Пандишпаново руло с локум и орехи

Пандишпаново руло локум и орехи

Пандишпаново руло локум и орехи

Израснала съм с тази рецепта – хапвайки вкусните рула, които правеше майка ми! Освен за руло тестото е подходящо за направа на блатове за торта затова е сред ранните ми публикации – Пандишпанов блат за руло или торта. През годините въпросната рецепта е ставала любима на всеки, който я опита! За редовните читатели на блога, днешната рецепта не е нещо ново. 

Пандишпаново руло с локум и орехи

Правя пандишпаново руло толкова често, че чак ми е странно че досега не съм показала някое в блога. Наскоро установих този пропуск и бързам да се поправя! 🙂  

Пандишпаново руло с локум и орехи

Пандишпаново руло с локум и орехи

  • Най-важното е яйцата и захарта да се разбият толкова добре, че да увеличат обема си неколкократно. Това отнема около 5 минути с мощен миксер и 10-15 минути с ръчен.
  • Тавата, която ползвам е с размери 40 х 33 см.  
  • Ако замервате с лъжици, долната снимка ще ви помогне в това да се ориентирате как да ги пълните. Разбира се супени лъжици има с различни размери и най-добре е хората, които нямат много опит да се придържат към посочените грамажи.

Замерване със супена лъжица

  • За шоколадов вариант махнете 2 супени лъжици от брашното и добавете 2 супени лъжици какао. Т.е. ползвайте 9 с.л. (106 гр.) брашно и 2 с.л. (12 гр.) како.
  • Плънката може да се направи с мармалад и орехи или нещо друго според предпочитанията.
  • Майка ми винаги ръсеше това рело с пудра захар. Климатичните условия в Кипър са доста различни от тези в България и десертите поръсени с пудра захар изглеждат добре само през зимният период и то ако не е висока влажността на въздуха. По тази причина избягвам да ръся повърхността на рулото с пудра захар. За сметка на това поръсвам с кристална захар хартията за печене, с която завивам на руло изпеченият пандишпанов плат.

Пандишпанов блат за руло или торта

Необходими продукти:

  • 4 яйца, 215 гр.
  • 9 супени лъжици (145 гр.) захар
  • 1 чаена лъжица екстракт от ванилия
  • 6 супени лъжици (50 гр.) олио
  • 1 супена лъжица настъргана лимонова кора
  • 11 супени лъжици (130 гр.) брашно

Пандишпаново руло с локум и орехи

За плънката:

  • 150 гр. локум
  • 50 мл. вода
  • 50 гр. орехи или количество според предпочитанията

За наръсване след изпичане:

  • пудра захар (по-желание)

Необходими продукти:

Тавата, в която ще се печете блата за рулото се застила с хартия за печене. Пригответе си чиста памучна кърпа, парче хартия за печене и малко кристална захар за завиването на рулото.

Пандишпаново руло с локум и орехи

Яйцата и захарта се смесват в купата на миксера. Разбиват се на висока скорост (около 5 минути) или докато сместа побелее, увеличи обема си и се сгъсти леко.

Пандишпанов блат за руло или торта

Без да се спира разбъркването последователно се добавят ванилията и олиото (на тънка струя). Когато сместа ги поеме, миксера се спира. Добавя се настърганата лимонова кора. Брашното се пресява директно над тестото. Разбърква се със шпатула или на ниски обороти с миксер.

Пандишпаново руло с локум и орехи

Полученото тесто се насипва в тава застлана с хартия за печене. Разстила се на равномерен слой с помощта на лъжица илии шпатула. Пече се в предварително затоплена на 175ºС фурна с включени горен и долен реотан, без вентилатор. Готово е за 8 до 10 минути или когато краищата се зачервят, а повърхността порозовее съвсем леко. Готовността може да се провери и с клечка. Докато рулото се пече се приготвя парче хартия за печене, достатъчно голямо да побере изпеченият пандишпанов блат. Хартията се наръсва равномерно с 2-3 супени лъжици кристална захар. Изпечената платка се обръща върху хартията за печене поръсена със захар. Хартията върху, която се е пекла платката се отстранява.

Пандишпаново руло с локум и орехи

Платката се завива на руло заедно с хартията за печене.

Пандишпаново руло с локум и орехи

Друг вариант за навиването на платката на руло е да се ползва влажна памучна кърпа, т.е. намокрена със студена вода и добре отцедена. Оставя се така 10-15 минути или докато се приготви плънката.

Пандишпаново руло с локум и орехи

Локума (предварително нарязан на парченца) се насипва в тенджера и се залива с водата. Тенджерата се слага на умерено силен огън. Загрява се с периодично разбъркване, докато локума се разтопи. Ако се получи гъсто, може да разредите с малко вода до получаване на консистенция като мармалад. Съответно ако се получи малко по-рядко от необходимото, може да се вари докато се сгъсти. 

Пандишпаново руло с локум и орехи

Завитата на руло платка се развива внимателно. Разтопеният локум  се насипва върху нея. Разстила се на равномерен слой с помощта на лъжица. Орехите се разпределят равномерно върху слоя от локем. Платката се завива на руло, този път без хартията. 

Пандишпаново руло с локум и орехи

Краищата на рулото се отрязват за да има по-добър естетичен вид и да дегустирате веднага! 🙂

Пандишпаново руло с локум и орехи

По желание повърхността на рулото може да се поръси с пудра захар. Може да се декорира още с разбита сметана, захарна глазура, маслен крем или да се залее с шоколад, ако си отива на плънката. В случая аз съм декорирала рулото със захаросани розови листаДа ви е сладко! 

Пандишпаново руло с локум и орехи

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Пандишпаново руло локум и орехи
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)

6 thoughts on “Пандишпаново руло с локум и орехи

  1. Чудесна рецепта! Необичаен пълнеж, поне аз не съм срещала с локум. Благодаря за хубавите рецепти (с подробни указания!!!)! Рецептите ви нямат грешка, личи си професионалиста- всичко с точност до грамче (до лъжичка- по избор)! Това го казвам от собствен опит- всички ваши рецепти, които съм изпълнила нямат фал. Харесват ми , просто тук оставих своя коментар защото малкия ми внук е любител на пандишпановите рула с крем (и банан) – това е желаната „торта“ за рожденните му дни! Сега ми забихте 2 пирона в главата- рибената чорба и пататника…чакат ред.

    1. За мен е много обичаен пълнежа с локум.
      Препоръчвам да го опиташ, Мария много вкусно става, стига да си почитател на локума!
      Поздрави от мен за теб и прекрасният ти внук! Ако сготвиш нещо да пишеш!

  2. Отдавна, не бях правила сладкиш от пандишпаново тесто; Стана чудесно руло и се хареса на много хора; към локума и орехите добавих мармалад;
    Благодаря за чудесните рецепти!
    Следя новите и си признавам, често се изкушавам да ги сготвя. Имам си от твоите предишни – любими.

    1. Да ви е сладко, Илиана!
      Не съм смесвала мармалад с локум, обикновено ползвам или локум или мармалад, ама сега като казваш, бих опитала – представям си го в момента със сладко от маслодайни рози и локум… 😀
      Благодаря за идейката.
      Пиши като приготвиш нещо друго! 🙂

  3. Здравейте,казвам се Малина и съм от София. Много ми харесват вашите рецепти, особено сладкишите. Малката ми дъщеря е омъжена в Солун и от кога ми казва да направя портокалопита, толкова я харесваме всички. Скоро очаквам да си дойдат с внука, който е 3 годишен разбойник и сега ще я направя пробно, че да съм наясно с нещата! Ще ви пиша как е станала, затруднило ли ме е нещо или всичко беше ОК. Поздрав

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: