Памук погача

Памук погача

Тази погача нашумя много миналата година в кулинарното Интернет пространство и аз вече знам защо. Вкусно ми изглеждаше на снимките, които се мяркаха през погледа ми тук и там, но не се бях заглеждала в рецептата, докато не попаднах на тази снимка – много изкушаваща!!! Когато прочетох рецептата, веднага се сетих за „Универсалното тесто от Арабската кухня”, което правя често. Ползвам го за направа на какво ли не, защото е лесно, сравнително бързо и невероятно вкусно!!! При сравнение между двете рецепти, се оказа че продуктите са еднакви, просто мазнината е малко повече и част от водата е заместена с прясно мляко. Погледнах и в турския сайт (първоизточник на рецептата), където от тестото са оформени питки с плънка от Фета. Страхотно изглеждаха, но оформянето на погачата ме изкушаваше повече! Така една събота сутрин запретнах ръкави и я приготвих.

Памук погача

Децата ми много я харесват. Хапват си я за закуска с мед или сирене. Хубаво е, че остава мека и пухкава до два дни от приготвянето – поне толкова се е задържала у нас. 

Памук погача

  • За замерването с лъжици съм ползвала мерителна супена лъжица.
  • За да не затопляте и млякото и водата може да добавите топла вода към студено мляко и така се получава течност с идеална температура.

Памук погача

  • Тестото може да се замеси ръчно или както аз съм направила в случая – в миксер работещ с приставка за тесто.
  • Ще ви е нужна тава с диаметър 30 см. 

Памук погача

Необходими продукти:

  • 240 мл. топло прясно мляко
  • 240 мл. топла вода
  • 240 мл. слънчогледово олио
  • 5 супени лъжици (72 гр.) захар
  • 1 супена лъжица (15 гр.) сол
  • 1 супена лъжица (11 гр.) суха мая
  •  840 гр. брашнo
  • + малко брашно за разточване на тестото
  • 1 жълтък за намазване преди печене

Начин на приготвяне:

В купата на миксера се смесват прясното мляко и водата. Добавят се захарта и маята. Разбърква се докато се разтворят, след което към сместа се добавят 2 чаени чаши от предвиденото брашно. Размесва се докато се получи еднородна смес. Купата се покрива с памучна кърпа.

Памук погача

Оставя се на топло за около 10 минути или докато маята шупне.

Памук погача

Солта се смесва с останалото брашно, след което се добавят към втасалото тесто заедно с олиото. Замесва се тесто. Става много меко и пухкаво. 

Памук погача

Тестото се прехвърля се върху наръсен с брашно плот. Разделя се на 2 равни части. Всяка се разточва на правоъгълен лист с размери 36 х 50 см., който трябва да се нареже на 12 еднакви триъгълни парчета. За целта, трябва да разграфите две от страните на тестото – тези с дължина от 36 см., на 6 участъка с дължина по 6 см. Ползвайте сантиметър и на всеки 6 сантиметра правете отбелязване върху тестото чрез малки разрези в края му. Така всяка от двете срещуположни страни се разграфява на 6 участъка с дължина по 6 см. За нарязването на триъгълниците е най-удобно да се ползва резец за пица и тесто. Аз съм започнала нарязването от лявата страна на тестото и съм се придвижвала надясно. Поставете резеца в края на тестото (в долната му лява страна). Трябва да го прокарате нагоре (до горният ляв край), където са отбелязани първите 6 сантиметра. След това резеца се връща надолу и разреза приключва в долната част на тестото, там където е края на първото отбелязване – на шестия сантиметър. Следвайки тази схема тестото се нарязва на 12 триъгълника. Вижте снимката. По същият начин се процедира и с второто парче тесто.

Памук погача

Всеки триъгълник се навива на руло. Завиването започва от широката част. 

Памук погача

Завитото на рула тесто се нарежда в тава намазана с олио и наръсена с брашно. Вижте снимката.

Памук погача

Тавата се покрива с памучна кърпа и се оставя на топло, докато тестото втаса. Почти ще изпълни тавата. 

Памук погача
Повърхността на втасалата пита се намазва със смес от жълтък и прясно мляко.

Памук погача
Пече се в предварително затоплена на 180°C фурна, с включени долен реотан и вентилатор. Печенето отнема около 40 минути или докато се получи приятен златист загар. След 30-тата мин.  покривам с алуминиево фолио.

Памук погача

Когато се извади от фурната остава в тавата да се охлади леко, след което може да се извади.

Памук погача

Опитвала съм питката и оформена на възелчета (така както се вижда на горната и следващата снимка). Пак става красива и вкусна, но ми се струва, че когато тестото е навито на рула е по-пухкава. Да ви е сладко!

Памук погача

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Памук погача
Published On
Average Rating
3.51star1star1star1stargray Based on 244 Review(s)

59 thoughts on “Памук погача

    1. Здравей, Гери!
      🙂
      Аз вчера дълго зяпах твоите брускети… Много искам да ги направя…
      После ще ходя на пазар и ще се оглеждам за брашно от манатарки! Мисля си, че ако не намеря може да ползвам прахообразен бульон от манатарки, който съм виждала в един магазин…
      Поздрав най-сърдечен и от мен за теб!

  1. Изглежда супер вкусно!
    Но … С какво мога да заменя маята?
    Ако използвам квас – колко време ще ми трябва за втасването?

    1. Здравей, Деси!
      Маята във всяка рецепта може да се замени с квас, като количеството му се определя в зависимост от количеството на брашното в рецептата и това какъв е точно кваса който ще ползва (дали е течен или под форма на меко тесто).
      Тестото приготвено с дивата мая (т.е. квас) се нуждае от повече време за втасване, в сравнение с тестото приготвено с по-широко разпространената суха или т.н. прясна мая. Колко точно време е нужно е трудно да се каже, тъй като втасването зависи от топлината на помещението където е тестото. И тук искам да вмъкна, това че не обичам да „пришпорвам“ тестото да втаса по-бързо, независимо дали го приготвям с квас или с мая. Имам предвид това, че се практикува това тестото да втасва във слаба фурна. През зимата например, когато е по-студено и правя хляб с квас, го оформям късно вечерта и оставям да втасва до сутринта.

  2. Преди малко я видях и веднага я направих…плени ме! Току що я извадих от фурната не сме я пробвали още. Не се справих много добре с разточването и броя на триъгълниците понеже избрах лошо място за точене но пак е красива. Ще ти изпратя снимка на пощата. Лагодаря ти за вдъхновяващите рецепти!

  3. Не мога да ти изпратя писмо на пощата която имаш за контакти връща ми се. Пощата която си дала завършва на @ymail.com показва ми че там е грешката.

  4. Профила ми в инстаграм е militsa.m там постнах снимка ако искаш погледни?

  5. Здравей, Милица!
    Няма грешка в мейла ми така завършва @ymail.com, но преди маймунското „а“ пише само mycookingbook, а не mycookingbookblog – при много хора грешката идва от това…
    Аз нямам регистрация в инстаграм. По принцип повечето хора качват снимки на страницата ми във Фейсбук, в Google+ на мейла или пишат линк в коментара към свои снимки, които са обществено достъпни. Ще пробвам обаче да намеря няма някой плугин, с който да може да се прикачват снимки в коментарите…
    Да ви е сладко с питката!!!

  6. Чак сега успях да седна да пиша. Питката беше вкусна много, хареса се и на семейството и на приятелите. Ще пробвам пак да пратя снимката на пощата ти.

  7. Мария, здравей. Харесва ми много твоя блог, защото обясняваш много ясно, със снимки, постъпково и така и на най-неопитния биха му се получили твоите красоти:) Сега искам само да питам – и двете размесвамия ги правиш с приставката на миксера за тесто, нали?

    1. Благодаря, Поля!
      По принцип и двете размесвания може да се направят с приставката за замесване на тесто, но аз обикновено я махам от миксера след първото измесване. Измивам приставката и не я цапам за повторното размесване, тъй като то е кратко – само колкото да излезе въздуха от втасването, затова го правя с ръце.
      Успех желая!

      1. Здравей, тази вечер за първи път правих питка в живота си и благодарение на отличните ти подробни обяснения и снимки се справих повече от блестящо. Снимите обиколиха всичките ми приятелки:))) Ползвам хлебопекарна, не активирах предварително сухата мая, а редих течни после сухи. Пак стана прекрасно тесто. И все пак да попитам задължително ли е това активиране на маята? Ползвам суха мая. Колко мляко се слага при жълтъка за намазване? Да си жива и здрава….аз отивам да чета другите ти питки:)

        1. Здравей, Мариета!
          Активирането на сухата мая не е задължително и е според рецептата – т.е. има рецепти при които сухата мая се смесва с брашното и останалите сухи съставки в рецептата, прави се кладенче и в него се сипват мокрите съставки. Активирането на маята обаче е един вид застраховка – виждаш че всичко с нея е наред преди да я смесиш с останалите продукти за тесто.
          Жълтъка за намазване се смесва с до 1 супена лъжица прясно мляко.
          Приятно разглеждане на блога, дано се вдъхновиш и от други рецепти!

    1. Щеше да е хубаво ако линка, беше масово достъпен! 🙂 Няма как да се види при положение че групата е „затворене“, т.е. само за членове…

  8. Аз също я направих, но не се получи.
    Остана тестяна и сладникава… 🙁

    1. Причината едно печиво да остават тестено е в това че не е било изпечено както трябва.
      Успех желая следващият път!

      1. Понеже направих 2 вчера, изпекох втората повече и резултатът беше почти същия. Иначе на вид бяха страхотни 😀

        1. Спазих точно рецептата и се получи феноменален резултат.Беше страхотна.

  9. Втора година я правя на днешния празник – нали по традиция на деня на св. Харалампи се хапва питка с мед за здраве. Става уникална! Всъщност, с повод и без повод, от както видях рецептата ти, Мария, знам че питката се получава винаги и просто действам. Променям само формата – днес е Цвете, за радост на детето. Благодаря ти от сърце, Мария! Бъди здрава!

  10. Привет, Миме!
    Спазих инструкциите ти и ми се получи страхотна! Първа питка ми е и съм много доволна!
    Не успях така прецизно да разточа правоъгълниците, но пак стана.
    Супер благодарско за времето, което отделяш да пишеш в подрбности!

  11. Здравейте! Възможно ли е слънчогледовото олио да бъде заменено с краве масло? Мисля, че ще стане по-вкусно и ароматно, но дали ще втаса и ще се оформи добре?!

    1. Може и да стане по-вкусна, но няма да е така „памучно“ пухкава както когато е с олио.
      С масло ще е най-добра за консумация в деня на приготвянето, с олиото остава мекичка и вкусна да няколко дни- ако изобщо е възможно да остане…

  12. За два дни я правя вече два пъти. Уникално вкусна и лесна. Благодаря 🙂

      1. Трябва ли да я оставя да втаса след като съм я омесила или в тавата втасва?

        1. Не. Тестото се измесва и веднага започва оформянето на питката.
          Втасва в тавата.
          Следвай рецептата – така както е написано по-горе и всучко ще се получи ОК.

  13. Рецептата е перфектна само ,че 5 с.л. захар е адски много. Слагайте 1-1.5 с. л захар.

    1. Всеки който иска може да намали захарта според предпочитанията си.
      Лично аз си я правя с толкова захар и много ми харесва!!!
      Светли празници!!!

  14. Благодарности за страхотната рецепта! Получи се разкошна питка!

    1. Благодаря за отзива, Християн!
      Жалко, че снимката не се отваря ако не си регистриран, но се радвам че рецептата ти е харесала!

  15. Здравейте, всичко което правите изглежда невероятно вкусно! Хареса ми идеята с триъгълниците и запрятам ръкави. Въпросът ми е само на долен реотан с вентилатор се пече, нали правилно съм разбрала? Благодаря Ви!!! Поздрави

    1. Благодаря, Гергана!
      Правилно си разбрала за печенето – аз обикновено така пека питки в моята фурна.
      (Надявам се нямаш против, че минах на „ти“)
      Ако в твоята фурна печеш по различен начин може спокойно да го приложиш.
      Поздрави и успих!!!

  16. Здравейте Мария, ако използвам прясна мая колко трябва да сложа, 33 гр. ли?

    1. ПРИНЦИПНО Знам, че 1 кубче мая (40 гр.) е достатъчно за замесване на тесто с до 2 кг. брашно и затова си мисля, че и половин кубче прясна мая ще е достатъчно.
      НО, най-добре и сигурно е, да се прочете какво пише на опаковката на маята, която ще бъде ползвана. Обикновено на нея е упоменато какво количество мая е нужно за определено количество брашно.

      1. Благодаря за бързия отговор, сетих се да питам и още нещо, дали ще стане със зехтин вместо олио?

  17. Здравейте, рецептата е изпробвана и е върхът, много ни хареса.
    Имам едно въпросче: дали ще се получи ако замеся тестото в един ден, а го изпеча на следващия ден – почти с 24 часова разлика?

    1. Благодаря за отзива, Елина!
      Не съм го правила, за да твърдя със сигурност как би се получило, но бих пробвала ако се налага! 🙂
      За да не засъхва тестото докато е в хладилника е най-добре да се сложи в намазнена найлонова торбичка, която да се завърже добр, така че да не остават отвори.
      Добре е да имаш предвид това, че след изваждането от хладилника тестото трябва да се затопли до стайна температура, а това може да ти отнеме повече време отколкото замесването на самото тестото…

  18. Здравейте, искам да попитам дали ако замеся тесто от предната вечер и да изпека питкста на другия ден сутринта ще е проблем с втасвянето

  19. Здравейте! Рецептата ми се струва добра и микля да я опитам. Неразполагам обаче с фурна с вентилатор. При обикновена фурна на какви градуси препоръчвате да се пече? Благодаря предварително! Поздрави ?

    1. Здравейте, Виктория!
      Не е лесно да се каже с точност, зависи от фурната….
      Ако сте правили и друг път питка във фурнат си бих казала да печете по същия начин.
      Опитайте на 170-180*C

  20. СЪРдечно ви благодаря с днешна дата-31.12.2019-за първи път успях с тази точна технологична оценка-грешка няма споделено и оценено-това ще бъде моето тисто и за внуците***

    1. Брашното е точно колкото трябва, Нина.
      Рецептата е страхотна, правила съм я поне сто пъти!
      Питката става много мекичка – като памук!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: