Пълнени зелени чушки с булгур, сушени домати и тиквички

Пълнени Зелени Чушки с Булгур, Сушени Домати и Тиквички

Пълнени Зелени Чушки с Булгур, Сушени Домати и Тиквички

Тази плънката с булгур, вместо ориз много ме впечатли! Това беше първата причина да опитам рецептата. Останах много доволна от резултата! Сушените домати, задушените парченца тиквички и чушка придават страхотен вкус и аромат на плънката. Ястието не е постно, защото за приготвянето му се ползва пилешки бульон, но ако по някаква причина не искате да ползвате продукти от животински произход, може да замените с зеленчуков бульон. Тази плънка може да се приложи за пълнеж на всякакви други зеленчуци. Смятам, че ще е много хубаво да се напълнят домати с нея или да се направят сарми с листа от спанак или цвекло. Чушките бяха много вкусни и студени, което ме навежда на мисълта, че плънката може да бъде ползвана за напълване на дребни зеленчуци (чери домати, малки чушки и др.), които да бъдат сервирани (топли или студени), като предястие, мезе или на бюфет. 

Пълнени зелени чушки с булгур, сушени домати и тиквички

Пълнени зелени чушки с булгур, сушени домати и тиквички

  • Мерителната чаша е с вместимост 250 мл.
  • От по-долу посочените продукти се получават 6 порции с по 2 бр. чушки.
  • Ако замените пилешкият бульон със зеленчуков, рецептата веднага става подходяща за вегетарианци и хора, които постят. Вкусни са топли и студени, което пък ги прави подходящи за включване към меню за посрещане на гости – просто трябва да подберете по-малки чушки. 
  • Рецептата е от Атина Лоизидоу (Αθινα Λοϊζιδου), която споделя че е видяла в кулинарното списание „Γαστρονόμος“ („Гастроном“), но вместо ориз решила да сложи булгур. На мен това ми се видя доста оригинално хрумване! 

Пълнени зелени чушки с булгур, сушени домати и тиквички

Необходими продукти:

  • 180 гр. (1 чаена чаша) булгур или ориз
  • 1 кубче пилешки бульон 
  • 375 мл. (1 ½ чаени чаши) вода
  • около 12 средно големи зелени чушки (730 гр., почистени 580 гр.)
  • 260 гр. (2 средно големи) тиквички Zucchini
  • 5 бр. сушени домати в олио
  • 60 – 75 мл. (4-5 супени лъжици) маслиново олио (зехтин)
  • 60 мл. бяло вино
  • 160 гр. (1 бр.) зрял домат, настърган
  • 1 – 1 ½ чаени лъжици сол или количество на вкус 
  • ½ чаена лъжица черен пипер или количество на вкус
  • 1 чаена лъжица сух джоджен (mint), стрит

Начин на приготвяне:

Измийте зеленчуците нужни за рецептата и ги почистете. Горната част на чушките (където е дръжката им) се отрязва с остър нож. Семената се изчистват. „Месото“ около дръжката на чушката се запазва и нарязва на малки парченца. Тиквичките се настъргват на едро ренде. Сушените домати се нарязват на дребни парченца.

Пълнени зелени чушки с булгур, сушени домати и тиквички

Водата (375 мл.) се смесва с бульона в малка тенджера. Загрява се на умерено силен огън докато заври. Добавя се булгура. Вари се с периодично разбъркване, докато булгура, поеме течността. Тенджерата се сваля от огъня, похлупва се и се оставя на страна до употреба. Същевременно в голяма тенджера се сипват около 2 литра вода. Когато заври, чушките се бланшират в нея за около 1 минута. Целта е да омекнат леко. Изваждат се от водата с решетъчна лъжица и си оставят на страна до употреба. 

Пълнени зелени чушки с булгур, сушени домати и тиквички

В 2 супени лъжици (30 мл.) от маслиновото олио се задушават до омекване настърганите тиквички и нарязаните на дребно чушки. При мен това отне около 2 минути. Добавя се виното, разбърква се няколко пъти в продължение на минута, след което се прибавят последователно настърганият домат, солта, черният пипер и  сушените домати. Задушават се с периодично разбъркване за 2-3 минути.

Пълнени зелени чушки с булгур, сушени домати и тиквички

След това при зеленчуците се добавя свареният булгур. Наръсва се джоджена, разбърква се хубаво и плънката е готова. Бланшираните чушки се пълнят с нея и се нареждат в подходяща тава. Моята е керамична с размери 18 х 32 см. По повърхността на чушките на струя се разпределя останалото маслиново олио (3 с.л.). В тавата се сипва и малко вода – около 50 мл. 

Пълнени зелени чушки с булгур, сушени домати и тиквички

Пекат се в предварително затоплена на 200°С фурна, работеща с горен и долен реотан и вентилатор. Печенето отнема 15-20 минути или докато повърхността на чушките се зачерви.

Пълнени зелени чушки с булгур, сушени домати и тиквички

Много си отиват с кисело мляко. Да ви е сладко!

Пълнени зелени чушки с булгур, сушени домати и тиквички

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Пълнени зелени чушки с булгур, сушени домати и тиквички
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 5 Review(s)

20 thoughts on “Пълнени зелени чушки с булгур, сушени домати и тиквички

  1. Мария, звучи интересно да напълниш зеленчук със зеленчуци. Булгурът е доста популярна храна в Турция, явно и в Гърция тъй като кухнята е средиземноморска.

    1. Дани на мен не би беше толкова интересно, пълненият зеленчук със зеленчук, защото това си е редовна практика у дома 🙂
      Интересна ми стана замяната на ориза с булгур в тази рецепта! Много добра комбинация се получава между продуктите! Даже мъжът ми си хапна от чушките със удоволствие, а за него пълнени зеленчуци без месо, не се считат за ядене и даже ги нарича „фалшиви“ 🙂
      Булгура наистина много се ползва в средиземноморската кухня и освен, че е вкусен е и по-полезен от ориза. Докато живеех в БГ рядко се е ползвал у дома, но тук в Кипър се научих да приготвям различни неща с него – става бързо и лесно, и е доста вкусен!

  2. Значи освен пълнените по този начин чушки,завивам със същата плънка и лозови сърмички и пълнени домати и ги подреждам в гювеча,като най-отдолу са сърмичките,отгоре чушките и най-накрая доматите,добавям още доматен сок,подправки и варя на бавен огън.Полученото смесване на вкусове е страхотно…..и добър апетит!Само да добавя,че лично аз предпочитам червените чушки.

  3. Калимера от Атина :)) Бях решила да правя днес гемиста, даже и продукти за тях имам,но попаднах на твоето изобретение за пълнеж с булгур и тиквички и е решено – това ще се приготви днес. Само дето моите чушки са от другите /за гемиста,ти ги знаеш/, но не мисля,че ще попречи. И ако скоро не съм ти го казвала, или си забравила – пак ти казвам : ПРЕКРАСНА СИ. Прекрасна,топла,слънчева и усмихната неделя, целувки от Атина !!!

    1. Привет Диде!
      Беше почнала а ми липсваш, поизгуби се покрай твойте диети!
      Много вкусни стават тия чушки, да знаеш тая плънка и с домати много си пасва, т.е. да се напълнят домати!
      Радвам се че са ви се харесали и ти благодаря за всички комплименти, дето сипеш винаги о мой адрес! 🙂
      Поздрав най-сърдечен и от мен, лека нощ и прекрасно утре!

  4. Здравей, Мария!

    Откакто видях тази рецепта преди известно време, ми се искаше да я направя и опитам, но все нещо ме принуждаваше да отложа. Снощи обаче приготвих чушките и съм много доволна от резултата! Станаха много леки, вкусни и ароматни! Аз не сложих само зелени, а и червени, защото имах вкъщи и забелязах, че се получава много добре и с тях. Интересно, ако с тази смес напълня сушени чушки какво ли би се получило… За гарнитура им направих едно дзадзики с гръцкото цедено кисело мляко и стана просто разкош! В последно време съм голям фен на блога ти, защото много обичам гръцка кухня, а тук откривам интересни предложения по темата. Досега по твои рецепти съм правила само знаменитите кошнички с крем и тези чушки, но тепърва ще пробвам още и още:) Просто ми е трудно да си избера, толкова много изкушения има тук! Благодаря ти, че ги споделяш с нас и ти желая много радост и вдъхновение!

    1. Привет Александра!
      Радвам се, че опитаната рецепта се е харесала!
      Благодаря ти за хубавите пожелания и се надявам, че и в бъдеще ще продължаваш да намираш рецепти с които да те изкуша 🙂
      Поздрав най-сърдечен!

    1. Здравейте Соня,
      копирам последният абзац от статията ми „За мен“
      „В случай, че има хора, които се дразнят от правописни грешки – моля да ме извинят!!! Понякога грешките са от бързане друг път са от некадърност – не се ядосвайте много!!! Приемам всякакви добронамерени забележки относно такива грешки (пък и други), но искрено се ядосвам на ядни забележки свързани с това!!! Все пак, това е личният ми блог с готварски рецепти, който бидейки обществен (със всичките му недостатъци), би могъл да е от полза за много други хора! Ако някоя рецепта ви харесва може да си я копирате, да нанесете нужните граматически или други поправки и да си я приготвите със здраве!“
      След Нова година съм планувала „конкурс“ за редактори на доброволни начела. Ако имате желание, може да се включите!
      😀

  5. До СОНЯ ТОДОРОВА : А Вие, уважаема сънародничке с какво бихте се похвалили ? Знаете ли,че ние живеем повече от 10 год.извън Родината, четем и пишем други езици ? Лично аз от 1993г. съм извън България, на български пиша в няколко блога само. Вие на колко езика освен българският говорите и пишете свободно ? Хайде със здраве,аман от такива „грамотници“
    Съжалявам и се извинявам за спама, но само на Маракито. Не обръщай внимание скъпа на такива „грамотни сънароднички“ , хубава вечер и поздрави на семейството !!!

  6. Скъпа Мария,

    отново се доверих на твоите рецепти и приготвих чушчиците. Замених булгура с киноа, добавих чесън и чубрица. Станаха разкошни, много ни харесаха 🙂
    Благодаря ти, че винаги ме вдъхновяваш! Можеш да ги видиш при мен в блога 🙂

  7. Поздравления за рецептата.Радвам, се че ни пишете и ни показвате как можеме да напълним не само червени чушки но и сочни зелени,които да придадът един по различен вкус и аромат на цялото ястие.Още днес ще се опитам да ги сготвя, пък и идват такива празници при, които е редно да има и чушки и боб и задължително погача.Ще чакаме с нетърпение да ни покажете още вкусни ястия.

  8. Мими, направих с плънката зелеви сарми, само че добавих кимион, понеже знам, че подхожда на зелето… Станаха божествени!!! Отново благодарности за прекрасните рецепти, които споделяш! <3 :*

  9. За пръв път готвя, и изобщо опитвам нещо с булгур. У дома никога не се е ползвал. Напълних червени чушки, и наистина, сушения домат придава много апетитен пушен аромат на плънката. Вместо бульон ползвах лъжица вегета. За моя огромна изненада, мъжът вкъщи много хареса ястието, и час по час ходеше до тавата да „опитва“. Иначе случаят е същият като у вас – няма ли месо, не се брои… Но изглежда, че след този опит, булгурът ще се намести трайно в моята кухня, и ще го опитам и с кисело зеле – ти си виновна! 🙂

    1. Много се радвам, Васи!
      Сигурна съм, че ще ти хараса булгура и с кисело зеле – много вкусно се получава!!!
      Да ви е сладко!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: