Орзо (orzo) с кайма

Орзо (orzo) с кайма

Орзото се приготвя от грис произведен от твърда пшеница (durum wheat semolina), затова (за разлика от пастата приготвена с брашно) издържа и по-дълга топлинна обработка. В Кипър се ползва с голяма популярност, защото с него се приготвят традиционни ястия любими на малки и големи. Смятам, че едно от най-популярните, масово харесвани ястия приготвени с орзо, е това от днешната ми публикация… 

Орзо (orzo) с кайма

  • Мерителната чаша е с вместимост 250 мл.
  • За рецептата ще са ви нужни домати – общо слагам 1 ½ чаена чаша. Може да се комбинират пресни (настъргани или нарязани), консервирани домати, доматен сок, както и доматено пюре за по-интензивен вкус. В случая аз съм ползвала ½ чаена чаша доматен сок и 1 чаена чаша домати нарязани на парченца (от консерва).
  • Ще ви е нужен 600 – 650 мл. бульон. Може да ползвате домашно приготвен пилешки или зеленчуков или 650 мл. гореща вода в която да разтворите 2 кубчета бульон според предпочитанията си.

Необходими продукти:

  • 45 гр. маслиново олио (зехтин)
  • 150 гр. кромид лук, нарязан на ситно
  • 500 гр. смляно месо (кайма), свинско или смес
  • 1 пръчка канела 
  • ½ чаена лъжица сол 
  • ¼ чаена лъжица черен пипер
  • 1 ½ чаена чаша домати (пресни или от консерва), вижте съветите по-горе
  • 600-650 мл. бульон или гореща вода, в която са разтворени 2 броя  пилешки, зеленчуков или телешко бульон
  • 1 пак. (от 500 гр.) паста орзо (Orzo)

Начин на приготвяне:

Лука се задушава в сгорещеното маслиново олио за 4-5 минути или докато омекне и порозовее леко. Добавят се каймата и подправките. Периодично се разбърква, докато каймата побелее и стане на „трохи“. При мен това отне около 10 минути.

Когато каймата се запържи се добавят доматите и евентуално доматеното пюре (1). Разбърква се периодично, в продължение на 3-4 минути, след което в тенджерата се налива горещият бульон (2). Оставя се да заври (3), след което се добавя пастата (4). Вари се докато пастата поеме по-голямата част от течността (5). Периодично с разбърква. Сваля се от котлона и тенджерата се захлупва за 5-10 минути (6),

Сервира се толо. Децата много го харесват в компанията на кисело мляко. Задължително се ръси със сухо солено Анари, смес от сирена или настъргано Халуми. При лиса на тези сирена може да ползвате пармезана. Да ви е сладко!!!

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Орзо (orzo) с кайма
Published On
Average Rating
41star1star1star1stargray Based on 5 Review(s)

7 thoughts on “Орзо (orzo) с кайма

  1. От няколко дни гледам рецептата и днес най- после я приготвих. Много ни хареса! На мен водата ми беше малко добавих още около 100 мл и вместо пилешки или зеленчуков бульон добавих телешки. Просто винаги когато готвя с свинско добавям телешки бульон и винаги резултата е страхотен. Само да добавя че за малки семейства е добре да се приготви половината количество. Ние сме трима и ни остана още за едно ядене в най- добрия случай а не обичаме претоплена храна. Мария благодаря, че споделяш с нас традиционни кипърски рецепти.

    1. Радвам, се че рецептата се е харесала Милица!!!
      Хубаво е, че си импровизирала така както ти харесва и както е най-вкусно за теб и семейството ти!!!
      🙂
      Аз също не обичам да претоплям храна, затова приготвям количества, които да бъдат изядени на един път.
      Обикновено (всекидневно) готвя за 5 човека (в това число са 2 деца на 9 и 14 години).
      Повечето рецепти в блога са в количество достатъчни за 5 порции, макар че то и това е леко относително…
      Един човек може да гледа на определено количество храна като на една порция, а за друг също количество храна може да изглежда като 2 порции…
      Смятам обаче, че когато се види количеството на вложените продукти в дадена рецепта, може да се прецени приблизително какво ще е количеството на готовото ястие.

  2. Понеже с критараки правя една гръцка рецепта с пиле, която е много популярна в Гърция, горе долу имах представа, че може за нас да е много. Никога обаче не се доверявам на интуицията си и направих пълното количество. Като гледам колко ни остана наистина за 5 човека това количество е добро и може малко да остане . Да знаеш, че си чакам рецептата за кало прама? и редовно проверявам блога ти за нея.

    1. Не съм те забравила за „кало прама“, при първа възможност ще го споделя! 🙂
      п.п. Гледам че съм пропуснала да спомена…
      Количеството на водата в рецептата е съвсем нормално да варира в зависимост от това какви домати са били ползвани, а понякога е от значение и самата паста.

  3. Не ми беше хрумвало да сваря орзо директно в тенджерата с каймата, но е много практична идея! По-лесно, по-бързо, по-чисто. Става чудно кремообразно ястие. А и се оказа, че орзото ми е точно критараки! Аз се увлякох и без да искам налях литър течност, но се оказа точно, колкото трябваше. За да ям не само аз, сложих буквално милимунда канела на прах, но пак получих чудесен източен привкус. Мисля си, че би се получило добре и с къри, което вкъщи всички обичаме.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: