Марината за дивеч

Марината за дивеч

Марината за дивеч

Когато се маринова, месото става по-крехко, по-сочно, по-вкусно! Марината е половината от тайната на вкусното, добре сготвено месо, особено ако е от дивеч!

Марината за дивеч

(short link)

  • Препоръчвам когато правите марината или бульони за основа на сосове, да не белите зеленчуците, които ще ползвате. Така маринатата или бульона ще станат по-ароматни. Например: оставете лука и чесъна с люспата, не белете морковите – просто измийте старателно всичко, подрежете стъблата на зеленчуците в основата, т.е. морковите  там където започва листната им част, коренчетата на лука и другият му край, където са били перата.
  • За приготвяне на маринатата ще ви трябва тенджера с похлупак.
  • Рецептата е адаптирана от книгата „Сборник Рецепти за заведенията за обществено хранене”

Необходими продукти:

  • 1 литър вода
  • 400 гр. оцет
  • 50-60 гр. кромид лук с люспата
  • 40 гр. моркови
  • 40 гр. стъбла от целина (селъри) без листа
  • 1 дафинов лист
  • 5 зрънца черен пипер
  • 2 бр карамфил (подправка), цели цветчета
  • 1-2 скилидки чеснов лук
  • 10 гр. (1 равна супена лъжица) захар

Начин на приготвяне:

Извийте добре зеленчуците под течаща студена вода. Нарежете целината на малки парченца, лука на не много тънки филийки, чесъна и моркова на колелца.

В тенджера смесете водата, оцета и захарта. Добавете нарязаните зеленчуци и подправките – дафинов лист, карамфил, черен пипер. Захлупете тенджерата с похлупак и я сложете на умерено силен огън.  Когато течността заври, регулирайте огъня, така че да не ври силно и продължете варенето 8-10 минути. През цялото време тенджерата трябва да е захлупена, за да не се изпарява течността в нея.

Свалете тенджерата от котлона, махнете похлупака и оставете настрана докато марината изстине напълно. Тогава с нея може да залеете дивеч и всякакво друго месо, което желаете да мариновате. Месото престоява в маринатата за 24 часа, като се съхранява в хладилник. Добре е съдът, в който се маринова месото да има похлупак, за да не се разнася оцетната миризма из хладилника. Преди да започнете готвенето на месото го отцедете от маринатата и го подсушете с кухненска хартия, след това се приготвя според рецептата.

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Марината за дивеч
Published On
Average Rating
3.51star1star1star1stargray Based on 22 Review(s)

18 thoughts on “Марината за дивеч

    1. Ползвала съм съвсем обикновен червен винен оцет.
      Предполагам, че може а се ползва и друг.
      Имай в предвид че белият винен оцет има по-остър вкус от червеният!

      1. Благодаря, точно това имах предвид дали не трябва бял оцет, аз също сложих от червен винен ооцет. Маринатата с месото се съхранява в хладилника, нали?

  1. Предполагам, че е станала печатна грешка, но все пак искам да попитам: в изпълнението на рецептата се говори за сол, но в списъка с продуктите пише „захар“ (което ми се видя доста странно, но пък и защо не?) – аз ли нещо не съм разбрала, или наистина има грешка? Или и двете се слагат? Досега не съм правила такава марината, а – уви! – ще ми се наложи, затова питам…
    Да питам и аз за оцета – ще стане ли с ябълков?

    1. Привет Миме!
      Няма сол в маринатата.
      За всеки случай погледнах и в рецептурника (източника на рецептата). Там в текста написан за приготвянето също пише сол – явно печатна грешка, по която и аз съм се подвела пишейки текста в блога си…
      Рецептата е мн. добра, ползвам я най-редовно, никога не съм добавяла сол.
      Смятам, че ябълковия оцет е по-подходящ за салати не за маринати и за консервиране, но нищо не пречи да опиташ с него, щом искаш!

  2. Мими,
    Благодаря много за светкавичния отговор! Видях, че си поправила рецептата. 🙂
    Все още се колебая за оцета, но май ще заложа на винения. И аз така съм чувала – че ябълковият не се препоръчва за консервиране, но понеже не знам каква е логиката, реших да попитам и теб за мнение.
    Хубав ден! 🙂

    П.С. Надявам се да ми отговориш и на въпроса за леко сиропирания сладкиш с тахан под съответната рецепта, за да не спамим тази. 🙂

    1. Предполагам, че логиката за избягването на ябълковия оцет при консервиране е това, че е някак „по-мек“ – демек по-слаб от червения и белия винен оцет.
      Като имам време, веднага отговарям, ама се случва и да забравям понякога, особено когато съм прочела коментара и съм оставила писането на отговор за по-късно!
      🙂
      Сега като ме подсети отивам да си припомня и ще ти пиша там!
      🙂

      1. Използвах винен оцет – получи се чудесна марината (идеше ми да си пийна направо от тенджерата) и месоядният вкъщи каза, че заешкото било сочно и много ароматно, леко киселеело, но приятно. Нямах селъри в момента и я замених с коренчета магданоз – наистина се носеше разкошен аромат от маринатата и после докато се готвеше месото.
        🙂

  3. Здравейте, бих искала да попитам ако се маринова заек, трябва ли да се разфасова, или това се прави след мариноването?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: