Паста пенне с гъби, чесън и магданоз

Паста пенне с гъби, чесън и магданоз

Рецептите като тази са ми любими не само защото са много вкусни, но и защото се приготвят бързо и лесно – в рамките на двайсетина минути, със сравнително малко продукти може да приготвите прекрасна вечеря или обяд! Тази паста ще се хареса изключително на хората, които обичат гъби. Печурките са лесно достъпни по всяко време на годината и рецептата е представена с тях, но бихте могли да ползвате няколко вида гъби, включително и диви, ако има от къде да си наберете или закупите. 

Паста пенне с гъби, чесън и магданоз

Паста пенне с гъби, чесън и магданоз

  • За по-интензивен гъбен вкус реших да ползвам бульон от гъби Порчини, но ако желаете може и без него. Ако не ползвате гъбен бульон ще имате нужда от сол. За подсилване аромата на гъби би могло да се добави малко truffle oil (трюфелово олио). 
  • Рецептата е адаптирана от книгата „Τα Ζυμαπικά – ΠΑΡΑΛΛΑΓΕΣ ΣΕ ΕΝΑ ΘΕΜΑ“ от Γριγόρης Χριστοδούλου

Паста пенне с гъби, чесън и магданоз

Необходими продукти:

  • 500 гр. макарони „Penne“
  • 7  гр. (3 скилиди) чеснов лук, нарязан на ситно
  • 300 гр. пресни гъби печурки
  • ½ чаена лъжица сол 
  • ½ чаена чаша вода
  • 3 супени лъжици скълцан магданоз
  • 2 кубчета бульон от гъби Порчини
  • 75 гр. (5 супени лъжици) краве масло
  • настърган пармезан

Начин на приготвяне:

Гъбите се нарязват на филии. В малка тенджера се налива водата (½ чаена чаша), добавя се солта и тенджерата се слага на котлона. Когато водата заври се добавят гъбите. Варят се за около 4 минути с внимателно периодично разбъркване или докато гъбите омекнат и пуснат соковете си. Водата, в която са се варили се запазва. Гъбите се прехвърлят в цедка и се оставят на страна до употреба.

Паста пенне с гъби, чесън и магданоз

В подходящ за варенето на макароните съд се сипва вода от чешмата и останалата от варенето на гъбите вода. Добавя се бучка масло и 1 гъбен бульон. Тенджерата се слага на котлона и когато водата заври в нея се пущат макароните. Варят се за 10 минути (или колкото е указано на опаковката) – времето се засича от момента на завиране.

Паста пенне с гъби, чесън и магданоз

Докато макароните се варят може да продължите с обработката на гъбите. В подходящ съд се загрява маслото. Добавят се гъбите, нарязания на ситно чесновият лук и стритият гъбен бульон. Задушават се за около 4-5 минути или докато гъбите се запържат леко. Разбъркват се често. Тенджерата се сваля от огъня, добавя се магданоза и се разбърква.

Паста пенне с гъби, чесън и магданоз

Може да добавите сварените, отцедени от водата макарони при гъбите да размесите хубаво и да сервирате, или да насипете макароните в чиниите за сервиране и да гарнирате с гъбената смес. 

Паста пенне с гъби, чесън и магданоз

Всяка порция се наръсва с настърган пармезан. Да ви е сладко!

Паста пенне с гъби, чесън и магданоз

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Паста пенне с гъби, чесън и магданоз
Published On
Average Rating
41star1star1star1stargray Based on 5 Review(s)

2 thoughts on “Паста пенне с гъби, чесън и магданоз

  1. Миме,
    моята майка е голям любител на пастата и с нея наистина се приготвят лесни и бързи ястия.Тази рецепта с гъби е наистина много интересна, обикновено правя паста с аромат на гъби и зеленчуци , но използвам бульон.
    Поздрави !

    1. Пробвай някой път и така както е при тази рецепта! Всеки който обича паста и гъби със сигурност ще я оцени по достойнство!
      Поздрави и от мен за теб!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: