Обърнат сладкиш с мандарини

Обърнат сладкиш с мандарини

Обърнат сладкиш с мандарини

Много вкусен, много ароматен и сочен е този обърнат сладкиш с мандарини!!! Влюбих се в него!!! Може да се сервира и топъл с топка сладолед, но и изстинал сам за себе си е прекрасен!!! 

Обърнат сладкиш с мандарини

(short link)

Обърнат сладкиш с мандарини

  • В оригинал рецептата е с мандарини от сорта клементини, аз ползвах сорт „Арагаба“, чийто плодове също са доста едри и много ароматни.
  • Количеството на кардамона може да се замени с Подправка Ябълков пай (Apple Pie Spice).
  • Ще ви е нужна тава с подвижни стени с ø 24 см. Дъното се застила с хартия за печене.
  • Рецептата е адаптирана от книгата „Comfort: Food to soothe the soulby John Whaite

Обърнат сладкиш с мандарини

Необходими продукти:

  • 8 бр. мандарини Клементини
  • 125 гр. фина кристална захар  

За тестото:

За глазиране:

  • 4 супени лъжици мармалад от кайсии
  • 1 супена лъжица вода

Начин на приготвяне:

Пуснете фурната да загрява на 170ºС с включени горен и долен реотан, без вентилатор. Карамелизирайте финната кристална захар и я сипете на дъното на подготвената тава.

Обърнат сладкиш с мандарини

Почистете мандарините от кората, но така че да се запази целостта им. Разрежете ги на половини, така както е показано на следващият колаж. Ако имат семки, внимателно ги отстранете с момощта на островърх нож. Наредете половинките мандарини върху карамела в тавата с отрязаната страна нагоре. На мен 6 мандарини ми бяха достатъчни да зъпълня тавата. Оставете тавата настрана до употреба.  

Обърнат сладкиш с мандарини

Смесете подправката ябълков пай (съответно кардамон) с брашното и солта. В купата на миксера смесете маслото и светло кафявата захар. Разбийте ги докато се хомогенизират. На два пъти добавете яйцата, предваително разбити с вилица. Последно добавете брашнената смес. Разбъркайте до еднородност. Сипете полученото тесто върху мандарините в тавата. 

Обърнат сладкиш с мандарини

Загладете тестото с лъжица. Тавата може да се подхвърли леко (1-2 пъти) над домакинкият плот, така че тестото да слегне в нея. Печте в предварително затоплената фурна за 60 минути. Аз след 40-тата минута го покрвам с парче алуминиево фолио, защото повърхността му се зачервява достатъчно. Готовността може да се провери с дървена клечка. Извадете изпеченият десерт от фурната и го оставете в тавата за 5-6 митути, след това махнете ринга и обрнете десерта върху подходящ за сервиране съд. Отстранете хартията от повърхността на десерта. 

Обърнат сладкиш с мандарини

В малка тенджера ссмесете водата и кайсиевият марамалад, предвидени за глазиране на десерта. Сложете тенджерата на умерен огън и загрейте при непрекъснато разбъкване, докато сместа заври. Нанесете полученото по повърхността и страните на десерта с помщта на сладкарска четка.

Обърнат сладкиш с мандарини

Когато се охлади леко може да бъде сервиран с топка сладолед, макар че и напълно изстинал (сам за себе си) е страхотн!!! Съхранява се на стайна температура, под похлупак за няколко дни, но най-вкусен е през първите 2-3 дни от приготвянето му. Да ви е сладко!!!

Обърнат сладкиш с мандарини

ТУК може да видите всички снимки. В блога има още няколко рецепти за обърнати сладкиши, приготвени с карамел и плодове. Рецептите се различават една от друга с различен краен резултат, но винаги много вкусен! Различна е технологията на приготвяне или вида и съотношението на ползваните продукти. Ако харесвате подобни десерти, непременно опитайте и останалите вариации публикувани в блога, защото са уникално вкусни – Плодова пита с праскови от компот, Обърнат сладкиш с карамел, орехи и праскови от компот, Обърнат сладкиш с карамел, орехи и ябълкиОбърнат сладкиш с кайсии, Обърнат сладкиш с ананас, Обърнат сладкиш със сливи.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Обърнат сладкиш с мандарини
Published On
Average Rating
4.51star1star1star1star1star Based on 4 Review(s)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: