Конфитюр от смокини

Конфитюр от смокини

Конфитюр от смокини

След Сиропа от смокинови листа днес е ред на конфитюр от смокини. В блога вече сте виждали други 2 рецепти за конфитюр от смокини – Конфитюр от смокини с орехи и Шоколадов мармалад (конфитюр) от смокини, но за разлика от тях днешната рецепта е някак по-семпла, по-натурална защото съм ползвала минимално количество захар и въпреки това крайният резултат е повече от прекрасен! Ще се радвам да я опитате и вие!

Конфитюр от смокини

Конфитюр от смокини

(short link)

  • При приготвянето на конфитюри, мармалади или сладка, количеството на захарта може да достига до това на плодовете – т.е. 1:1. Когато плодовете са сладки (както са смокините в случая) или когато предпочитате крайният продукт (мармалад, конфитюр или сладко), да e по-малко сладък, може да намалите количеството на захарта до половината от количеството на плодовете, че и по-малко. 

Конфитюр от смокини

  • Теглото на смокините посочено по-долу е чистото им тегло вложено в рецептата, т.е. замерени са след като са били почистени от кожата. 
  • Лимонената киселина (лимонтозу) може да се замени с прясно изцеден лимонов сок. За количествата посочени по-долу, сока от  ½ лимон. Лимоновият сок може да се добави 10 минути преди края на варенето или в самия край на варенето, стига конфитюра да се е сгъстил достатъчно. Ако лимоновият сок разреди консистенцията на конфитюра повече от необходимото, всичко което трябва да направите е да продължите варенето до нужната гъстота.
  • Смокините, които съм ползвала, бяха много добре узрели и реших да не ги нарязвам на парчета, както съм постъпила при този мармалад. При варенето се разварят, а ако се случи да не се раздробят напълно, винаги може да пасирате конфитюра, така както се вижда на снимките при мармалада от ягоди.
  • Не съм ползвала никакви аромати, за да се усеща само аромата на смокините. Бихте могли да го подсилите, добавяйки 4-5 смокинови листа по време на варенето.

Конфитюр от смокини - продукти

Необходими продукти:

  • 1300 гр. смокини
  • 500 гр. захар
  • ½ чаена чаша (125 мл.) вода
  • лимонена киселина (лимонтозу)
  • за по интензивен смокинов аромат 4-5 смокинови листа

Начин на приготвяне:

Засипете смокините със захарта. Оставете ги да престоят 3-4 часа до 1 нощ.

Конфитюр от смокини - продукти

На следващият ден ще видите, че плодовете са отделили сок и по-голямата част от захарта се е разтопила. При мен смокините изглеждаха така, както се вижда на следващата снимка, затова добавих ½ чаена чаша вода в тенджерата. 

Конфитюр от смокини - продукти

Варете на умерено силен огън от началото до края. Разбърквайте периодично в началото на варенето и непрекъснато към края. Отстранявайте пяната, която се образува на повърхността на конфитюра с помощта на решетъчна лъжица. Варенето продължава до постигане на желаната гъстота. В случая аз варих 35-40 минути. Насипете горещият конфитюр в чисти, сухи буркани (3 бр.) и ги обърнете върху капачките. Когато изстинат, може да ги върнете в нормално положение.

Конфитюр от смокини

Няма нужда от стерилизиране, защото капачката се запечатва от топлината на мармалада. Да ви е сладко!

Конфитюр от смокини

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Конфитюр от смокини
Published On
Average Rating
3.51star1star1star1stargray Based on 28 Review(s)

4 thoughts on “Конфитюр от смокини

  1. Правя конфитюра вече трета година по вашата рецепта. Моите смокини са много едри, сочни и слагам по-малко вода. Получава се перфектен. Поздравления!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: