Пате с мус от риба тон и авокадо

В началото на Декември в къщи „дойде” една книжка с рецепти и идеи за Коледната и Новогодишната трапеза. Беше притурка към неделния вестник на мъжът ми. Книжката се оказа поредното издание на месечно излизаща поредица с рецепти носеща името „οι δοκιμασμένες ΧΡΙΣΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ”, в превод „Изпитани Златни Рецепти”. Много неща си харесах и  малка част от тях успях да направя!

Едно е сигурно обаче – заглавието напълно се припокрива със съдържанието! 
Тази рецепта е от там! В момента липсват снимките от етапите на приготвянето, но ако успея да ги възтановя обещавам да редактирам поста и да ги добавя! 

Пате с мус от риба тон и авокадо

  • В оригинал рецептата е със сьомга, аз я заместих с риба тон. Ако рибата (сьомгата) има кокали, трябва да ги отстраните. След това я раздробете с вилица и я блендирате. Когато се ползва сьомга може да се добави по-голямото количество червен пипер, отива си. Аз към рибата тон съм прибавила само 1 щипка.
  • Ползвала съм малка продълговата форма за кекс със размер 26 х 10,5 см. Стените и дъното и се покриват с голямо, дълго парче прозрачно домакинско фолио. Фолиото трябва да е достатъчно голямо, част от него да излиза извън стените на формата – това ще спомогне за по-лесното обръщане на патето, след като се желира.

Необходими продукти за муса с риба:

  • 1 консерва (от 400 гр. Pink Salmon) сьомга – аз ползвах 1 консерва от 400 гр. риба тон в собствен сос, предварително отцедени
  • 1 супена лъжица желатин на прах
  • ½ чаена чаша (125 мл.) топла вода
  • 2 супени лъжици бял оцет
  • ½ чаена лъжица горчица на прах, аз ползвах обикновена, френска
  • ½ до 1 чаена лъжица червен пипер
  • 1 чаена чаша (250 мл.) течна сметана 35%
  • сол на вкус

За муса с авокадо:

  • 2 – 3 броя добре узряло, но здраво авокадо
  • 1 ½ супени лъжици желатин на прах
  • ½ чаена чаша (125 мл.) студена вода
  • 2 супени лъжици лимонов сок
  • сол на вкус
  • 1 супена лъжица течна сметана 35%

Начин на приготвяне:

Желатина за муса с авокадо се накисва в студената вода и се оставя на страна да набъбне. Желатина предвиден за муса с риба се разтваря в топла вода. Разбърква се, докато се разтвори напълно и ако е необходимо може да се загрее леко, но не трябва да завира. Рибата се натрошава с вилица и се слага в блендер. Добавя се желатина (този дето е разтворен в топлата вода) и се смесват с две-три пулсови завъртания. Прехвърлете рибата в друг съд и сложете в блендера горчицата с оцета, малко сол и щипка червен пипер. Разбъркайте и добавете сметаната. Разбърква се с за няколко секунди, докато се получи гладка смес. Рибата се връща в блендера и с няколко пулсови завъртания всичко се смесва до хомогенност. Прехвърлете в подходящ съд, измийте блендера и бързичко се заемете да приготвите и муса с авокадо. 

Набъбналият желатин се разтваря на водна баня и се оставя на страна.
Авокадото се почиства от кожата и костилката в средата. Разчупва се на няколко парчета и се слага в блендера. Добавят се лимоновия сок, солта и желатина, които вече се е охладил леко. Разбърква се докато се получи гладко пюре. Блендера се спира, добавя се сметаната и се разбърква с лъжица. На дъното на подготвената форма се изсипва половината от рибната смес – тя е по-рядка от тази с авокадото. По средата и, с лъжица се разпределя муса от авокадо. 

Може също да шприцовате муса от авокадо ако имате време и желание – така ще се получат много интересни форми и ефектен разрез. Покрива се с останалата рибена смес. Слага се в хладилника да желира. Нужни са минимум 3-4 часа, най-добре цяла нощ, особено ако искате да извадите от формата. След като се желира се обръща върху подходящ съд, фолиото се отстранява, нарязва се на порции и може да се сервира върху канапе от зелена салата, придружено с препечени филийки, сухари или пресен хляб. Аз сервирах патето в средата на масата в продълговата чиния. Украсих го с няколко шайби лимон и листенца магданоз. Зелената салата беше в отделна купа и така всеки си насипа сам желаното количество.  Да ви е сладко! ТУК може да видите всички рецепти.

Last updated by .

6 thoughts on “Пате с мус от риба тон и авокадо

  1. Много ми допада –
    чудесна рецепта и изпълнение.
    Поздрав, Диана

  2. Сьомга и тон са предпочитани рибки у нас, а и авокадо-мус.. ауу, рецептата е чудесна, Мария!

    Какъв желатин ползваш? Винаги разтварям желатин в студена вода, иначе.. ох, става един такъв..ъъъ! – невъзможен 😉

    Поздравления за отличната реализация на предястието!

    Уютен и вкусен уикенд :-)))

  3. Страхотна рецепта и като съставки, и като изпълнение.Поздравления, Мария 🙂

  4. Отново много хубава рецепта, не мога да ти смогна, неизчерпаема си 🙂
    Поздрави и спокойни почивни дни!

  5. Много сте мили момичета, радвам се, че рецептата ви е харесала! И в къщи се хареса много!!!
    Дими в тази рецепта съм използвала желатин, които е Кипърско производство. Марката му е "BLOSSOM" и откакто го изпробвах по една случайност, го предпочитам! Разтваря се чудесно в студена и топла вода. Това което веднага ми направи впечатление при този желатин е, че е по-ситен от обикновенно – като много финна кристална захар! Не знам дали на това се дължи добрата му разтворяемост и по двата начина!
    Но да си призная, преди извесно време,ме беше хванал ината и реших, че трабва да разбера – защо когато разтварям желатина в топла вода се събира на желатинова топка и трябва да бъркам и да загрявам, за да го оправя!?!
    Направих няколко опита и забелязах, че проблемът ми беше, че сипвам желатина във водата, а не водата към него. Когато прибавяйки водата към желатина бъркам енергично – се получава!
    Дано съм ти била от полза!
    Лек, жизнерадостен и слънчев ден желая на всички ви!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: