Морковената торта на Йоана

Морковената торта на Йоана

Днес у дома имаме повод за торта. Майка ми, както и моят братовчед Стоян имат рожден ден. Да са ми живи и здрави!!! Много късмет, обич и щастие им желая!!! Във връзка с това, реших днешната ми публикация да е за торта въпреки, че не е тази която ще си хапнем днес. Нея ще видите друг път – когато оформя поста! 🙂 

Морковената торта на Йоана

Като любител на тортите с моркови не пропускам да опитам почти всяка вкусно изглеждаща рецепта за такава, която се изпречи пред погледа ми! С тази торта ме изкуши Йоана.

Морковената торта на Йоана

  • За приготвянето на тортата (изпичане на блата) ще ви е нужна правоъгълна тава като тази на фурната (40×32 см.) По този начин се получава правоъгълна торта. Много ми допадна „този номер“ с тавата на фурната!!!
  • Може да направите и торта с кръгла форма, като за печенето на блатовете ползвате тави с диаметър 26-28 см.
  • Вместо бяла захар и тъмно кафява (muscovado) може да се ползва само светло кафява захар. Вместо лешници съм ползвала орехи.  Ананасът би могъл да се замени със стафиди.
  • За по-наситен вкус ядките, които ще бъдат ползвани може да се запекат предварително в сух тиган или във фурната (170ºС за около 10 минути).
  • Крем сиренето трябва се остави на стайна температура за няколко часа или от предната вечер. Водата, която се е отделила от него се отстранява.Морковената торта на Йоана
  • При мен кремът за тортата стана много рядък. Възможно е, кленовият ми сироп е бил по-течен от нормалното или просто жегите при нас… Прегледах рецептата си за Глазура с крема сирене, при която консистенцията на глазурата е много добра. Забелязах, че количеството на маслото е около половината от количеството на крема сиренето. Прецених, че в случая мога увелича количеството на маслото до 150-170 гр., но за съжаление нямах друго масло и ми се наложи да измисля нещо друго за сгъстяването и. Порових из шкафовете и намерих 1 пак. (от 125 гр.) сладкарски крем (Crème patisserie) полуфабрикат, които според указанията на опаковката се разрежда с 400 мл. прясно мляко, а аз сложих 200 мл. Така сгъстих глазурата. Получи се много добре и като вкус и като консистенция.

Морковената торта на Йоана

За блатовете:

  • 3 яйца
  • 200 гр. бяла захар
  • 150 гр. тъмно кафява захар ( Muskovado)
  • ¼ чаена лъжица сол
  • 1 супена лъжица ванилов екстракт
  • настъргана кора от 1 портокал
  • 100 мл. олио
  • 400 гр. моркови, настъргани на ситно
  • 150 гр. смлени орехи (лешници или бадеми)
  • 200 – 220 гр. ананас от консерва, предварително отцеден от сока и нарязан на малки кубчета
  • 300 гр. брашно
  • 1 ½ чаени лъжици бакпулвер
  • 1 чаена лъжица канела
  • ½ чаена лъжица настъргано индийско орехче
  • ¼ чаена лъжица смлян карамфил (подправка)

За крема:

  • 350 гр. крем сирене „Филаделфия“ със стайна температура
  • 100 гр. меко масло
  • 200 гр. пудра захар
  • 50 мл. кленов сироп
  • 1 чаена лъжица ванилов екстракт
  • 1 пак. (от 125 гр.) сладкарски крем (Crème patisserie) полуфабрикат
  • 200 мл. прясно мляко за разбиване на сладкарския крем

Начин на приготвяне:

Яйцата, двата вида захар и солта се смесват в купата на миксера. Разбиват се, докато сместа се сгъсти и стане обемна. Добавят се ванилията, портокаловата кора и олиото. Разбиват се за кратко и миксера се спира. Към сместа се добавят морковите, ананасът и орехите. Разбърква се с дървена лъжица. Последно се прибавя брашното, предварително смесено с подправките и бакпулвера. Получената смес се разстила в тавата на фурната (40×32 см.) покрита с хартия за печене, леко намазнена с олио. Ако искате да направите кръгла торта, сместа се разделя на две равни части и се изсипва и заглажда в две кръгли форми с диаметър 26-28 см., предварително застлани с пекарска хартия. Пече се в предварително затоплена на 180°C фурна, работеща с вентилатор. Печенето при мен в случая отне около 35 минути.

Морковената торта на Йоана

Изпеченият блат се оставя да изстине и през това време се приготвя крема. Крем сиренето и кравето масло се разбиват на пухкав крем. Добавят се пудрата захар, кленовият сироп и ванилията. Кремът се разбива добре докато се сгъсти и стане гладък. При мен (както вече писах по-горе) глазурата не се сгъсти достатъчно (вижда се на следващия колаж) и затова прибавих съдържанието на пликчето със сладкарски крем (Crème patisserie) и 200 мл. прясно мляко.

Морковената торта на Йоана

Сглобяване на тортата: Изстиналият блат се обръща се върху кухненският плот и хартията за печене се отстранява. Разрязва се на две равни части по широчина. Ако сте изпекли два кръгли блата няма нужда да режете нищо. Едната половина от блата (съотвено единият кръгъл блат) се поставя в сервизна чиния (поднос). Намазва се с половината от крема и се покрива със втората половина от блата (съответно – вторият кръгъл блат). Върху него се разпределя останалата половина от крема. Тортата се оставя за няколко часа в хладилник. Украсява се по желание.

Морковената торта на Йоана

Аз разграфих тортата на 10 големи парчета, без да я нарязвам. Всяко парче украсих с по един морков направен от бадемов марципан

Морковената торта на Йоана

До другия ден от тотата липсваха цели 2 парчета и затова се наложи да подменя подноса, в които първоначално я бях сглобила! 🙂 Опитайте я и вие – много е вкусна!!!

Морковената торта на Йоана

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Морковената торта на Йоана
Published On
Average Rating
2.51star1star1stargraygray Based on 2 Review(s)

20 thoughts on “Морковената торта на Йоана

  1. „От моита торта на другата сутрин липсваха парчета „-ами, ако аз бях наоколо, още парчета щяха да липсват:))

  2. Мария,честит рожден ден на близките ти,да са живи,здрави и дълги години да посрещат празници!Великолепно предложение,много ми хареса!

    Поздрави и успешна нова седмица!

  3. Да са ти живи и здрави рождениците!
    А тортата е просто превъзходна!Морковите направо ще ти проговорят:)

  4. Честит празник на рожденниците и на цялото семейство! С тази страхотна торта няма начин да не липсват парчета :))
    Много весело и вкусно празнуване! 🙂

  5. Мария, да са ти живи и здрави рождениците 🙂
    А тази торта я харесвам много!
    Прегръдки!

  6. Много хубави морковчета си направила, Мария. 🙂
    Радвам се, че тортата ви е харесала.
    А печенето на платки в тавата на фурната е удобно за правоъгълни и по-нестандартни по форма торти.

    1. На мен през ум не ми беше минавало да ползвам тавата на ферната за платки на торти – много хитро!!! Определено ще ми бъде от полза 🙂
      Слънчеви поздрави от мен!

  7. Здрави и щастливи близките ти.Аз само слюноотделям и събирам материал за другия месец,за да ги правя на щерката.Горещ поздрав от Атина.

  8. Здравейте, Мария! За първи път си позволявам да пиша коментар. Първо искам да ви поздравя за прекрасния сайт, който сте направила. Всичко е описано много подробно, а и снимките ви са много добри. Поздравления за което. Искам да ви питам нещо. Живея в България и тук няма да мога да намеря например кленов сироп, както и този сладкарски крем Crème patisserie. Може ли да се замени с нещо кленовия сироп, както и какво представлява този сладкарски крем, за да мога да му намеря заместник. Благодаря ви предварително. Хубав ден и много успехи.

    1. Привет Любина!
      Радвам се, че сайта ми ви харесва и винаги сте добре дошла!
      Смятам, че кленовият сироп успешно би могъл да се замени с мед, които със сигурност ще се намира под ръка.
      Колкото до пакетчето сладкарски крем (Crème patisserie) може изобщо да не го слагаш, просто остави глазурата в хладилника докато стегне.
      Ако не искаш обаче да чакаш би могла да прибавиш например един пудинг „ванилия“ без варене – сложи половината от количество мляко упоменато на опаковката. Или една сметана на прах – просто за да стане по-гъста консистенцията на кремчето.

      Хубав да е и твоят ден и много усмихнат!

  9. Здравей Мария,както винаги при теб могат да се намерят все хубави рецепти,искам да попитам ако направя морковчетата от захарно тесто ще се разтопят ли от крема?

    1. Привет Анелия!
      Разбира се, че можеш да ги направиш от захарно тесто!
      С бадемов марципан обаче, са по-вкусни! Като бонбонче в допълнение на парчето торта 🙂 Виж, лично аз ако са от фондан, няма да ги изям, но от марципан – с удоволствие! 🙂
      Захарните теста са чувствителни към влагата, така че да си сигурна, че всичко ще е наред е най-добре да ги поставиш върху тортата преди да сервираш.

  10. Добро утро Миме 🙂 От дълго време ми се въртеше морковена торта в главата, и накрая вчера реших да пробвам. Бях си набелязала няколко варианта, но на сляпо реших да се доверя от ново на теб!!! И определено не сбърках! Получи се толкова богата и ароматна торта…Направих я за подарък на едно детенце- всички бяха очаровани от вкуса- най- вече аз…Признавам че не очаквах нещо толкова вкусно-надхвърли всички очаквания 🙂 От ново благодаря като всеки път- добре че те има 🙂

    1. Добро да е, Айлин!
      Винаги много ме радвам, когато споделиш колко много се е харесала рецептата, която си опитала!!!
      Благодаря ти за огромното доверие!
      Поздрави!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: