лещата е полусварена. 

Пилаф от зелена леща и ориз по Кипърски

Голяма част от водата ще се изпари по време на варенето, но колкото е останала се отцежда и лещата се изплаква със студена вода. Ориза се измива много добре (докато водата в купичката, в която го мием започне да остава бистра). Добавя се към лещата. Заливат се с 2 ½ чаена чаша топла вода (или евентуално бульон). Овкусява се със сол – 1 ½ -2 чаени лъжици и черен пипер 1/8 чаена лъжица, или количество на вкус. Връщат се на котлона докато ориза се свари и поеме водата. Отнема около 10 минути. Когато количеството на водата в тенджерата остане минимално, е добре да изключите котлона и да оставите ориза да я поеме. В подходящ съд се загрява маслиновото олио и в него се запържва лука. Ако желаете да добавите и чеснов лук, запържете го заедно с кромида. Запържването продължава докато лука омекне, след което се сипва в тенджерата с лещата и ориза. Разбърква се за кратко, колкото мазнината и лука да се разпределят в пилафа.

Пилаф от зелена леща и ориз по Кипърски

Маслиновото олио и запърженият в него лук, може да се добави към лещата и ориза след като са се сварили или докато се варят. Сервира се веднага със салата и кисело мляко. Да ви е сладко!

Пилаф от зелена леща и ориз по Кипърски

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Пилаф от зелена леща и ориз по Кипърски
Published On
Average Rating
41star1star1star1stargray Based on 10 Review(s)

3 thoughts on “Пилаф от зелена леща и ориз по Кипърски

    1. Благодаря за отзива, Даниела!
      Нарочно не пиша само „зехтин“. Преди доста време получих сигнал, че автоматичният преводач не го превежда правилно на някои езици за разлика от „маслиново олио“ и ми е останало навик да го изписвам и по двата начина…

      😉

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: