Панакота с кисело мляко

Панакота с кисело мляко

Панакота с кисело мляко

Десерта панакота с кисело е доста популярен в Кипър. Няма да е преувеличено ако кажа, че е дори по-предпочитан от „Класическата панакота“. Истината според мен е, че цеденото кисело мляко, прави вкуса на десерта по-лек, по-вкусен, по-свеж!!! 

Панакота с кисело мляко

На острова, най-често сервират тази вариация на панакота с пресни ягоди или плодов пълнеж (fruit filling), но на практика може да се сервира със всякакви плодове, сосове и каквото друго смяте за подходящо. Понякога ми харесва да добавям пюрирани плодове в половината или цялата смес за панакота. Най-вкусни намирам вариациите със червени плодове, въпреки че със всякакви други се полwчава чудесно!

Панакота с кисело мляко

Панакота с кисело мляко

(short link)

В Интернет и в кулинарните книги може да се открият множество рецепти за панакота с кисело мляко. Основната разлика между рецептите, обикновенно е съотношението на киселото мляко към сметаната и това как точно (с какво) е поднесен десерта. В блога ми сте виждали Панакота с кисело мляко и мус от кайсии, при коята киселото мляко е 1:2 спрямо сметаната и крайният резултат е очарователн, но за мен перфектната формула за панакота с кисело мляко е 1:1 сметана и кисело мляко. Освен това смятам, че става по-добре когато се ползва гръцко кисело мляко 2% (Light).   

Панакота с кисело мляко

  • Мерителната чаша е с вместимост  250 мл.
  • В сместа за панакотата може да се добавят около 200-300 гр. пасирани плодове (с малини става страхотно). Може също да се добавят цели или нарязани на парчета плодове.

Панакота с кисело мляко

  • В зависимост от това с какво ще бъде сервиран десерта захарта в рецептата може да се намали до 100 гр. За мен количаството на захарта посочено по-долу е максимума и е добре при това количесво захар, десерта да бъде сервиран с пресни плодове, които имат кисела жилка или с нещо друго, което не е много сладко.

Панакота с кисело мляко

Необходими продукти:

  • 500 гр. гръцко (цедено) кисело мляко
  • 500 гр. течна животинска смета 35%
  • 2 пакета (от по 11 гр.) желатин
  • 2 чаени чаши (500 мл.) вода (едната гореща, другата студена) 
  • 1 ½ чаени чаши (250 гр. пудра захар
  • 2 бр. ванилия, ½ чаена лъжица ванилова паста (vanilla paste) или 2 чаени лъжици екстракт от ванилия 

За сервиране:

Начин на приготвяне:

Двата пакета желатин се разтварят в 1 чаена чаша (250 мл.) горща вода. Разбърква се докато желатина се разтопи, след което се добавя 1 чаена чаша (250 мл.) студена (от хладилник) вода. Разбърква се за кратко и се оставя на страна до употреба.

Панакота с кисело мляко

Сметаната се разбива с миксер докато се сгъсти. Смесва се с пудрата захар и киселото мляко. Размесват се с бъркалка. Последно в сместта се добавят разтвореният във вода желатин и ванилията. Разбърква се до хомогеннос.

Панакота с кисело мляко

Получената смес се насипва в 1 голяма форма или в повече на брой чаши, купички или друго подходящо.

Панакота с кисело мляко

Прибира се в хладилник за 1 нощ. На следващият ден се изважда от формата, като се обръща върху чиния.

Панакота с кисело мляко

Поднася се с пресни плодове или подходящ сос – в случая Малинов сос с балсамов оцет. Да ви е сладко!

Панакота с кисело мляко

Вариации:

  • Панакота с мед и орехи – може да спазите конкретната вариация на рецепта или да изпълните посоченото по-горе. Това което е по-различно в случая, е добавката на лимонов сок и количеството на десерта (по-малка е дозата от посочената по-горе). Поднася се със слой мед и запечени орехи. Би могла да се гарнира и с парченца медна пита.

Панакота с кисело мляко мед и орехи

  • Плодов вариант: за двуцветна панакота, смесвам половината доза с 200 гр. пюре от пресни или замразени плодове.

Панакота с кисело мляко

Правя половин доза от панакотата, разпределям я в чяши, които може да се поставят наклонени, така че бялата смес да желира под наклон. След като престои няколко часа в хладилник, правя още половин доза панакота, в която добавям 200 гр. боровинки или малини (пюрирани). Плодовата панакота насипвам в чашите върху белият слой. Прибирам в хлядилник за няколко часа, най-добре цяла нощ.

Панакота с кисело мляко

Да ви е сладко!

Панакота с кисело мляко

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Панакота с кисело мляко
Published On
Average Rating
4.51star1star1star1star1star Based on 11 Review(s)

11 thoughts on “Панакота с кисело мляко

  1. Страхотен летен и разхладителен десерт! Отдавна ми се иска да направя Панакота, и май с моите количества кисело мляко, и новата реколта малини, тази просто си плаче да я направя още в събота!

  2. Лек, свеж и абсолютно летен десерт. Благодаря за рецептата, описана е много ясно и точно. Всички вкъщи останаха очаровани, а рецептата директно се записа в тефтера с рецепти ?

  3. Много красив десерт Миме, при това толкова лесен за направа.Желирам кисело мляко много често без сметана.Но твоят десерт в различни вариации много ми допада.
    Поздрави сърдечни !

    1. Еленче, желираното кисело мляко е много вкусно, но е доста различно на вкус от тази панакота. горщо ти препоръчвам да опиташ рецептата!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: