Мус с петмез и карамелизирано грозде

Мус с петмез и карамелизирано грозде

В сезона на гроздето и произлизащите от него (петмез, вино, ракия и др.), предлагам да опитате този много специален и изискан десерт – само за ценители!!! На вкус е лек, с ефирна текстура! Оставя усещане за това, че в него има някакво много ароматно вино или алкохол, а всъщност има малко гроздова ракия, която на практика се изпарява от топлината на тенджерата. Трудно ми е да опиша по-конкретно вкусът му, защото той не е от най-стандартните, не прилича на нещо конкретно, оставя усещане за сън, който се опитваш да си припомниш… Карамелизирани гроздови зърна, покрити с нежен мус от петмез и сметана. Десерта е красив и повече от вълшебен на вкус!!! Уникален е, но не е от тези, които се харесват масово от малки и от големи, въпреки че всеки гастроном би го оценил високо! Ще се радвам да го опитате и вие!

Мус с петмез и карамелизирано грозде

  • От по-долу посочените продукти направих 3 бр. мус в 2 чаши с вместимост 125 мл. и една 150 мл.

Мус с петмез и карамелизирано грозде

  • Вместо агар-агар, може да се ползва желатин на прах, който трябва да се накисне в студена вода. След като набъбне се втечнява на водна баня и се смесва с горещата сметана. Може да се ползват и листа желатин (2.5 гр.), които трябва да се накиснат в студена вода и когато листата омекнат да се добавят в горещата сметана. Разбърква се докато се разтворят в нея.
  • Рецептата е адаптирана от списанието „γλυκές ιστορίες“ (сладки истории), бр. 4 от 09/2010 г.

Мус с петмез и карамелизирано грозде

Необходими продукти:

  • ½ супена лъжица (10-12 гр.) масло
  • 30 гр. захар
  • 250 гр. зърна от бяло грозде без семки
  • 15 мл. „Zivania“ или друга гроздова ракия 
  • ½ чаена лъжица агар-агар или желатин, разтворен в 50 мл. вода
  • 110 гр. течна животинска сметана 35%
  • 50 гр. петмез
  • + 110 гр. течна животинска сметана 35%

Начин на приготвяне:

Маслото се разтопява в тенджера или тиган (добре е да е с незалепващо покритие). Добавя се захарта. Бърка се докато захарта се разтопи. Сместа ще карамелизира леко.

Мус с петмез и карамелизирано грозде

След това се добавят гроздовите зърна. Моето грозде беше от хладилника и това веднага стегна карамела, но с продължаване на топлинната обработка той отново се разтопи, така че ако това се случи и на вас не се притеснявайте. Огънят трябва да е умерено силен. Разбърква се почти непрекъснато в продължение на 10 минути, за които гроздето почва да омеква и плува в карамеленият сос.

Мус с петмез и карамелизирано грозде

След това огънят се регулира, така че сместа да не ври силно и в следващите 8 до 10 минути не се бърка повече от 1-2 пъти и то внимателно, защото гроздето вече е меко. В края на топлинната обработка (т.е. след 18-20 минути), на дъното на тенджерата има оскъдно количество сос.

Мус с петмез и карамелизирано грозде

Котлона се изключва, в тенджерата се добавя ракията. Разбърква се за кратко. Сместа ще изглежда така сякаш иска да кипне.

Мус с петмез и карамелизирано грозде

Когато сместа се успокои, свалете от котлона (защото той все още е нагрят) и оставете на страна за 10 минути. След това може да прехвърлите гроздето в цедка, където остава до употреба.

Мус с петмез и карамелизирано грозде

В дълбока купа се смесват петмеза и 70 гр. от сметаната. Размесват се. В малка тенджера се смесват останалите 40 гр. сметана и ½ чаена лъжица агар-агар. Загряват се при непрекъснато разбъркване. Когато сметаната започне да ври огънят се регулира (да клочи съвсем слабо) и варенето продължава 4-5 минути. Получената смес се добавя към сметаната смесена с петмеза. Ако ползвате друг вид желатин вижте съветите по-горе.

Мус с петмез и карамелизирано грозде

Допълнителната сметана (110 гр.) се разбива с миксер и се добавя към горната смес. Смесват се със шпатула.

Мус с петмез и карамелизирано грозде

На дъното на чашите се насипва гроздето, върху него се разпределя мус-а, след което чашите се прибират в хладилник, докато десерта се охлади и стегне.

Мус с петмез и карамелизирано грозде

Сервира се с няколко дребни зърна червено грозде (така за цвят). Да ви е сладко!

Мус с петмез и карамелизирано грозде

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Мус с петмез и карамелизирано грозде
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 4 Review(s)

5 thoughts on “Мус с петмез и карамелизирано грозде

  1. Много интересна сезонна рецепта за мус Мария.Прекрасно есенно предложение.
    Поздрави !

  2. Мария, пак предлагаш нещо уникално! Така ми се иска да опитам. Петмез обаче не знам от къде да си намеря, дори не знам какво е това…

    1. Здравей Весе,
      петмез е сироп от сладки плодове (като гроздето например). Сгъстява се с изваряване и не се добавя захар както се прави при приготвянето на меласа (виж например меласата ми от нар).
      При нас петмез има в магазините, предполагам че и БГ ще го намериш някъде из големите вериги супермаркети. Би могла да провериш и в арабските магазини (ако има такива около теб). Човек може да си го приготви и сам стига да има изобилие от грозде, желание и търпение. Аз лично в момента разполагам с малко домашен петмез, който ми беше подарен и много му се радвам. С него може да се направят доста традиционни рецепти сигурно в бъдеще ще споделя и други…

      1. Благодаря за отговора. На Женския пазар в София в арабските магазини бих могла да погледна, като имам път. Ще погледна и меласата, но нямам много време за да реша да си правя. Все пак мерси за обяснението.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: