октомври 18

Конфитюр от сини сливи в машина за хляб

Конфитюр от сини сливи в машина за хляб

Имах едно малко количество сини сливи, които бяха твърде зрели за приготвяне на десерт, а децата вече бяха яли на корем и така реших, че ще направя малко конфитюр. Мислех си за това как съм се затъжила за печеният мармалад със сини сливи и орехи, който майка ми прави, но после реших че количеството на сливите е прекалено малко за това. Сливите имаха много силен аромат и затова не исках да добавям допълнителни аромати като канела, ванилия и др. От друга страна май не исках мармалада да е съвсем обикновен… Докато се чудех как точно да го направя, изведнъж се сетих, че машината за хляб има програма за сладко (мармалад). Никога до сега не я бях ползвала. Аз като цяло не употребявам този уред често, освен за замесване и втасване на тесто през зимата (когато се случи денят да е лош). Не харесвам хляба, който се пече в машината и затова се съмнявах, че и мармалада ще е на висота, но пък човек не може да разбере ако не опита! „Какво пък!?!“ – казах си! „Няма кой знае какво да загубя ако опитам!!!“ 

Конфитюр от сини сливи в машина за хляб

Честно да си кажа, останах силно изненадана колко хубав – всъщност перфектен конфитюр, се получи в машината за хляб! Вярно е, че количеството което може да се направи не е много (до 2 малки бурканчета), но пък е много удобно!!! Слагаш всичко в контейнера, пущаш машината и си вършиш нещо друго! Не се мориш да бъркаш, не се потиш над тенджерата и получаваш перфектен конфитюр! 🙂 

Конфитюр от сини сливи в машина за хляб

 • Мерителната чаша е с вместимост 250 мл.
 • Сливите се измиват и подсушават. Разрязват се на половина, обезкостяват се и се нарязват на парчета. След това се замерва количеството им в мерителна чаша. 

Конфитюр от сини сливи в машина за хляб

 • Може да направите мармалада с 1 чаена чаша сини сливи и 1 чаена чаша ябълки (също нарязани на парчета).
 • По време на варенето може да се добавят аромати като канела, карамфил, шушулка ванилия и др. Ванилия на прах  или есенция се добавят в края на варенето.Сливите които имах аз, бяха много ароматни и аз не добавих никакъв допълнителен аромат.

Конфитюр от сини сливи в машина за хляб

Необходими продукти:

 • 2 чаени чаши (400 гр.) сини сливи нарязани на парчета
 • 1 чаена чаша (240 гр.) захар
 • 2 супени лъжици прясно изцеден лимонов сок
 • 1 супена лъжица вода

Начин на приготвяне:

Нарязаните на парченца сливи се насипват в контейнера на машината за хляб. Добавят се лимоновият сок, водата и захарта. Машината се пуща да работи на програма за направа на сладко (Jam). При мен тя е 90 минути.

Конфитюр от сини сливи в машина за хляб

Токе що приготвен, конфитюра изглежда леко рядък, но когато изстине става с перфектна консистенция. Аз не го затворих веднага, защото исках да преценя гъстотата му, като за пръв път! На следващият ден го загрях, за да го насипя горещ в бурканите и да се налага да ги изварявам. Реших да го пасирам леко. Не исках да става изцяло на пюре. Невероятен мармалад стана!

Конфитюр от сини сливи в машина за хляб

Насипва се горещ в буркани, които се затварят веднага се и се обръщат върху капачките, където остават докато изстинат напълно. 

Конфитюр от сини сливи в машина за хляб

Ако смятате да оставите конфитюра за незабавна консумация не е нужно да го затваряте в бурканите докато е горещ. Оставете го да изстине и прехвърлете в съд, който се затваря добре – буркан или друго подходящо. Да ви е сладко!

Конфитюр от сини сливи в машина за хляб

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Конфитюр от сини сливи в машина за хляб
Published On
Average Rating
41star1star1star1stargray Based on 10 Review(s)

Етикети:, , ,

2 COMMENTS :

 1. By Яна Милева on

  Страхотно! А може ли да попитам за рецептата на кифличките от снимката?

  Reply

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари