Лютеница

Лютеница

Лютеницата е разядка, която се приготвя основно от печени червени чушки, домати (доматено пюре), моркови, патладжан и подправки. Някои рецепти съдържат продукти като кромид лук, тиква, картофи, чесън, люти чушлета, сирене, магданоз и др. Със сигурност рецептите за лютеница са безброй, защото всяко семейство има своята любима за която безусловно вярва, че е най-вкусната на света!!! През годините, у нас са се правили (опитвали сме) най-различни варианти за приготвяне на лютеница, но като че ли рецептата от днешната ми публикация ни е най-любима. 

Лютеница

Отдавна не бях правила лютеница, защото при нас червените чушките все са по 5-6 Евро за килограм, но преди 2 дни съвсем случайно попаднах на страхотни чушки за по 2.50 Евро за кг., напълних една чанта и вчера си направихме малко лютеница, с което бързам да се похваля! 🙂 Много сме доволни!!!

Лютеница

Лютеница

  • Рецептата на майка ми е с 5 кг. червени чушки 2.5 кг. моркови и 2.5 кг. патладжани, 800 гр. доматено пюре и 500 мл. олио. Подправките са захар, сол, черен пипер и кимион, които се добавят на вкус. Аз съм направила половин доза от тази на майка ми – по-долу съм дала вложените продукти с точност.

Лютеница

  • От по-долу посочените продукти съм получила 5 буркана с вместимост 550 мл. и 2 буркана с вместимост 200 мл. 
  • Замервала съм продуктите с мерителни лъжици и мерителна чаша с вместимост 250 мл.
  • Преди години правех сравнително често лютеница, защото лесно си намирах консерви по 10 кг. с печени червени чушки, поради тази причина имам записано, че 5 кг. пресни червени чушки се равняват на около 2300 гр. печени, почистени червени чушки. Така като се замисля за тук Кипър, закупуването на печени червени чушки на дребно е по-изгодно, отколкото на пресни червени чушки. Тока за печенето и труда по почистването са си чиста печалба. Направете си и вие сметка как ви е по-изгодно.
  • При нас патладжаните обикновено нямат горчива жилка и затова не ги държа поръсени със сол. Ако не сте сигурни за патладжаните, които ще ползвате е най-добре (след като се изпекат) да се разрежат на половина и да се поръсят със сол, след което да се поставят в цедка, за да се отцеди горчивият сок. Ако посолите патладжаните, ще трябва да намалите количеството на солта посочено по-долу.
  • Моята леля Ани ползва същата рецепта за лютеница, но не я изварява (между другото и за не я варя много дълго). Заменя олиото със зехтин (не винаги го препържва) и пълни бурканите. Когато ги затвори ги вари 5 минути (от момента на завиране на водата), колкото да се запечата капачката и така лютеницата да е трайно консервирана. 

Необходими продукти:

  • 2500 гр. червени чушки (пипер)
  • 1250 гр. патладжани
  • 1250 гр. моркови
  • 600 гр. доматено пюре
  • 250 мл. (1 чаена чаша) олио
  • ¼ чаена лъжица черен пипер
  • ½ чаена лъжица кимион
  • 7 чаени лъжици (42 гр.) сол 
  • 55 гр. (¼ чаена чаша) захар 

Начин на приготвяне:

Дръжките на патладжаните се режат и зелената част се отчупва с ръце. Чушките се изтърбушват (махат се дръжките и семето). Морковите се обелват на тънко с картофобелачка или се остъргват. Заливат се със студена вода и се слагат на котлона. Варят се около 12 минути (след като водата заври) или докато омекнат. След като се сварят, моркови се прехвърлят в гевгир, за да се отцедят от водата.

Лютеница

Същевременно чушките се изпичат в чушкопек, във фурната или както ви е удобно. 

Лютеница

При нас вчера времето беше много лошо и затова не можех да пека на вън, но сложих чушкопека под абсорбатора и изпекох чушките в кухнята. Изпечените чушки се слагат в тенджера с похлупак, за да се задушат и и да могат да се белят лесно. След чушките изпекох и патладжаните.

Лютеница

Когато се задушат хубаво, кожата на печените зеленчуци се бели бързо и лесно. Когато белите по-големи количества може да напълните една купа с вода, в която периодично да потапяте ръце, за да се махат обелките, които полепват по ръцете. Обелените чушки се измиват. Добре е да се разкъсат от една страна, за да се отмият останали във вътрешността семки. Измитите зеленчуци се поставят в гевгир. Трябва хубаво да се отцедят от водата.

Лютеница

Ние обичаме лютеницата едро смляна затова смилам всичко с машинка за месо. На тези, които им харесва да е фино смляна може да ползват кухненски робот, много време и усилия ще си спестят. 

Лютеница

Смлените зеленчуци се прехвърлят в дълбока тенджера, по възможност с дебело дъно.

Лютеница

Добавят се подправките. Аз в началото съм добавила 3-4 чаени лъжици от солта, после добавям допълнително на вкус, защото от сол до сол има разлика. Добавя се и захарта и тенджерата се слага на силен огън. В началото се разбърква от време на време.

Лютеница

Същевременно олиото се сипва в малка тенджера и се слага на силен котлон. Когато се загрее много хубаво в него се пуща малко парченце хляб, което трябва да се запържи и от двете страни до златисто. Така баба ми разбираше до кога трябва да запържва олиото. Същевременно сместа в тенджерата се е загряла и е започнала да пука (затова е добре тенджерата да е дълбока). Парчето хляб се изважда от олиото и се изхвърля. Горещата мазнина се сипва в лютеницата и се разбърква хубаво. Варила съм с често разбъркване за 15 минути след добавянето на олиото. Преди да свалите от огъня е добре да опитате лютеницата и да добавите допълнително сол и подправки ако сметнете за необходимо. Аз добавих допълнително сол (общо 7 чаени лъжици).

Лютеница

Докато е гореща, я насипвам в сухи, чисти буркани (стерилизирани). 

Лютеница

Веднага затварям бурканите и обръщам върху капачките. Остават така докато изстинат напълно. Така нямат нужда от изваряване. Ако правите лютеницата по суров начин, ще трябва да варите затворените буркани покрити с вода за 5-10 минути (времето се засича от момента на завиране). 

Лютеница

На нас ни беше много сладко вчера с топла лютеница, препечен хляб и сиренце. Да ви е сладко и на вас!!!

Лютеница

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Лютеница
Published On
Average Rating
41star1star1star1stargray Based on 8 Review(s)

3 thoughts on “Лютеница

  1. Здравейте Мария, задължително ще пробвам тази рецепта-обожавам лютеница.ПО рецептата-всичко е ясно обяснено, браво за Вас.Само един страничен въпрос-дали вашият чушкопек е на газ??? Поздрав, Даниела Митрович

    1. Привет, Даниела!
      Лутеницата е много вкусна и съм сигурна че ще останеш доволна, ако пробвъш рецептата!
      Чушкопека ми е на ток, не знаех че има и на газ…

  2. Разбира се, че ще пробвам да направя.Относно чушкопека-и аз незнам да има на газ, но се подведох по снимката, помислих , че вашият е на газ, и срам не срам, попитах.Поздрав

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: