Парено Тесто или Choux pastry (Pâte à choux)

Парено Тесто или Choux pastry (Pâte à choux)

Pâte à choux (Choux pastry) е парено тесто, което се използва широко в сладкарството за направата на различни десерти :  

  • Профитерол (profiterole) – терминът профитерол се използва обикновено за малки сладкишчета направени от това тесто. Те могат да бъдат с пълнеж от бита сметана, сладкарски крем или сладолед. Гарнират се със шоколадов сос, карамел или пудра захар. Може да са наръсени с ядки и др.

Профитерол

  • Еклери (Éclair)са сладкиши с продълговата форма приготвени от това тесто. Пекът се докато се надуят добре (стават кухи от вътре) и получат хрупкава коричка. Когато изстинат се пълнят със сладкарски крем, които може да е е с шоколадов или кафен вкус или примесен със сметана или бити белтъци. Възможно е да бъдат напълнени с плодов пълнеж, кестеново пюре или сладкарски крем с добавка на ядки. Покрити са с глазура от шоколад, айсинг или карамел.

Еклери

  • Croquembouche
  • Традиционните френски Cruller
  • Идващите от Англия Beignet
  • Класическият Френски Сладкиш Сент Оноре  (St. Honoré Cake)
  • И не на последно място (отново идващо от френция) – Gougère
  • Американските churros, които у нас са познати като Тулумбички – наричат ги още „тиквени дръжки“

През годините съм изпробвала най-различни рецепти за парено тесто, но намирам това от днешнатаа ми публикация за перфектно! Получават се невероятно вкусни профитероли, еклери или каквото друго се оформи. За приготвянето на тестото са нужни вода или комбинация от вода и мляко (както е по-долу в рецептата), масло, малко сол и захар и брашно.

Парено Тесто или Choux pastry (Pâte à choux)

Обновяване от Октомври 2013 г. Винаги ми се е струвало, че приготвянето на парено тесто е едно от най-лесните неща и никога не съм подлагала процеса на „дисекция“, на внимателно наблюдение под лупа, просто защото каквато и рецепта да съм опитвала ми се е получавала от раз. Оказва се обаче, че има хора, за които е било невъзможно да се справят с рецептата и са на мнение, че с по-долу дадените количества на продуктите е невъзможно да се получи  парено тесто годно за приготвяне на профитерол или еклери. Затова реших да да засека с точност всичко. Даже замерих и теглото на вложените яйца като подбрах такива, които тежат точно по 50 гр. (без черупката). Това е теглото на нормалното, средно голямо яйце (размер М) или най-често срещаната големина на яйца из магазините.

Парено Тесто или Choux pastry (Pâte à choux)

Като гледам как стана днес тестото с теглените яйца, си давам сметка, че яйцата които обикновено съм ползвала са били от големите (домашните обикновено са такива), защото на старите снимки се вижда, че тестото е по-рядко от днешното ми тесто. Мисълта ми е, че и 5 големи яйца да се сложат, пак се получава чудесен краен резултат.

Парено Тесто или Choux pastry (Pâte à choux)

Парено Тесто или Choux pastry (Pâte à choux)

  •  Рецептата е на известният гръцки сладкар със френска школа Stelios Parliaos. От него научих, че думата „choux“ на френски означава печеля. Печалбата в случая идва от това, че тестото увеличава много обема си при печенето.

Парено Тесто или Choux pastry (Pâte à choux)

  • ТУК може да видите и рецептата за профитерол направени от това тесто. В зависимост от големината, с която ще бъдат формени от 1 доза може да се получат около 32 бр. по-големи профитероли (като тези на следващия колаж) или 50 до 70 бр., ако се оформят с големина на хапка (в готов вид).  
  • Тестото може да се насипе в пош и с кръгъл или звездовиден накрайник и с негова помощ да се оформи желаният десерт. За оформянето на профитерол може да се ползват 2 супени или по-малки лъжици – с едната да се загребва от тестото, а с помощта на другата да се избутва в тавата. Друг вариант е да насипете пареното тесто в найлонов плик, да отрежете дупка в единият му край и с него да действате по оформянето.

Парено Тесто - Choux pastry (Pâte à choux)

  • Печенето на това тесто (независимо какъв десерт ще приготвите от него), трябва да става в силна, предварително затоплена фурна. Колко точно да са градусите зависи от особеностите на всяка фурна. За ориентир ще посоча начините за печене изпробвани от мен и трябва да спомена, че според  Stelios Parliaos това тесто не трябва да се пече във фурна работеща с вентилатор, защото горещия въздух ги раздува и може да разкриви формата им. Лично мен, последното никак не ме притеснява. Предпочитам да пека на 200°-210ºС, във фурна работеща само с горещ въздух (изключени горен и долен реотан), защото мога да изпека всички тави наведнъж. Ако фурната работи без вентилатор (т.е. включени горен и долен реотан), се пече по една тава, която се слага на средна скара. В този случай пека на 190°С, защото при този режим 200°С са прекалено много.
  • Времето за печене зависи от  големината, с която ще бъдат оформени желаните десерти. Примерно еклерите, които съм оформила със звездовиден накрайник (на следващата снимка), са печени на средна скара, във фурна затоплена на 200°С, работеща с горещ въздух и включени горен и долен реотан. Печенето ми отне 25-30 минути.

Парено Тесто - Choux pastry (Pâte à choux)

  • Профитеролите винаги ги пека във фурна затоплена на 200°С, работеща само с горещ въздух. Така мога да изпека всички тави наведнъж. По-големите профитероли (тези, които се виждат на следващият колаж) са печени за 28 минути. Яйцето, което се вижда на снимката е малък размер и е поставено, за да се ориентирате за размера на оформените прохитероли. За по-малките профитероли, не съм засичала време, но когато придобият златист загар ги изваждам от фурната. Добре е да се има предвид това, че какаовите профитероли искат малко повече време за печене от белите. 

Парено Тесто или Choux pastry (Pâte à choux)

  • Ако желаете може да приготвите профитероли и за предястие, като ги напълните със солена плънка – руска салата, хайвер, дип (разядки) и каквото друго се сещате. В този случай се добавя цялото количество сол и щипка от захарта. Ако предпочитате тестото да е по-сладко, може да намалите солта, но така както е дадено тестото, вкусът му е неутрален.

Парено Тесто или Choux pastry (Pâte à choux)

Необходими продукти:

  • 125 гр. вода
  • 125 гр. прясно мляко
  • 110 гр. краве масло
  • 140 гр. брашно
  • 5 гр. захар (или щипка захар)
  • 5 гр. сол (или щипка сол)
  • 250 гр. яйца, това са 5 средно големи яйца, които се добавят едно по едно към тестото

Начин на приготвяне:

Брашното се пресява и смесва със солта и захарта (1,2). В подходящ съд се смесват прясното мляко, маслото и водата (3). Слагат се на умерено силен огън (4). Оставят се да се затоплят, не е нужно да завира, но маслото трябва да се разтопи и течността да се загрее поне до 85°С. Ако не сте сигурни, по-добре я оставете да заври (5). Брашното (предварително смесено със солта и захарта) се добавя наведнъж (6).

Парено Тесто или Choux pastry (Pâte à choux)

Бърка се енергично с дървена лъжица, докато се получи гладко тесто, което се отделя от стените на съда и се събира около лъжицата когато го бъркате. Топлинната обработка, продължава около минута, като през цялото време се разбърква енергично.

Парено Тесто или Choux pastry (Pâte à choux)

Тенджерата се сваля от огъня и към тестото веднага се добавя едно от предвидените 5 яйца. Разбърква се енергично, докато тестото поеме напълно яйцето, след това се добавя следващото. Ще забележете, че след 3-тото яйце сместа започва да променя консистенцията си. 

Парено Тесто или Choux pastry (Pâte à choux)

Полученото тесто се разстила върху тавичка с ниски стени, поднос или нещо друго подходящо, заглажда се и се покрива с прозрачно домакинско фолио, което трябва да прилепва плътно по повърхността му, за да не хване кора. За целта притеснете леко с длани фолиото по цялата повърхност на тестото, след това го оставете така докато изстине. Ако желаете да съхраните тестото в хладилника, покрийте го с домакинска кърпа (фолиото си остава от долу) и го  приберете  в хладилника, където може да остане за 4-5 дни. Когато се извади от хладилника ще трябва да се разбие в миксер (с перката) или на ръка с телена бъркалка, след това може да се ползва за каквото сте решили.

Парено Тесто или Choux pastry (Pâte à choux)

Обикновено се насипва в пош и с него се оформя желаният десерт.

Парено Тесто или Choux pastry (Pâte à choux)

С направата не еклерите реших да приготвя и една доза шоколадов профитерол, та да спретна една тортичка на децата за почивните дни. Така се захванах и с

Какаово Парено Тесто или Choux pastry (Pâte à choux)

Какаово Парено Тесто или Choux pastry (Pâte à choux)

Направих го по същия начин като горното, като добавих 20 гр. какао и махнах 20 гр. от брашното. Какво се получи?! На долната снимка се вижда профитерол приготвен от стандартното тесто и други от какаовото. Печени са заедно, в една тава.

Какаово Парено Тесто или Choux pastry (Pâte à choux)

Какаовите профитероли не се надуха толкова колкото белите, а кога направих разрез видях че белите са перфектно изпечени, докато какаовите  бяха съвсем леко влажни във вътрешността. Дадох си сметка, че явно какаото утежнява тестото и… „В мозъка ми светнаха няколко лампички!“ 

Какаово Парено Тесто или Choux pastry (Pâte à choux)

Сетих се едновременно за няколко неща, но първото което направих беше да върна тавата с шоколадовия профитерол в току що изключената фурната, като оставих вратата леко отворена. Сетих се за това и още няколко неща, които бях прочела при Йоана в нейния пост за парено тесто.

Какаово Парено Тесто или Choux pastry (Pâte à choux)

Там тя беше споменала за това, че какаото отежнява тестото! Ама как не се сетих по-рано!?! От там бях запомнила (и то главно защото ми се виждаше някак излишно), това че ако човек се чувства несигурен относно готовността на еклерите (или профитерола), може да ги остави да постоят за 5- 10 във вече изключена фурна с леко открехната врата. Обикновено познавам кога са изпечени по външният им вид, по цвета им и до сега не ми се беше случвало да останат влажни, както стана с кафявите. Нарочно бях сложила в тавите по един профитерол направен от бялото тесто за да преценя кога са готови, но се оказа че на какаовото тесто, така както го бях направила, му е било нужно още време. Така си отбелязвам, че брашното за какаово парено тесто трябва да е 110 гр. Благодаря Йоана.

Какаово Парено Тесто или Choux pastry (Pâte à choux)

Необходими продукти:

  • 125 гр. вода
  • 125 гр. прясно мляко
  • 110 гр. краве масло
  • 110 гр. брашно
  • 20 гр. какао
  • 5 гр. (1 чаена лъжица) захар 
  • 2.5 гр. (½ чаена лъжица) сол 
  • 250 гр. яйца, това са 5 средно големи яйца, които се добавят едно по едно към тестото

Начин на приготвяне:

Какаото и брашното се пресяват и се смесват със солта и захарта. Това се прави, за да не останат бучки какао. Млякото и маслото се загряват до завиране, брашнената смес се добавя наведнъж в течността и се бърка енергично, докато се образува тесто което се събира на топка около дървената лъжица и не лепне по стените на съда.

Какаово Парено Тесто или Choux pastry (Pâte à choux)

Останалото от процедурата по приготвянето е абсолютно същото, както при стандартното тесто – яйцата се добавят едно по едно, тестото се охлажда разстелено в тава, покрито с прозрачно домакинско фолио.

Какаово Парено Тесто или Choux pastry (Pâte à choux)

Когато тестото се охлади се насипва в пош и се оформят  желаните десерти. Връхчетата, които се получават може да се намажат с малко вода или да се притиснат леко с пръст потопен във вода. По желание, повърхността на десерта може да се намаже с разбито яйце и да се наръси със ядки.

Какаово Парено Тесто или Choux pastry (Pâte à choux)

За печенето вижте съветите по-горе. Да ви е сладко!

Какаово Парено Тесто или Choux pastry (Pâte à choux)

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Парено Тесто или Choux pastry (Pâte à choux)
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

39 thoughts on “Парено Тесто или Choux pastry (Pâte à choux)

  1. Мария,благодаря за публикацията и подробното обяснение,много е полезно,записвам си го да си го имам,когато ми потрябва!
    Успешна и лека седмица!

  2. Ах,ах,аааааааах,олигавих монитора на лаптопа.Дали само аз правя изключение със сладките неща? Той,господ за това ме наказа с тоя диабет,че да не ям сладко,но пък ще правя да детето,като си ида след няколко дни.Благодаря сърдечно за хубавите рецепти,побликувани в блога ти.Поздрави от Атина.:))

  3. моето тесто стана много течно, а спазих съвсем точно пропорциите. Damn!

    1. Привет Ана!
      Ако ползваните продукти са с добро качесто, пропорциите и технологията на приготвяне са спазени точно, няма как да не се получи каквото трябва – вижда се от снимките в поста, как трябва да стане. Нямам идея защо тестото ти не се е сгъстило както трябва… При това тесто е важно да се действа и бързо, брашното се сипва веднага, след като се свали от котлона, не се изчаква изобщо, защото ако сместта от вода, мляко и масло не е гореща има вероятност тестото да не се сгъсти както трябва. За друго не се сещам!
      Аз бих опитала да поправя нещата с още една доза тесто, към което да добавя повечко брашно и после като е готово да го смеся с по-рядкото тесто. Разбира се това е мнението ми, пък и не съм до теб да видя какво точно се е получило за да помогна с нещо по-конкретно! Не знам също дали имаш в предвид, това че тестото ти е станало по рядко от друго такова което си правила или просто е много течно, защото пареното тесто на Парлярос е леко рядко в сръвнение с тестото, което майка ми прави за еклери, например!

      1. Зоя, първо съжалявам, че нещата не са ти се получили и лично аз не мога да си обясня защо, ако си спазила рецептата като грамажи и технология на приготвяне!
        За съжаление не съм те наблюдавала по време на приготвянето, за да преценя какво може да ти се е объркало! Правила съм я стотици пъти до сега и никога съм нямала проблеми, а както се вижда и от коментарите тук не само аз съм доволна от тази рецепта.
        Ако разликата между рецептата тук и тази която приготвяш е само в млякото, бъди сигурна, че не то е причината да не ти стане тестото. Демек и само с вода да ги беше направила, това което ти се объркало, пак е щяло да стане. Млякото дава отражение на крайния резултат, т.е. тестото с него прави пухкави профитероли или каквото др. се приготвя. Когато тестото е само с вода, става по-хрупкаво. Само с вода ми харесва да правя еклери, макар че от как съм попаднала на тази рецепта чрез Парлярос, забравих за всички останали. Това е рецепта е от френската школа и съм я срещала (абсолютно същата) представена от прочутия Pierre Hermé.
        Надявам се другия път да ти се получат нещата, независимо по коя рецепта ще ги приготвиш.

  4. Мария здравей. Казваш, че тестото на Парлярос е по рядко, от това, което повечето познаваме. въпросът ми тогава как се запазват красивите форми на „розички“. Нямам предвид, във фурната тогава да избегнем вентилатор печенето (защото и това четох преди малко), имам предвид още , докато шприцоваме.. Аз говоря, преди още да съм пробвала тази рецпета, защото много често правя парено тесто, по точно профидерол. Да не кажа на всеки повод :))). Та знам, докато шприцовам първата, вортата са с „красивата“ форма, докато обаче напълня тавата вече са „клюмнали“ останалите. Прекалено меко /фино тесто се получвава, че да запазят формата си. Не знам дали заради карвето масло, но определено още преди да са влезли във фурната губят онова, за което говоря.Всъщтност сега , като погледнах рецептата по подробно, мисля, че по тази рецепта правя и аз , пак от гръцки сайт, и съм си я запазила в „любими“.. Тестото наистина трябва да е гладко, Не гъсто и да се спазват пропорциите. Една малка грешка води до провал. Веднъж не ми стигна едно яйчице, и си казах какво толкова. Да, ама не. Получи се гъсто тесто, но пък идеално за шприцоване в каквато и форма да искаш се запазваха :))), но след изпичане бяха си готови хлебчета :)). Нямаше го онова, което трябва, а имено бухнали , а в същото време кухи от вътре профидеролчета…:)

    1. Привет Зоя!
      Да сравнително с други теста това се получава леко по-рядко, но не толкова, че да не запазва форма ако е шприцовано със звездовиден накрайник например. Принципно за профитеролчетата не е нужно да се правят като розички. Даже с обикновен шприц или с лъжица да се насипе тестото пак стават красиви.
      За да ти става толкова рядко тестото, колкото пишеш, мисля че бързаш да го сваляш от котлона след като се добавя брашното.
      Единствената причина правилно приготвеното парено тесто да не бухне добре във фурната е да не е била добре нагрята предварително и силна през цялото време на печенето.

  5. винаги ми бухват, просто дадох пример за единствения случай, в който сложих едно яйце по-малко и това си оказа влияние. С която ми грешка исках да кажа, че пареното тесто трябва да се спази много добре, иначе води до провал, като в моя случай. Явно не съм го обяснила добре :). Хубава вечер. Твоите розички много ми харесаха, за сервиране „хапки“ би било добре с някаква форма Поне на мен ми харесва. Да, ианчче със сос (профидерол), еклери и т.н. няма смисъл. Аз изполвам еднократни пош торпички . Много съм доволна от тях.

    1. Зойче съвсем ясно беше, че не набухването е било еднократно – конкретен случай.
      Аз обаче някак се увлякох в това да съм подробна и обяснителна във връзка с възможни проблеми с това тесто…
      А иначе в сладкарството със всичко е така – за да е добър резултата, трябва да се спазва точно рецептата.

  6. Мария, днес ще приготвя проиферолите и по твоя рецепта :).Но ще ги оставя без крем до събота. Проблем ли ще е? Че искам да ги напълня тогава с кремчето за ден неделя?Ще ги съхраня в кутия , мисля.. А не знам аз не прочетох начина на печене. ОБясняваш как се съхранява, но не видях на какви градуси и колко време?

    1. Зоя в този пост не съм писала за печенето, защото поста е посветен единствено на направата и съхранението на това тесто.
      В началото на поста обаче има снимка с профитеролчета и линк който води към рецептата им където съм посочила температура на печене и всичко останало.
      Виждам, че и в един от предните коментари помежду ни съм споменала, че печенето на това тесто става на висока температура. Аз пека всички тави на веднъж и затова пускам фурната да работи само с горещ въздух, нагласена на 200 градуса. Мен не ме притеснява това, че горещия въздух ги раздува и може да наруши формата им, но съм го посочила като информация, защото някой може да държи на това, съответно да си пече без горещ въздух, само с реотани.
      Обикновено профитеролите са десерт, който се консумира прясно приготвен и аз предпочитам да приготвя по-отрано тестото (може да се съхрани, както пише горе), да ги изпека не повече от ден преди да ги сервирам и да ги напълня с крема в деня, в който ще бъдат сервирани. Ти сама ще прецениш как да постъпиш като имаш тази информация, т.е. няма да се развалят ако ги направиш днес и останат до събота, но са по-добри пресни-пресни!

  7. Мария голямо разочарование. Кой дявол ме накара да изневеря на рецептата, по която от години си правя. Всъщтност разликата е само в ъв млякото. Рецептата, която аз знам е само с вода. Та какво се случи днес. Спазила съм до грам всеки един продукт по отделно. Дори и захар, която е 5 грама, сол и т.н. Начина на приготвяна-всичко. Резултът е : никакво тесто а мигма за кекс. До преди да добавя яйцата едно по едно (след като отдръпна кацаролата от котлона) тестото си беше ок. На „топка“ , както трябва да е. Като добавих първото яйце, ок, второто ок. Третото и 4-то вече сстана рядко (не тесто). !!! Яйцата ми са пресни и домашни. ?Уточнявам, че да не си помисля някой че проблема е в тях. Дори така ли иначе ще е за коша, реших да пробвам последно да върна на котлона и белким се сгъсти малко. Много съм разочарована. Не виждам и някой да е пробвал тук тестото, че да каже дали се е получило. :(.

    1. Не знам как да добавя снимка, за да се види и резултата. :(. Дори и първите ми еклери ееее преди години ми се получиха .. Дето се казва първи опит! А сега ?? Седя и се чудя каква може да е причината !!

  8. Мария, според мен рецептата не е с правилните пропорции. И наистина е жалко да се хвърлят продукти. защото аз това ще направя сега. Моля, Когато имаш време направи си я ще се увериш самата ти. Двама човека сме писали тук и на двете ни се получи много, ама много рядко тесто. (Боза). Отделно , както казах по горе. Редовно правя парено тесто. Доколкото забелязах млякото „омекотява“ допълнително сместа. Пак ще кажа, незнам как да добавя снимка, за да покажа каква течност се получава по тази рецепта. Продуктите са спазени до точност. Качествени. аз също живея в Кипътр и марките на продуктите си ги знаем.Няма смисъл да уточнявам с какво масло работя и какво брашно. За яйцата казах.. Снесени от снощи са :)). Съсвем пресни. Първите ми еклери бяха супер вкусни, но без формени мога да кажа.Ето снимка имам към албумчето ми с храната, която приготвям. 🙂 https://www.facebook.com/michaella.artemiou/media_set?set=a.101795846551251.2447.100001625075306&type=3#!/michaella.artemiou/media_set?set=a.101795846551251.2447.100001625075306&type=3 И това Първи опит преди около 6 години. С времето опитвах и други рецепти. и последно открих .Дори в тефтерчето ми е под името „най сполучливият профидерол“ 🙂 .. Според мен има грешка някъде в съотношението на сухи и течни съставки. 🙁

    1. Зойче, не мисля че е нужно да ми доказваш, че можеш и си правила еклери и преди. 🙂
      Това че нещо ти се е объркала не означава, че рецептата е с неточни пропорции – гарантирам че всичко е така както съм написала и показала. Сигурна съм втова, защото ги правя често, но понеже нямам навика да помня рецепти наизуст винаги надничам в блога си за грамажа на ползваните продукти.
      И понеже продължаваш да твърдиш, че нещо с рецептата не е наред (понеже и друг читател е писал, че тестото му е станало рядко), моля те прочети коментарите тук, за да видиш на колко хора това – същото тесто е станало любимо. Виж и тук – тестото е с абсолютно същите пропорции.

      1. п.п. Забелязах, че не си ме разбрала правилно за млякото.
        То не „омекотява“ допълнително сместа, т.е. тестото. Дали тестото ще е с вода или с мляко и вода както е тази рецепта, няма никаква разлика за това с каква консистенция ще се получи тестото – със сигурност ще е една и съща! Ползването на млякото за това тесто или направата му само с вода, дава отражение на готовия продукти:
        Тесто само с вода = хрупкави еклери.
        Тесто с вода и мляко = меки, пухкави топящи се в устата еклери.
        И в двата случая резултата е чудесен, просто зависи, кога какво и как искаш да го направиш!

  9. Мария рецептата по която правя съм си я записала в тефтера, затова не мога да дам директно линк .Но ми е любима и ВЕЧЕ за нищо не я заменям. Помня беше от един гръцки сайт, но преди много време. Записала съм я , като „най-сполучливият профидерол“. Сега взех тетрадката и гледам и твоята и моята рецепта.Ето я рецептата ми, по която правя . 4 яйца, 75 гр. масло, 250 гр. вода, 150 гр. брашно, 1/3 к.л. сол, 1 к.л захар……. С тази рецепта правя Σου. Излизат 24 броя . Дори и това съм си записала в рецептата.
    Е как да очаквам да се получи същия резултат , а имено ТЕСТО, като към тези продукти има +1 едно яйце(което допълнително разредява/воднява тестото), още 50 мл. вода/мляко, 35 гр масло (разтопен вид) .:) иии минус 10 грама брашно 🙂 ????. Няма как да не се получи Бозяна течност. Точно си е кескова мигма. А няма как да направим кекс на балитсес :). . Стелиос сладаря го харесвам, но долколкото знам той работи в големи количества. Така, че всички знаем разликата в домашни условия. И продукти и начин на действие…и т.н. Иначе мигмата е вкусна и както описваш пухкава, топяща се в устата. Изпекох я на кекс 🙂 Но никога не бих повторила ! Благодаря за отделеното време все пак..:)

    1. Зоя нямам никакво намерение да споря с теб, нито да те убеждавам да повториш с рецептата!!!
      🙂
      Предполагам, че дори не си отворила линковете (оцветените в синьо-лилаво думи), за които споменавам в предните си коментари!!! Иначе едва ли щеше да си правиш труда да търсиш и пишеш рецептата която ти имаш и да правиш сравнения в количеството на продуктите (при което си се объркала малко). Дали това е опит да да ми докажеш, че с продукти в моя вариант е възможно да се получи тесто за еклери?! Възможно е и още как! Аз даже имам свидетели!!! 🙂

      Коментарите са за това човек да сподели опита и (или) мнението си. Дали е сполучил или не, дали е харесал или не дадена рецепта. Това в никакъв случай не означава, че рецептата е грешна или невъзможна! Стана ясно, че нещо се е объркало при теб. За съжаление нямам магически способности, за да определя къде точно е била грешката ти.
      Не нужно да ми доказваш, че си кадърна, че вече си правила многократно еклери (су и др.) – това не те застрахова от грешки! Никой не е застрахован! Случват се такива неща – дори на най-добрите!!!

      Снимките в този пост и от другия с читателските мнения под него, както и поста и коментарите в блога на Йоана абсолютно доказват, че от тези продукти може да се получи страхотно тесто за профитероли и еклери.
      Така че в края на краищата излиза, че рецептата си е наред и просто има хора, които не са могли да се справят с приготвянето и.

      п.п.
      1. Рецептите, които сладкаря Парлярос разпространява за масовата публика са съобразени с това, че се приготвят в домашни условия, но дори да не беше така лесно бих се ориентирала, просто защото имам нужния опит.
      2. Ако си сложила още 50 мл. вода е ясно защо тестото ти е станало рядко! В сравнението между моята и твоята рецепта си посочила, че моята е с 50 гр. повече вода. За твоята рецепта си написала, че е с 250 гр. вода. И тази е с толкова течност, само че 125 гр. са вода а другите 125 мляко. Друго няма да коментирам, защото няма никакъв смисъл, разликите в останалото не са съществени, от гледна точка на това рецептата да се получи сполучливо. Съвета ми е – придържай се към рецептата, която е била успешна за теб!

  10. Привет,
    Мисля, че има резон в забележкана на Зоя. И при мен тестото става течно и не беше възможно да се оформят на еклери. Отдадох това на неопитността си. Но втори човек да среща този проблем, явно наистина пропорцията не е точна.

    1. Привет Ана,
      вече многократно писах в „раговора“ си със Зоя, посочих няколко източника на рецепти за това тесто със абсолютно същите пропорции и т.н.
      Пак ще се повторя – това, че не се е получило при теб, Зоя и може би и др. хора, не означава че рецептата е неточна.
      Моля те натисни ТУК, за да прочетеш (в коментарите) на колко хора се е получило и е станало любимо, погледни и при Йоана за да се увериш в това за което говоря.
      На мен също ми се е случвало да изпробвам някоя рецепта и нещо да се обърка или да не се получи както трябва. Това не ме кара да мисля, че рецептата е грешна, поне докато не пробвам отново направата и. В случая мненията за тази рецепта са противоположни, което може да означава само едно – явно не всеки може да се справи с нея. Грешката която се допуска би могла да е дребна, на пръв поглед и дори да не ви прави впечатление. Но както зЗоя твърди, че е замерила правилно продуктите и е ползвала качествени продукти, май единствения вариант е това, че маха тестото от огъня по-бързо, преди излишната влага да се е изпарила.
      Пак се повтарям – за мен това тесто е номер 1 и всеки който е опитал профитерол или еклери направени с него казва, че не е ял по-вкусни.
      В края на краищата сами може да решите дали да опитате приготвянето му пак (особено след като прочетете на колко други хора се е получило) или да се насочите към други рецепти, които са ви по-лесни за изпълнение.
      Поздрав най-сърдечен!

  11. Хайде да се включа и аз като човек направил първите си и успешни еклери по тази рецепта 🙂 Всъщност, водих се по другия пост – Профитероли by Stelios Parliaros, но рецептата е същата. Ползвах и обясненията от Кулинарно-В кухнята с Йоана. Много ми помагаха снимките в постовете.
    Проблемът според мен е в големината на яйцата, аз ги добавях малко по малко докато тестото ми заприлича на това от снимките. Моите яйца са ХL размер и сложих 3 1/2, не съм ги теглила като грамаж. Тук, Мария, много удобно си посочила грамажа на яйцата. На мен ми се стори, че малко по-рядко ми стана тестото, но се изпекоха перфектни еклери. Другото е, че различните марки брашна вероятно имат различна абсорбираща способност, та и от там може да има промяна. Аз ползвах брашно Грахам. Но затова – според мен яйцата малко по малко докато се получи нужната гъстота. Другия път ще измеря яйцата като грамаж да видим 🙂
    Ето снимка на еклерчета: https://y6p4fq.dm1.livefilestore.com/y2pKGnmRt_xby-G_8xch5luD_EXVxuiCgqXggevc8Tj8J5_9V_9EPFPwgZHoa5CqIUDl0SoG0FQ6HdPfy1sD5AOwsoa9FXUE8FyUHKG73rDaIE/IMGP3602.jpg?psid=1

    Поздрави, Мими!

    1. Видях ги аз Кате, твоите еклери, че и тортата ти – страхотни бяха!!!
      „Засякохме“ се и в коментарите при Йоана! 🙂
      И на мен поста и ми беше полезен с онези всички дребни идейки и трикове!

      Понеже се оказа, че има хора при които рецептата не се е получила реших да замеря и яйцата та всичко да е точно. Принципно никога не ги тегля като правя това тесто и все си слагам 5 бр. Яйцата, които обикновено ползвам са домашни и са по-едри от средния стандартен размер, който е следния:нормално яйце без черупката тежи 50 гр., от които 20 е жълтък останалите 30 гр. белтък. Може и на теб да ти е полезно да си го знаеш.
      Поиграх си да намеря точно такива яйца и знаех, че с тях ще стане леко по-гъсто консистенция, отколкото ми става обикновено, но реших всичко да е точно като мерки и обяснения.
      На мен тестото (и крайния резултат) по-ми харесва като тестото е с по-рядка консистенцията (като на старата снимка), макар че и днешните еклери си станаха супер!
      🙂

      1. Наистина ми е полезно за грамажа на яйцата! Ще изтегля яйцата, които обикновено ползвам, за да имам представа, че често се чудя как да ги напасвам по рецептите. Мерси, Мими! 🙂

        1. Точно си изтеглих едно от яйцата, който ползвам. Общо тежи 72 гр, от които 50 гр белтък и 20 гр. жълтък. Т.е. 3 1/2 яйца, които съм сложила на еклерите по усет са почти точно 250 гр. 😀 Изключително ме впечатли резултатът от измерването и точността на рецептата ти, Мими! 🙂 А това, че си изтеглих яйцето много ще ме облекчи за вбъдеще :)))

  12. Да, вече съм съгласна с Катерина. Да, най-вероятно е било от големината на Яйцето. Не мисля , че е от брашно. Правила съм с брашно за всчико и сладкарско брашно. Не мисля, че от там беше проблема. И се получава и при двата случая. Аз написах още в началото, че до 2-рото яйце всичко беше добре (такова, какво трябва да е ), със следващите яйца се разводни…. Никому не се доказвам с кадърност ,Мария просто казвам, че , когато на човек му е за първи път ще кажа, ок не знам как трябва да изглежда, че да знам какво трябва да очаквам..Както даваш един пример със направата на фондан(зах.тесто) в домашни условия. Ако никогае не е е пипал такова, няма как да е сигурен в резултата си на 100%. Това между другото го споменавам, като пример. Та това не означава, че се правя на кадърна.. Както и да е…Точка по тази тема.
    И да, отворих линковете, разбира се. И имено с единия от тях си помогнах доста на следващия ден, защото същия вече нямах кр. масло :). А то е с ето тази прекрасна подробност на Йоана:
    „Тук няма да помогне и размерване на яйцата в грамаж или обем, защото вече стигам до извода, че всичко зависи от свареното тесто. Затова в рецептата се дава примерен брой яйца, който не само, че може да варира всеки път (при една и съща рецепта), но и е възможно към финала на приготвянето на тестото да се наложи добавяне на половин или 1/4 или дори една супена лъжица (разбито) яйце. “ .
    Въпреки, че още на другия ден си ги направих с 4 яйца (ккато си ми е по рецепта), това, което ни предупредила Йоана, обаче го имах предвид. Допреди не го знаех..Когато в рецептата се упоменава 5 яйца „категорично“ , не в грамажи и т.н., слаггам 5 яйца, нали така?1?
    Кремчето също го направих, но ми се стори малко, като количество за 30 профидеролчета и разбих отделно сметана и добавих към него . Смесих и успях да напълня всички профидеролчета и вече си имам десерт за утрешния празник ! 🙂 . п. п Дали липсата на ванилова шушулка ми се стори , че миришеше на яйца, аз използвах ванилова есенция (течна) не знам, но може и да е внушение. За всеки случай настъргах портокалова кора към кремчето и така приятно ухаеше….мммм

    1. Зоя, нямала съм намерение да те засягам! Ако си се почувствала така – съжалявам!
      Просто ти така упорито се опитваше да ме убеждаваш че нещо не е наред с тази рецептата, че примерите ти за това, че имаш опит в приготвянето на такова тесто ми прозвучаха така, както съм писала. Не намирам думата „кадърен“ за обидна и не съм я ползвала с умисъла да те обидя. Просто исках да кажа, че въпреки опита, никой не е застрахован от грешки.
      Ето при теб въпреки опита ти с такова тесто, просто си „изключила“ да се съобразиш с това че яйцата ти са по-големи от средния стандартен размер. А Катя, която го е правила за пръв път се е сетила да се съобрази с това и съответно е сложила по-малка бройка яйца, обосновавайки се само на снимките тук и в блога на Йоана.

      Много си права, че когато в рецептата пише „категорично“ 5 яйца и не е посочен грамажа или размера им, този който следва рецептата ще сложи 5 яйца.
      Общоприето е обаче, че става въпрос за средно големи яйца с тегло между 48 до 53 гр. или средно около 50 гр. без черупката. Аз също ползвам домашни яйца, кокошките ми снасят различни размери, но когато публикувам рецепти в блога си посочвам точния грамаж или приравнявам големината на ползваните домашни яйца към стандартния размер – с това е свързана бройката. В рецептите където е жизнено важно теглото на яйцата винаги упоменавам и грамажа, който съм вложила, но за това тесто никога не бях ги теглила до сега по простата причина, че и с по-големи яйца ми се е получавало супер! Това се вижда се на старите снимки от поста. Правила съм го безброй пъти, никога съм нямала проблеми.

      Ако питаш мен важно е и това за което спомена Катя – абсорбиращата способност на ползваното брашно.

      Стремя се рецептите тук да са лесни за изпълнение дори за хора без опит, защото за човек с опит е лесно да прецени какво да прави във всяка една ситуация, но е невъзможно да обхвана всички един аспект и слабо место, за да бъде изключен какъвто и да е провал.
      Смея да твърдя, че ако тестото се обработи топлинно за около минута, без проблем ще поеме и 5 по-големи яйца. С това, към момента за тази рецепта може да се каже, че е максимално точна.
      Смятам още, че в публикациите ми има доста съвети, които не са конкретно изписани, но се подразбират от текста и снимките в поста.
      Всеки пишещ в подобен на моя блог има своя стил и начин на изразяване. За теб например е било по-лесно да разбереш стила на Йоана. Точно за това пуснах линковете – друга гледна точка, друг стил. Така ти си открила конкретната, важната за теб информация.

      Крема и на мен понякога не ми достига (но не винаги)! Аз обичам да приготвям повече, за да пълня добре профитеролите или еклерите. Домашните яйца са по-ароматни (както се казва – усещат се), затова може да се ползва по-голямо количество ванилия или да се добави допълнителен аромат както си направила ти. Важното е, че все пак си успяла да направиш десерта за утре.
      До скоро!

  13. Zdravei,Mariya,tai Kato otdavna se zamislyah za ekleri,dnes se ambicirah ot spora vi sas Zoya I gI napravih.Testoto mi se poluchi dobre I spokoino oprovergavam po- bornite komentari.Blagodarya,sega shte gI napalna s krem I vkusno shte I gI hapnem:)

  14. Здравей, Мария, Много благодаря за написаната рецепта, профитеролчетата изглеждат страхотно. За съжаление моите не се получиха никак добри, уж спазих рецептата, но тестото ми стана много рядко, реших да направя второ с надеждата то да се получи, но и то стана рядко … в изблик на гняв ги изпекох, но това не помогна никак 😀 Все пак мисля че е било просто лош ден и затова не са се получили 😉

    1. Много жалко, че не си успяла да ги направиш Диди – аз много харесвам тази рецепта и от както съм я открила все по нея си правя профитероли, еклери и др.
      Сигурно е една от малкото рецепти, чийто продукти помня наизуст! 🙂

      Истината е, че за да не ти се получи си допуснала някаква грешка – казано с други думи не си спазила или технологията или грамажа на продуктите. Нещо, може би много дребно ти е убегнало – за съжаление не мога да знам какво точно е било за да те посъветвам по-конкретно.
      Ти си третия човек, който пише тук, че не е сполучил при приготвянето на тестото, което е кара да мисля, че явно рецептата не е толкова лесна, колкото на мен ми се струва и си мисля, другия път като го правя да взема и едно видео да заснема, та дано да улесня повече нещата за всички които желаят да опитат това тесто.
      Радва ме, че приемаш нещата като „лош ден“ и може би е бил такъв – и аз имам такива! 🙂

  15. И моето тесто стана рядко и като ги извадих от фурната веднага спаднаха 🙁 Мисля, че количеството на течните съставки (вода и мляко) е повече в тази рецепта. Направих за втори път по рецепта от youtube, където водата(млякото) бяха с 50мл по-малко и тестото стана по-добре. Оставих ги да се сушат във фурната за около час, резултата: еклерите не спаднаха, но основата им хлътна и заприличаха на черупки, т.е. не могат да се пълнят с крем. Прочетох много рецепти за еклери, но мисля, че нещо не се пише в тях, нещо важно и съществено относно печенето. Следващият път смятам да не ги пека върху хартия за печене, тъй като тя кондензира остатъчната влага и еклерите стават на черупки. Само ще намажа тавата с масло и ще ги изсуша. В моята фурна(печката ми е българска на Eldom) ги пека за около 11 мин., като първите 7-8 мин. на 190 градуса и след като се надуят и напукат намалям градусите на 170. След изпичането не отварям вратата на фурната, но за около 7-8 мин. леко открехнах с дървена лопатка, после затворих и оставих да се сушат за около час. Правя тези подробни уточнения в случай, че някой друг има същата фурна. Все пак благодаря за рецептата!

    1. Толкова много пъти съм ги правила по тази рецепта (любима ми е), че съм загубила бройката…
      Обнових публикацията вмъквайки подробности, за които ми се е струвало, че са излишни…
      Няма нищо кой знае колко специално или тайно, което не се казва в рецептите.
      До колкото си спомням при другата читателка която писа, че тестото е станало рядко сподели, че е ползвала домашни яйца, които обикновено са големи – може да са били по 70 гр. всяко, така в рецептата би трябвала да се вложат 3,5 броя…
      По оново време освен бройка, вмъкнах и грамаж на яйцата…
      Печенето иска висока температура, ако са спаднале след изваждането от фурната значи не са били изпечени както трябва.
      Много съжалявам, че не са се получили при вас!!!
      Успех желая за напред!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: