Тесто за основа на флан Pâte à foncer (flan pastry)

Тесто за основа на флан Pâte à foncer (flan pastry)

Тесто за основа на флан Pâte à foncer (flan pastry)

Тестото за основа на флан Pâte à foncer (flan pastry) и Pâte brisée (Shortcrust pastry) са маслени теста, които може да се ползват както за солени, така и за сладки основи на ястия и десерти. Основната разлика между двете теста е количеството на маслото, което се ползва за приготвянето им. Пропорцията на маслото при тестото за основа на флан е половината от количеството на брашното, а при Pâte brisée количеството на маслото може да е повишено до три пети от количеството на брашното. Pâte brisée е ронливо, хрупкаво и е чудесно за печива, които се поднасят непосредствено след приготвянето им. Когато приготвените киш или тарт ще престоят няколко часа преди да бъдат поднесени е по-добре да се ползва Pâte à foncer.

Тесто за основа на флан Pâte à foncer (flan pastry)

(short link)

изпечена основа за тарт

Тестото за основа на флан Pâte à foncer (flan pastry) може да се приготви:

  • ръчно: Пресейте брашното върху домакински плот. Направете кладенче и сипете в него маслото, яйцето, захарта и солта. Размесете с ръце до получаване на кремообразна смес. Малко по-малко вкарвайте от брашното в кремообразнат смес в центъра на кладенеца. Работете с пръстите на ръцете докато получите ронливо тесто. Добавете студената вода (на струя) и размесвайте докато се оформи тесто. След това приложете френският метод за месене наречен frisage: избутвайте леко тестото с възглавничките на дланите по повърхността на работният плот. Съберете тестото на топка и повторете процедурата 4-5 пъти. Това осигурява равномерно омесване.
  • с миксер работещ с приставка за тесто (кука)
  • с кухненски робот или термомикс (както е показано по-долу).

Тесто за основа на флан Pâte à foncer (flan pastry)

  • Тестото за основа на флан може да се съхрани в хладилник до 1 седмица или във фризер до 3 месеца. Трябва да е добре увито в прозрачно домакинско фолио и поставено в найлонов плик.
  • От по-долу посочените продукти се получава 480 гр. тесто, което е достатъчно за покриване на дъното и стените на форма с диаметър до 26 см.
  • Рецептата е адаптирана от книгата „Pastry: Savoury and Sweet“ от Michel Roux.

Тесто за основа на флан Pâte à foncer (flan pastry)

Необходими продукти:

  • 250 гр. брашно
  • 125 гр. масло, нарязано на парчета
  • 1 яйце (50 гр.)
  • 5 гр. (1 чаена лъжица) фина захар 
  • 2.5 гр. (½ чаена лъжица) морска сол (Fleur de sel)
  • 40 мл. студена вода

Начин на приготвяне:

Най-често ползвам кухненски робот за приготвяне на тестото. Смятам, че с него (както и с миксера) се спестява много време и кухнята се цапа минимално.

Смесете брашното, захарта, солта и маслото в купата на кухненски робот. Пуснете робота на висока скорост за няколко секунди или докато сместа стане подобна на трохи. Добавете яйцето и размесете. След това добавете водата и продължете размесването, докато тестото се събере на топка.

приготвяне на тестото

Прехвърлете тестото за основа на флан върху парче прозрачно домакинско фолио. Увиите го хубаво и приберете в хладилник до употреба. Вижте съветите по-горе, свързани с по-дългото съхранение на Pâte à foncer (flan pastry).

готовото тесто увито във фолио, за да отлежи в хладилник

Разточване:

Тестото трябва да е охладено, за да се разточва лесно. Поставете го между два листа хартия за печене и разточете до нужната големина. Махнете горната хартия и обърнете тестото в тавата, в която ще приготвяте тарт или друго. 

разточване на тестото

Отстранете и другият лист хартия за печене. С пръстите на ръцете може да подпомогнете тестото да се разположи по-добре по дъното и стените на тавата. Надупчете основата с вилица. Покрийте с парче хартия за печене и насипете върху нея керамични перли или бобова култура. 

Печене:

Печенето на тесто за основа на флан Pâte à foncer (flan pastry), става в зависимост от рецептата, за която ще бъде ползвано. Обикновено фурната се загреява на 180-190ºС (работещ горен и долен реотан, без вентилатор). На средна скара сложете тавата от фурната, ламарина или друга тава, в която да може да се побере формата за тарт. Това ще подпомогне хубавото изпичане на основата за тарт и от долната страна. Печете 13-15 минути, след това отстранете бобовата култура с помощта на хартията и върнете тавата във фурната. Редуцирайте градусите до 180ºС и печене още 5 минути, ако основата ще бъде печена отново заедно с плънката или до 15 минути ако е нужна за тарт чийто плънка не се пече. Повърхността на тестото трябва да порозовее леко. Извадете от фурната и оставете да се охлади. Извадете от формата. 

изпечена основа за тарт

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Тесто за основа на флан Pâte à foncer (flan pastry)
Published On
Average Rating
3.51star1star1star1stargray Based on 5 Review(s)

2 thoughts on “Тесто за основа на флан Pâte à foncer (flan pastry)

  1. Благодаря за рецептата! Досега не съм правила такова тесто. Замесването може ли да стане във фуудпроцесор, защото нямам планетарен миксер (само обикновен, но не толкова мощен)? И размесването с яйцето и водата – пак ли с миксер или с шпатула, или с ръце? Привет!:)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: