Мандаринови бисквити

Мандаринови бисквити

Тези бисквити имат изявен вкус и аромат на масло и мандарини, затова са мандаринови! 🙂 Приготвят се от масло, брашно, захар, сок от мандарини, кора от мандарини и малко царевично нишесте. Добавката на царевично нишесте към маслено тесто прави текстурата на готовите бисквити по-фина. Самото тесто не е много сладко и затова спокойно може да се декорират с айсинг, захарно тесто (фондан), шоколад и др. Ако не ви се занимава с декорации може просто да ги потопите в цветна или кристална захар – пак стават красиви и вкусни!

Мандаринови бисквити

По принцип бисквитите приготвени от маслено тесто са трайни (когато са правилно съхранени в кутии или друго подходящо, което да ги изолира от влага), затова може да се направят доста време предварително или да се ползват като част от Коледно – Новогодишната декорация, преди да бъдат изядени! 🙂  

Мандаринови бисквити

Мандаринови бисквити

  • Със айсинга исках да постигна ефект сякаш са мандарини гледани отгоре – мисля че успях! Красиви станах и бисквитите потопени в кристална захар, особено тези с оцветената в жълто-оранжево кристална захар. Много ми хареса как блестят!!!

Мандаринови бисквити

  • За изрязване на бисквитите съм ползвала кръгла форма с диаметър 6.5 см. Дупката в част от бисквитите е направена с малка формичка с диаметър 1.5 см.  

Мандаринови бисквити

  • От по-долу посочените продукти и с размера на формата, която съм ползвала за изрязване на бисквитите, получих 50 бр. бисквити, от които 15 бр. са с дупка (може да се вържат на сухи или свежи клонки или на Коледното дърво).

Мандаринови бисквити

  • Добре е преди печене сладките (както са наредени в тавата), да се охладят в хладилник за около 5 минути. На долната снимка се виждат 2 сладки печени при една и съща температура, за едно и също време, сладката в дясно е охладена преди печене, а тази в ляво не е. Смятам, че когато се охладят имат по-добър външен вид. 

Мандаринови бисквити

  • Рецептата е адаптирана от списанието „Γλικές ιστορίες“ („Сладки истории“) бр. 37 от Декември 2013 г.
  • В рецептата нямаше никакъв набухвател (предполага се, че маслото ще свърши тази работа), аз обаче реших да добавя и малко бакпулвер.

Мандаринови бисквити

Необходими продукти:

  • 200 гр. краве масло, меко
  • 110 гр. захар
  • 43 гр. прясно изцеден сок от мандарини
  • 1 1/2 супена лъжица настъргана кора от мандарини (от 3 мандарини)
  • 280 гр. брашно
  • 40 гр. царевично нишесте
  • 1/2 чаена лъжица (2.5 гр.) сол
  • 1 чаена лъжица бакпулвер (по желание)

За наръсване преди печене:

  • малко сметана или сок от мандарини
  • цветна или кристална захар  

За декорация с айсинга:

За направата на айсинга съм ползвала прецеден сок от мандарини, вместо вода.

Начин на приготвяне:

Брашното се смесва с бакпулвера и солта, размесва се и се оставя на страна до употреба. В купата на миксера се смесват мекото масло и захарта. Разбъркват се с перката, докато се смесят и се получи пухкава смес. Добавят се сока и настърганата кора от мандарини. Разбърква се няколко пъти (няколко завъртания) на ниска скорост, след което дъното и стените на купата се обират със шпатула. Прибавя се нишестето, разбърква се за кратко.

Мандаринови бисквити

Дъното и стените на купата се обират със шпатула, след което в сместа се добавя брашното. Разбърква се до хомогенност. Получава се много хубаво, меко тесто с наситен жълт цвят. Прехвърля се върху парче прозрачно домакинско фолио, събира се на топка, сплесква се леко и се увива хубаво с фолиото. Прибира се в хладилника за около 30 минути или докато се охлади, за да се разточи и работи лесно. Тестото би могло да остане в хладилника и до следващият ден. 

Мандаринови бисквити

Охладеното тесто се разточва на тънко върху наръсена с брашно работна повърхност или между два листа хартия за печене (ако сладките се приготвят  през по-топлите сезони). Аз съм разточила на кръг с диаметър  41 см. Изрязала съм бисквитките с кръгла формичка, но може да се ползват всякакви други според предпочитанията. На някои сладки (15 бр.) сам направила дупка (отвор) с помощта на формичка с диаметър 1.5 см. С помощта на нож с широко острие, сладките лесно се повдигат от работният плот.

Мандаринови бисквити

Ако смятате да ползвате кристална захар за декорация, първо трябва да намажете повърхността им с малко сок от мандарини или сметана. Намазаната страна се поставя в купичка с обикновена или цветна кристална захар. притиска се съвсем лекичко, така че захарта да полепне по намазаната повърхност, но да не се развали формата на сладката. 

Мандаринови бисквити

Оформените сладки се нареждат в тава застлана с хартия за печене. Добре е преди печене да се охладят в хладилник за 5-10 минути (вижте по-горе в съветите защо е необходимо това).

Мандаринови бисквити

Пека тавите една по една на средна скара, в предварително затоплена умерена фурна. Печенето при мен отне 10 минути във фурна нагласена на 170ºС, работеща с горен и долен реотан, без вентилатор.

Мандаринови бисквити

А така изглеждат сладките потопени в захар.  

Мандаринови бисквити

Изпечените сладки  се прехвърлят върху решетка или мраморен плот, където остават докато изстинат напълно. Съхраняват се в кутия или друг подходящ съд. Сладките, които не са били декорирани със захар може да се потопят до половината в шоколад, да се декорират с разтопен шоколад или с айсинг. Аз съм приготвила половин доза от този айсинг, като вместо вода съм ползвала сок от мандарини.

Мандаринови бисквити

Малка част от айсинга съм оцветила в зелено, а останалият в оранжево. Повърхността на бисквитите е покрита с айсинг, който не съм оставила съвсем рядък, за да не се налага да правя очертания върху бисквитите и после да ги запълвам. Шприцовала съм айсинга (насипан в пош с кръгъл отвор), спираловидно, директно върху бисквитите започвайки от центъра към края на бисквитите. На следващият колаж се вижда как с помощта на четка съм оформила и листенцата със зелен айсинг. 

Мандаринови бисквити

Декорираните с айсинг сладки се нареждат една до друга върху поднос или нещо друго подходящо. Оставят се на стайна температура за 2-3 дни или докато айсинга засъхне. 

Мандаринови бисквити

Ето и няколко сладки декорирани по различно или така.

Мандаринови бисквити

След като айсинга е напълно сух, сладките може да се наредят в кутия или друг подходящ за съхранение съд. Да ви е сладко!

Мандаринови бисквити

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Мандаринови бисквити
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 4 Review(s)

5 thoughts on “Мандаринови бисквити

  1. Невероятна си! Имаш най-добър кулинарен блог, а вярвай ми аз разглеждам много такива. Невероятна си! Всичко което приготвих като твои рецепти беше с оценка шестица. А какво сладко от мандарини направих, чак се учудвам от себе си. Но това е благодарение на твоята прекрасна рецепта.
    Благодаря ти!
    Весела Коледа и здрава Нова година!
    Мария

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: