Павлова (Pavlova)

Павлова (Pavlova)

Тези, които ме следят чрез Фейсбук знаят, че този месец направих цели 8-9 торти и един куп други сладки неща за рождениците около мен… В резултат от това се сдобих с цяла купа белтъци в хладилника и този път реших да приготвя десерта „Павлова“, защото в блога няма рецепта за него в класическият му вид, т.е. ако не броя Десерт с целувки (Meringues), сметана и горски плодове и Ягоди със сметана и Целувки (Meringues).

Павлова (Pavlova)

Павлова (Pavlova)

  • За приготвянето на белтъчната смес ще ви е нужен миксер. 
  • От по-долу посечените продукти може да се направят 7-8 големи десерта Павлова (като този, който се вижда на следващата снимка) или доста повече с по-малък размер.

Павлова (Pavlova)

  • Знам, че има и хора, за които този десерт не е кой знае какво и не им харесва особено (един от тях е сина ми, например), но като цяло Павлова е масово харесван десерт. Това, както и факта, че основата от меренг може да се приготви предварително и се съхранява добре на стайна температура (в добре затворен съд, където да е изолирана от влага), прави десерта идеален за посрещане на гости или за сервиране на парти. Може да се оформи по-голям или малък, дори с мини размер на 1-2 хапки.
  • Най-често се сервира с червени плодове – определено му отиват и балансират сладостта му, но и с други плодове (особено ако имат кисела жилка) е много вкусен!  
  • Рецептата е адаптирана от http://www.athenarecipes.com/

Павлова (Pavlova)

Необходими продукти:

  • 7 бр. (263 гр.) белтъци
  • 430 гр. кристална захар
  • 1 чаена лъжица екстракт от ванилия или зрънцата на 1-2 шушулки ванилия
  • 15 гр. (3 чаени лъжици) царевично нишесте
  • 7 мл. (1 ½ чаена лъжица) бял винен оцет

За сервиране:

  • 450 мл. течна животинска сметана 35%
  • 35 гр. (2 супени лъжици с връх) захар
  • 600 гр. червени плодове или други според сезона и предпочитанията
  • портокалов сос, ягодов или сос от червени плодове

Начин на приготвяне:

Белтъците се слагат в купата на миксера и се разбиват на висока скорост. Когато побелеят (образуват се множество въздушни мехурчета) започва добавянето на захарта лъжица по лъжица. Разбиването продължава, докато сместа поеме захарта и се получи гъст и лъскав белтъчен сняг. Ванилията (зрънцата или екстракта) се добавят към края на разбиването. Миксера се спира и в сместа се добавят царевичното нишесте и оцета. Разбърква се хубаво с дървена лъжица или шпатула докато добавеното се смеси хомогенно с меренга (белтъчният сняг).
Павлова (Pavlova)

От получената смес се приготвя основата за десерта, която обикновено е кръгла. Размера е според предпочитанията. Може дори да направите една голяма кръгла основа и да сервирате десерта под форма на торта, което е красиво, но не особено практично, тъй като меренга се чупи лесно, а разчупената на парчета Павлова, определено няма добър естетичен вид. Както и да решите да оформите основите за десерта, ще трябва да го направите върху тава застлана с хартия за печене. Смятам, че най-лесно и бързо е основите да се оформят с помощта на лъжица. Сместа се насипва върху хартията за печене, като се придава форма според предпочитанията – може да направите основа като насипете 4-5 супени лъжици от меренга и ги оставите така както са, без да заглаждате – артистично неравни! Може да оформите меренга куполовидно или на по-плоски дискове. Ако нямате точно око или ако много държите основите да са с еднакъв размер, може да разчертаете предварително кръгове върху хартията за печене. Не забравяйте да насипвате меренга от обратното на разчертаното. 

Павлова (Pavlova)

Друг вариант за оформянето на белтъчните основи е меренга да а се насипе в пош с кръгъл или звездовиден накрайник и с негова помощ да се оформят. Може да се направят и като гнездо, така както се вижда на следващата снимка.

Павлова (Pavlova)

Печеното (сушенето) става във фурна работеща само с горещ въздух (вентилатор), която се загрява на 180ºС. Когато тавите се сложат във фурната, температурата се регулира до 120ºС. Сушенето продължава 1 час, след което фурната се изключва. Тавите остават във фурната докато тя изстине напълно, най-добре цяла нощ. По време на сушенето, както и през периода на охлаждане на фурната, вратата ú не се отваря. Добре изсъхналият меренг се отделя лесно от хартията за печене. Вижте и готовите основи за мини Павлова

Павлова (Pavlova)

На другия ден, основите от меренг се прехвърлят в подходящ за съхранение съд, който се затваря плътно. Това ще ги предпазва от овлажняване и от поемане на чужди миризми. Съхраняват се на стайна температура. Когато сте готови да сервирате десерта, разбийте сметана със захарта. Върху всяка от целувчените основи се нанася слой сметана (може да го направите с лъжица или сладкарски пош). Върху сметаната се насипват червени плодове или други според сезона и предпочитанията. 

Павлова (Pavlova)

Може да залеете с лъжица портокалов или друг плодов сироп, и да добавите клонче мента или алойзия! Да ви е сладко!

Павлова (Pavlova)

Обикновено, чините изглеждат така в края на вечерта!

Павлова (Pavlova)

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Павлова (Pavlova)
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 7 Review(s)

4 thoughts on “Павлова (Pavlova)

  1. Както винаги, рецептата ти се получи страхотно! Благодаря, Миме!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: