Лемонопита (Λεμονόπιτα) или Лимонов Сладкиш

Лемонопита (Λεμονόπιτα) или Лимонов Сладкиш

Буквално преведено „Λεμονόπιτα“ означава лимонова пита. Най-общо казано, Лемонопита-та е сиропиран, ароматен (лимонов) сладкиш. Всички, които са го опитвали, знаят колко прекрасен е на вкус, без да е натрапчиво сладък, просто защото е „дискретно сиропиран“. Такъв е и Сиропирания Сладкиш с Кокосови Стърготини, ако вече сте го опитвали, веднага ще разберете какво имам предвид. Десерта би могъл да се изпълни в портокалов вариант, тогава ще е Портокалопита (Πορτοκαλόπιτα). Ще се радвам да го опитате и да се услади и на вас. 

Лемонопита (Λεμονόπιτα) или Лимонов Сладкиш

  • Ще ви е нужна тава с размери 25 х 35 см., или друга с подходящ размер. Добре е тавата да се покрие с хартия за печене. Аз съм ползвала тава от огнеупорно стъкло и просто я намазах с масло, без да я застилам с хартия.

Лемонопита (Λεμονόπιτα) или Лимонов Сладкиш

  • Получава се доста голям сладкиш, така че може да намалите дозата на половина, ако желаете.
  • Рецептата е на Aθηνά Λοϊζίδου и по-точно от книгата „Οικογενειακό τραπέζι“. Може да я видите и тук

Лемонопита (Λεμονόπιτα) или Лимонов Сладкиш

Необходими продукти:

  • 250 гр. краве масло без сол на стайна температура
  • 400 гр. захар
  • 6 яйца – 318 гр.
  • настъргана кора от 2 големи лимона
  • 450 гр. брашно
  • 2  чаени лъжици бакпулвер
  • 300 гр. цедено кисело мляко
  • 1 чаена лъжица сол
  • + масло за намазване на дъното и стените на тавата

Лемонопита (Λεμονόπιτα) или Лимонов Сладкиш

За сиропа:

  • 250 гр. захар
  • 200 мл. вода
  • сок от 1 голям лимон – 60 гр.
  • настъргана кора от 1 голям лимон

Начин на приготвяне:

Фурната се пуска да загрява на 180°С, с включени горен и долен реотан и вентилатор. Брашното се смесва с бакпулвера и солта. Всички останали продукти се смесват в голяма купа. Най-отгоре се насипва брашнената смес. Всичко се разбърква с миксер, до получаване на гладко тесто. Насипва се в подготвената тавата, която се слага в предварително затоплената фурна.Лемонопита (Λεμονόπιτα) или Лимонов Сладкиш

Печенето продължава около 40 минути или докато сладкиша се надуе и повърхността му придобие приятен златист загар. Готовността се проверява с дървена клечка. Изважда се от фурната и се оставя да се охлади на пълно. След това се приготвя сиропа: всички продукти се смесват в подходящ съд и се слагат на силен огън. Разбърква се с дървена лъжица докато захарта се разтопи и сиропа заври. След това огънят се регулира и сиропа се оставя да къкри тихо за 10-15 минути, без да се разбърква. Изстиналият сладкиш се залива с горещ сироп. Оставя се да поеме сиропа, най-добре е да престои 1 нощ преди да бъде сервиран.

Лемонопита (Λεμονόπιτα) или Лимонов Сладкиш

Желателно е да се съхранява на стайна температура, стига да не е горещо. Ако се наложи да го държите в хладилник покрийте тавата с прозрачно домакинско фолио и извадете от хладилника поне 20 минути преди да го сервирате. Нарязва се на парчета според предпочитанията ви. Може да се сервира с цедено кисело мляко – много си подхожда с него. Да ви е сладко! 

Лемонопита (Λεμονόπιτα) или Лимонов Сладкиш

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Лемонопита (Λεμονόπιτα) или Лимонов Сладкиш
Published On
Average Rating
3.51star1star1star1stargray Based on 11 Review(s)

5 thoughts on “Лемонопита (Λεμονόπιτα) или Лимонов Сладкиш

  1. Прекрасен сладкиш! Толкова лимонов и ароматен… Мъжът ми се влюби в него, иска само от него да правя:) Въобще, покрай твоя сайт той си ревизира мнението за т. нар. сиропирани десерти на 180 градуса – видя, че не е задължително да плуват в лепкава захарна субстанция, а могат и да бъдат доста изкушаващи сочни глезотийки… Поздрави и успешна седмица!

  2. страхотен ! Но вие си късате лимоните от дървото пред дома ви , а в България не смеем да използваме корите за ядене . Започвам да се замислям да си купя лимоново дръвче за в къщи

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: