Пай с плънка от маково семе и череши

Пай с плънка от маково семе и череши

Пай с плънка от маково семе и череши

Пай с плънка от маково семе и череши e поредната рецепта за десерт с маково семе, която заема почетно място в блога, защото ми хареса много! Плънката има перфектна консистенция! Маслената основа ухае наситено на масло и се топи в устата! Иска ми се да има повече от нея, както е в края на всяко парченце… Черешите… те са разкошно допълнение!

Пай с плънка от маково семе и череши

Имам слабост към десерти с маково семе! Дълго опитвах да открия и пресъздам точната формула на един маков пай, който опитах преди повече от 20 години в ресторанта на „вили Малина“ в Пампорово. Не съм сигурна дали десерта е бил толкова уникален и вкусен или ми се е сторило така, защото за пръв път опитвах десерт с маково семе!?! От тогава ми остана навик да записвам или снимам рецепти на печива тип пай, които са с мак. През Април 2020 г. прелиствайки немско списание, попаднах на рецептата от днешната ми публикация. Направих снимка и я пуснах във Фейсбук с молба някой, който говори немски да ми я преведе. Неочаквано за мен имаше хора, които се отзоваха много бързо. Благодаря на Sonia Sivenova, Iveta Ivancheva и Nunka Filtchev.

Пай с плънка от маково семе и череши

(short link)

Пай с плънка от маково семе и череши

  • Тестото може да се замеси ръчно, с помощта на миксер, в кухненски робот или термомиксер (monsieur cuisine).
  • Черешите може да са пресни или от компот. В случая съм ползвала пресни череши. Грамажът посочен по-долу е бил замерен след като са били обезкостени. Бях подготвила 360 гр. череши, но вложих 295 гр. от тях. Грамажа е по-скоро ориентировъчен, ползват се толкова череши, колкото да се запълни повърхността на десерта. Ако се ползват череши от компот, трябва да се отцедят от сока и да се почистят от костилките. 
  • В оригинал рецептата беше със сладкарска сметана, която е подсладена. Аз не обичам да купувам такава, затова ползвам течна животинска сметана 35% и добавям 2 супени лъжици пудра захар.  
  • Тавата, която съм ползвала е с диаметър 20 см. Двойна доза се побира в тава с диаметър 26 см.  

Пай с плънка от маково семе и череши

Необходими продукти за тестото на основата:

  • 150 гр. масло
  • 50 гр. захар
  • 200 гр. брашно
  • 1 щипка сол
  • + масло за намазване на тавата
  • + брашно за наръсване на тавата

Пай с плънка от маково семе и череши

За плънката:

  • 290-300 гр. череши, без костилки (вижте съветите по-горе)
  • 100 гр. (2 бр.) яйца
  • 100 гр. захар
  • 2 супени лъжици (пълни с връх) пудра захар или ванилова захар  
  • 100 гр. течна животинска сметана 35%
  • 75 гр. пшеничен грис
  • 75 гр. маково семе
  • 75 гр.маково семе, смялно 

За поръсване и сервиране:

  • пудра захар
  • сладолед (по желание)

Начин на приготвяне:

Смесете всички продукти за основата на десерта в купата на миксер или кухненски робот. Размесете до получаване на меко, гладко тесто, което не лепи. Не прекалявайте с разбъркването. С тестото може да се работи веднага, без да се охлажда. Ако времето е горещо (както е при нас в Кипър) и тестото ви се стори меко, увийте го в прозрачно домакинско фолио и приберете в хладилник за 15-20 минути или докато стегне леко. Разделете тесто на 2 части, едната 2 пъти по-голяма от другата. Увийте по-малкото парче тесто в прозрачно домакинско фолио и приберете в хладилник до употреба.

Пай с плънка от маково семе и череши

Сложете по-голямото парче тесто върху парче хартия за печене поръсена с брашно. Разточете на кръг с диаметър 10 см. по-горлям от диаметъра на тавата, която ще бъде ползвана.

Пай с плънка от маково семе и череши

Намажете с масло дъното и страните на тавата, в която ще приготвяте десерта. Поръсете ги с брашно. Прехвърлете разточеното тесто в тавата с помощта на хартията за печене, така че хартията да остане от горната страна. 

Пай с плънка от маково семе и череши

Отстранете хартията внимателно и с ръце дооправете тестото, така че да прилепва добре, на равномерен слой по дъното и стените на тавата. Приберете тавата в хладилник. 

Пай с плънка от маково семе и череши

Пуснете фурната да загрява на 175°С, работеща с долен и горен реотан и вентилатор. Пригответе плънката: В купа смесете яйцата, захарта и пудрата захар (съответна ванилова захар). Разбийте с телена бъркалка докато се смесят хубаво. Последователно прибавете сметаната, цялото и смляното маково семе, гриса. Разбъркайте до хомогенност.

Пай с плънка от маково семе и череши

Насипете плънката в тавата, върху охладената маслена основа. Разпределете черешите по повърхността на плънката, без да ги натискате да потънат в тестото. На едро ренде настържете останалото охладено тесто върху черешите. 

Пай с плънка от маково семе и череши

Печене:

Печете 45-50 минути. Оставете да изстине напълно и поръсете с пудра захар.

Пай с плънка от маково семе и череши

Може да се съхрани на стайна температура или в хладилник. На стайна температура е добре да се съхрани ако не е горешо, иначе е за предпочитане да се прибере в хладилник. Тавата трябва да се покрие с прозрачно домакинско фолио.

Пай с плънка от маково семе и череши

Нарежете на парчета и сервирайте, ако желаете добавете и топка сладолед! Да ви е сладко! 

Пай с плънка от маково семе и череши

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Пай с плънка от маково семе и череши
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)

6 thoughts on “Пай с плънка от маково семе и череши

  1. Живея в Германия и тук открих маковите десерти. Обожавам маков пай!!! Но тукашният не е с череши. Твоят звучи още по-вкусен!

    1. Весе, те германците имат много рецепти за десерти с макови семе. Тази беше от немско списание.
      Доста рецепти съм опитвала и с още толкова съм експериментирала през годините в опит да открия онзи маков пай, за който съм писала по-горе. В началото дори не знаех как точно да го търся – като тарт с маков пълнеж ми беше представен, а така не откривах рецепти… По някое време бях писала запитване (във форум или ФБ не помня вече) ако някой има десерти с маково семе да праща. Помня, че тогава Дани (от блога Музика за свободното време) ми прати линк към разни рецепти, който ме насочиха в правилна насока за търсене… Оттогава доста десерти с мако семе съм правила през годините повечето са немски рецепти.

  2. Здравейте, Мария! Сладкишът изглежда много вкусно и ще си го направя през почивните дни, но имам един въпрос. Цялото маково семе не трябва ли да се накисне или се слага сух в плънката? Питам ви защото веднъж правих сладкиш само с не смляно маково семе и нещо не ми се получи.

    1. Привет, Ана!
      Не е нужно да се накисва несмляното маково семе! Смело действай както е описано в рецептата. Успех желая и да ви е сладко!!!

  3. Здравейте,
    само да споделя, че направих сладкиша без маково семе и се получи страхотен.
    Благодаря за рецептата!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: