Мармалад от портокали

Мармалад от портокали

По това време на годината при нас има страхотни портокали и лимони и затова си приготвям някое друго бурканче мармалад или сладко. Този мармалад го опитах миналата година (2015 г.) и много ми хареса как се получи!!! Смятам, че това е една от най-сполучливите рецепти за мармалади от портокал, който съм опитвала до сега. Препоръчвам го горещо!!!   

Мармалад от портокали

Мармалад от портокали

  • За изпълнението на рецептата ще ви е нужна белачка за картофи и сокоизстисквачка.
  • От по-долу получените продукти се получиха 2 буркана, всеки побра около 390 гр. от мармалад и остана още малко – бурканчето, което се вижда на следващата снимка.
  • Рецептата е адаптирана от http://www.athenarecipes.com

Мармалад от портокали

Необходими продукти:

  • 1690 гр. (5 бр. големи) портокали
  • 300 гр. (1 голям или 2 средно големи) лимона

Мармалад от портокали

Продукти вложени в мармалада:

  • 300 гр. портокалови и лимонови кори нарязани на тънки пръчки
  • около 1 литър сок от изцедените портокали и лимон
  • остатъците от плодовете след изцеждането им в сокоизстисквачката
  • 250 мл. вода
  • 500 гр. захар

Начин на приготвяне:

Портокалите и лимона се измиват хубаво и се подсушават.

Мармалад от портокали

Кората им се обелва на ивици с помощта на нож за белене на картофи. Ако нямате такава може да ползвате много остър нож с малко острие.

Мармалад от портокали

Обелените с картофобелачка кори се нарязват на тънки лентички с помощта на остър нож. Моите портокали, също и лимона бяха доста едри,  затова обелките на корите бяха дълги, затова ги разрязвах на половина, преди да ги нарежа на тънки лентички. Получиха се общо 300 гр. нарязани на лентички кори.

Мармалад от портокали

Портокалите, също и лимона се почистват от бялата част и се нарязват на парчета, така че да е удобно да се слагат в отвора на сокоизстисквачка. Правят се на сок – аз получих почти 1 литър сок.

Мармалад от портокали

Това, което остава в отпадъчният контейнер на сокоизстисквачката след изстискването на плодовете, не се изхвърля. Събира се и се поставя в платнена памучна торбичка или парче тензух, което се завързва с конец или нещо друго подходящо от естествена материя.

Мармалад от портокали

В тенджерата, в която ще се вари мармалада се смесват сока (около 1 литър) и водата (250 мл.). Добавят се вързопа с останките от изстискването на плодовете и нарязаните на ивички кори от портокали и лимон.

Мармалад от портокали

Тенджерата се слага на силен огън. Когато заври огънят се регулира така, че сместа да ври съвсем тихо, да бълбука. Вари се около 1 час или докато течността се редуцира почти на половина.

Мармалад от портокали

След това вързопа се изважда от тенджерата, изстисква се хубаво и сместа в него може да се изхвърли. В тенджерата се добавя захарта. Разбърква се и огъня се усилва, за да  може сместа да заври отново (отнема около 3 минути).

Мармалад от портокали

След като започне да ври, огъня се намаля до тихо къкрене и варенето продължава с периодично разбъркване за около 25 минути или докато температурата на мармалада достигне 105°С.

Мармалад от портокали

При тази температура, мармалада достига идеална консистенция. Коричките са станали прозрачни.

Мармалад от портокали

Насипва се горещ в сухи стерилизирани буркани, които се затварят веднага и се обръщат върху капачката. Остават така, докато мармалада изстине напълно.

Мармалад от портокали

Съхранява се на прохладно място. След отваряне, бурканчетата се държат в хладилник. Може да видите и рецептата ми за Портокалов мармалад с лимон, карамфил, джинджифил и анасон, който е наситен и с други аромати, освен този на портокал. Да ви е сладко! 

Мармалад от портокали

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Мармалад от портокали
Published On
Average Rating
4.51star1star1star1star1star Based on 13 Review(s)

8 thoughts on “Мармалад от портокали

    1. Когато се знае, че кожата е обработвана е по-добре човек да не си прави мармалад с такива портокали.
      Аз си бера тези плодове от двора, но тук и по магазините не им обработват кожата.

  1. Ееее, бравос Миме- точно на време 🙂 Миналата година бях направила произволно по рецепта от нета- но тази година ще пробвам твоя вариант 🙂 Аз си го приготвям не толкова за директна консумация- а по-скоро за овкусяване на кексове- получава се страхотно 🙂

    1. И аз в повечето случаи ползвам портокаловият мармалад като теб, но този ми е изключително вкусен и върху филия с масло!
      Да ти е сладко, ако решиш да го приготвиш!
      Поздрави!

  2. Zdavei mila mi Maria.Napravih nai -posle tozi aromaten marmalad.Stana malko po gust ,no sledva6tijat put 6te vnimavam.Sega e red na portokalovite kori4ki,stiskai palci.
    Blagodarja ti.!

  3. Здравей Мария!Благодаря за хубавата рецепта!Вчера направих една доза и се получи фантастично!Днес повторих!Ще следя рецептите ти.Дерзай!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: