Лимонов чийзкейк (без печене)

Лимонов чийзкейк (без печене)

Лимонов чийзкейк (без печене)

Днес на дневен ред е Лимонов чийзкейк (без печене) – прекрасен десерт, подходящ за летните горещини! Много свеж и лек! Основата е от чаени чисквити („Marie“), сърцевината от крема сирене „Фираделфия“, смесено със захар, лимоново желе и пюриран компот от ананас и кондензирано мляко без захар. Комбинацията е изключително вкусна и ароматна! Горещо ви препоръчвам да я опитате! 

Лимонов чийзкейк (без печене)

Лимонов чийзкейк (без печене)

(short link)

  • Мерителната чаша е с вместимост  250 мл.
  • За рецептата ще ви е нужно желе с вкус лимон. Аз съм ползвала „MON AMI”.  1 кутия от 150 гр. съдържа 2 пакетчета с желе на прах по 75 гр. всяко. За да приготвите желе с 1 пак. от 75 гр., се добавят 2 до 3 ч.ч. вода. За Кипърските атмосферни условия най-добре се получава с 2 чаени чаши (500 мл.). Тази информация ще ви е от полза за сравнение (ориентир), в случай че ползвате различна марка желе.

Лимонов чийзкейк (без печене)

  • Приготвила съм десерта в кръгла тава с подвижни стени, диаметър 24-25 см. Може да се приготви и в тава с по-голям размер, така ще стане с по-малка височина. 
  • Рецептата ми е от Андрула от Продроми.

Лимонов чийзкейк (без печене)

Необходими продукти за основата:

  • 185 гр. масло
  • 30 мл. (2 супени лъжици) олио
  • 225 гр. (1 пакет) бисквити „Marie“ (чаени бисквити)

Лимонов чийзкейк (без печене)

За пълнежа:

  • 300 гр. крема сирене „Филаделфия“
  • 20 гр. (1 супена лъжица) пудра захар
  • 1 пакет (от 150 гр.) желе „MON AMI” с вкус мимон
  • 500 мл. (2 чаени чаши) вода
  • ½ супена лъжица желатин на прах
  • настъргана кора от 1 лимон
  • 2-3 супени лъжици прясно изцеден лимонов сок.
  • 1 консерав (средна консерва май е от 310 гр. сухо тегло на ананаса) копот от ананас
  • 1 консерва (410 гр.) неподсладено кондензирано мляко

За повърхността на десерта:

  • ½ пакет (от 150 гр.) желе „MON AMI” с вкус мимон
  • 450 мл. вода

Начин на приготвяне:

Стрийте бисквитите с чук за месо или с помощта на блендер. Разтопете маслото, смесете го с олиото и ги добавете към смлените бисквити. Разбъркайте докато се смесят еднородно.

Лимонов чийзкейк (без печене)

Сипете получената смес на дъното на тава, в която ще приготвяте десерта. Разпределете на равномерен слой, като притискате с опъкото на лъжица. Приберете тавата в хладилник за 1 час или до употреба. Ако бързате може да я поставите във фризер за около 15 минути. 

Лимонов чийзкейк (без печене)

Настържете кората на лимона на ситно ренде. Изстискайте сока и ги оставете на страна до употреба. 

Разтворете желето (1 пакет с 2 пликчета от по 75 гр.) в 2 чаени чаши гореща вода. Добавете желатина и бъркайте докато се разтворят напълно. Същевременно пюрирайте компота от ананас и го сипете към желето. Разбъркайте хубаво и оставете сместа на страна да се охлади. 

Лимонов чийзкейк (без печене)

В купата на кухненски робот или миксер смесете крема сиренето, пудрата захар, настърганата лимонова кора и прясно изцедениият лимонов сок (2-3 супени лъжииц). Разбийте ги на средна скорост, като същевременно прибавяте и неподсладеното кондензирано мляко. Разбъкването продължава докато стане пухкава смес. Последно на стуя се прибавя желето смесено с пасираният компот от ананас.

С помощта на черпак прехвърлете получената смес върху охладената бисквитената основа в тавата. 

Лимонов чийзкейк (без печене)

Приберете в хладилника за 1 нощ или докато сместта желира. На следващият ден пригответе желето за повърхността на десерта. Аз не изчаках до другия ден и затова десерта не се получи идеален на визия, но си беше много вкусен!

Разтварете половината опаковка желе (само едното пликче 75 гр.) в 1 чаена чаша (250 мл.) гореща вода. След това добавете още 200 мл. студена вода. Разбъркайте хубаво и внимателно сипете върху желиралият чийзкейк. Върнете тавата  в хладилника за 4-5 часа, най-добре още 1 нощ. Като цяло е добре да десерта да престои 2 нощи преди да бъде сервиран. Това дава време на продуктите да се свържат по между си и да ръзгърнат ароматите си.

Лимонов чийзкейк (без печене)

Освободете десерта от формата и прехвърлете в подходящ за сервиране съд. Нарежете на парчета и сервирайте. Съхранявайте в хладилник. Да ви е сладко!

Лимонов чийзкейк (без печене)

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Лимонов чийзкейк (без печене)
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 5 Review(s)

9 thoughts on “Лимонов чийзкейк (без печене)

  1. Прекрасни аромати – ананас и лимон.Свежо лятно предложение за горещите летни дни.Красиво и апетитно.
    Поздрави сърдечни !

  2. Често правя лимоновия чийзкейк с кондензирано мляко и ягоди по твоята рецепта, Мария (замествам ягодите с малини или боровинки). Стана любим на всички вкъщи. Този също има потенциал, особено за лятото, и ще го пробвам в най-скоро време. Поздрави!

    1. И този ще ви хареса! Сигурна съм!
      Интересното при него е че става по-вкусен когато престои 2 дни от момента на приготвяне…
      Ще се радвам да го приготвиш и да ви се услади!
      Поздрави!

  3. Здравей,Мария. Отново прекрасно предложение. В момента го приготвям за един чудесен повод- за кръщене на дъщеря ми утре. Поздрави и усмивки от нас!

  4. Здравейте, Мария,
    Нещо запецнах на неподсладеното кондензирано мляко – такова животно няма при мен, само подсладено. Има без захар, но изпарено (по-рядко от кондензираното). Да не би да използвате изпарено, а не кондензирано мляко? Гледах на снимката с продуктите консервата, и ми се струва, че пише „evaporated“, a не „condensed“, но не съм сигурна. 🙂

    1. Здравейте, Мира!
      На конкретната кутия пише „evaporated“, което на български е „кондензирано мляко“.
      Кондерзираното мляко може да бъде направено, чрез изваряване („изпарено“, както сте написали) или чрез изваряване и допълнително сгъстяване със захар. И в двата случая става въпрос за „кондензирано мляко“, т.е. „сгъстено“ просто едното е със захар, а другото без.
      Млякото, което описвате като „без захар, но изпарено (по-рядко от кондензираното)“ е това, което Ви трябва за рецептата.
      Не знам дали живеете в БГ, но сега проверих бързо в Гугъл и виждам, че освен като „кондензирано мляко – неподсладено“, – (в зависимост от марката), на опаковката може да е написано също „сгъстено или концентрирано мляко“. И при нас в Кипър, може да е изписано по-различен начин…
      Надявам се, че това разяснение ще е полезно.

      1. Много благодаря! Значи е както и предполагах. Не съм в България, и в Европа не съм и е лесно да се объркаш с наименованията. Благодаря за подробните рецепти и информация! Не ми е попадало някой друг така редовно да пише колко е голяма тавата, грамаж вложен продукт и т. н.

        1. Радвам сe, че успях да помогна с разяснението!
          Колкото за нещата като големина на тавата… това са на пръв път дребни подробности, но на практика смятам, че са много важни за да може нещата да се получат перфектно дори на някой който не е готвил до сега.
          Поздрав най-сърдечен!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: