Локумки с вино и кокос

Локумки с вино и кокос

Изключително вкусни и леко нестандартни, като технология на приготвяне! Локумките от днешната ми публикация са с богата плънка, не просто парче локум във вътрешността на тестото, а много локум увит в малко тесто. Приготвят се със Spry (мазнина подобна на мас, с растителен произход), което ги прави идеални за хората, които постят в момента, но може да се направят по всякъкав повод, за делник и празник.

Локумки с вино и кокос

Знам, че в БГ тази растителна мазнина, приличаща на свинска мас (на външен вид) не се намира лесно… Сигурно някой ще се запита дали може да се приготвят с друга мазнина?! От опит знам, че понякога заместването на въпросната мазнина в рецептите е пагубно или води до не толкова добри резултати, колкото когато се ползва от нея. От друга страна – аз бих опитала, ако нямах избор!!! Със сигурност е възможно количеството на брашното да варира, при положение, че ще се ползва различен продукт.

Локумки с вино и кокос

Локумки с вино и кокос

  • Мерителната чаша  е с вместимост 250 мл.

Локумки с вино и кокос

  • Изразходвах 2 кутии локум от рози „Amalia“, всяка с нетно тегло по 330 гр. Замерването в чаша става, след като локума се нареже на малки парченца. 

Локумки с вино и кокос

  • Дала съм и грамажа на ползваните орехи, но ако ги замервате с чаша, го направете след като сте ги нарязали.
  • Ще са ви нужни две големи тави като тези на фурната 40 х 35 см.), застлани с хартия за печене.
  • От по-долу посочените продукти съм оформила 40 бр. локумки.
  • Рецептата е адаптирана от книгата „Μαγειρεύντας για φίλους – К“

Локумки с вино и кокос

Необходими продукти:

  • 1 чаена чаша (165 гр.) масло с растителен произход (shortening – „Spray”)
  • ½ чаена чаша (125 мл.) сухо бяло вино
  • 4 супени лъжици пълни с куп едри кокосови стърготини (desiccated coconut)
  • 2 ¾ чаени чаши (385 гр.) самонабухващо брашно (self-rising flour) 

За плънката:

  • 2 1/3 чаени чаши (550 гр.) локум, нарязан на малки кубчета 
  • 1 чаена чаша и 2 супени лъжици (135 гр.) нарязани орехи
  • + пудра захар за наръсване

Начин на приготвяне:

Тестото може да се приготви ръчно или с миксер, работещ с приставка за тесто. В купата на миксера се смесват растителната мазнина и кокосовите стърготини. Разбърква се докато се смесят хомогенно. Постепенно се добавя виното. Ще видите че сместа не го усвоява напълно и маслото отива към стените на купата. Миксерасе спира и дъното и стените на купата се обирет със шпатула. Добавят се 2 чаени чаши от предвиденото брашно. Миксера се пуска да работи на ниска скорост, като от време на време се спира и и дъното и стените на купата се обирет със шпатула. Когато сместта поеме брашното се прехвърля върху работен плот наръсен с останалото брашно. Меси се продължително. Възможно е да не поеме всичкото брашно и да остане малко. Тестото трябва да е пухкаво, но не прекалено меко, нито да стане ронливо.  На колажа долу се вижда, че ми е останало малко от брашното.

Локумки с вино и кокос

Локума и и орехите се смесват в подходящ съд. За да ми е лесно да ги разпределя по равно спрямо тестото, ги разстилаам в правоъгълна тавичка, където съм ги разделям на 4 части. Така от всяка част плънка, трябва да направя 10 сладки. Тестото се разделя се на 4 части и от всяка се оформят по 10 топчета – общо 40 броя. Нареждат се в поднос или друго подходящо и се покриват с домакинска кърпа. Това ще предпази тестото от изсъхване докато оформяте сладките една по една.

Локумки с вино и кокос

За оформянето на локумките ще ви трябват 2 четириъгълни парчета хартия за печене, със страни 13-14 см. Между тях се разточва всяко от парчетата тесто по следният начин: Сложете едната от хартиите върху работният плот. Вземете едно топче тесто и го натиснете леко, така че да се сплеска. Покрийте с втората хартия и разточете тестото на тънък кръг с диаметър около 10 см. Отлепете горната хартия. Повдигнете тестото (заедно с долната хартия) и го обърнете върху дланта на едната си ръка – хартията ще дойде от горната страна. Отстранете я. В средата на тесто се слага обилно количество от плънката (смесеният с орехи локум) – някъде около 1 пълна супена лъжица. Плънката трябва да е разположена в средата по цялата дължина на разточеният кръг. Ще изглежда така, сякаш плънката е твърде много и е невъзможно да се затвори в тестото.  Завийте плънката с тестото оставащо от двете и страни. Когато го прехвърлите над нея, краищата на тестото трябва да се срещнат. Прищипете ги с пръсти, така че да се залепят и плънката да се запечата в тестото.

Локумки с вино и кокос

След това стиснете курабията в дланта си, така че тестото да прилепне към плънката. Ще усетите че въздухът вътре в сладката излиза. Дооформете я с леко притискане в длани. Там където двата края на тестото са се свързали ще остане видим „белег“. Гледайте той да е от долната страна, когато ги нареждате в тавата. Нареждат се на разстояние в тави покрити с хартия за печене. Когато оформите половината сладки (първата тава), може да започнете печенето в предварително затоплена на 160°С фурна, работеща с горен и долен реотан, без вентилатор. Печенето продължава 20 минути. Отгоре може да ви изглеждат бели, но когато ги повдигнете ще видите, че отдолу са се зачервили приятно. Готови са! Не ги дръжте повече във фурната, защото ще станат твърди. Двайсете минути са достатъчни. Извадете тавата и оставете сладките в нея около 10 минути. След това ги съберете в центъра на тавата, без да ги повдигате – побутвайте ги. Наръсете ги обилно с пудра захар, пресята през ситна цедка. След това ги преместете така, че дъното им да опре върху падналата в промеждутъците пудра захар. Така и основата им ще се озахари. 
Локумки с вино и кокос
Внимателно се преместват в подходящ за сервиране или съхранение съд. Пудрата захар останала върху хартията за печене може да се използва за следващата партида. 
Локумки с вино и кокос

Ето така изглеждат отвътре – богати на пълнеж и много вкусни! Ще се радвам да се харесат и на вас! Да ви е сладко!

Локумки с вино и кокос

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Локумки с вино и кокос
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

8 thoughts on “Локумки с вино и кокос

  1. Миме, що не съм сега край теб, че сладко да ме черпиш!! Много ги обичах едно време Локумките на мама! 🙂

    1. 🙂
      У дома много обичаме локумки и си правим от време на време.
      Тази рецепта е Кипърска, Мимка. Тестото става много вкусно, но предполагам че е заради растителната мазнина, всичко направено с нея става много пухкаво, финно, вкусно – макар че много хора са против ползването на продукти от този род, като маргарина на пример.
      А ако беше на близо щях да те почерпя с едни страхотни Персииски масленки с оризово брашно и розова вода, защото това имам в момента за почерпка! 🙂

      1. Уффф, как ме изкушаваш само бре Миме!! 🙂
        А ако знаеш, че по принцип не трябва да ям такива неща заради теглото.. ех аз и не ям много, ама много ме изкушават като ги видя, а ако са на живо не мога да не ги опитам! 😀
        Като имах готсти ги накарах да ми донесат локум. Сега още стои и се чудя кое точно да забъркам някой ден, ама и време ми трябва за това, може би през уикенда, когато вали. 😉
        А тези Персийски сладки мога ли да ги видя?
        Лек Ден и Усмивки от Мен! 🙂

        1. Мимка не се притеснявай, не си единствената дето не трябва да ги яде тия вкуснотий! 🙂 Ама аз го раздавам непослушно! 🙂
          За персийските сладки, ще споделя рецептата им, но ще е по-нататък, аз така действам – без да пришпорвам работите! Най-общо тестото им е като на повечето маслени курабии само, че тези са с масло, розова вода за аромат и вместо брашно се ползва оризово брашно. Горе се покриват с глазура от пудра захар смесена с розова вода и се украсяват със захаросани розови листенца. Много нежно изглеждат, вкусът им е фин и ароматен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: