Конфитюр от смокини с орехи

Конфитюр от смокини с орехи

Тъй, като съм подхванала сладката и конфитюрите – днес на дневен ред е конфитюра ми от смокини, който е с добавка на запечени орехи. Голяма вкусотия стана!!!

Конфитюр от смокини с орехи

  • Мерителната чаша е с вместимост 250 мл.
  • Част от бялата захар може да се замени с кафява.
  • За по-интензивен смокинов аромат в сладкото може да се добавят няколко смокинови листа по време на варенето. Отстраняват се в края.

Конфитюр от смокини с орехи

  • За по-добър вкус орехите може да се запекат в сух тиган или в предварително затоплена фурната на 170ºС, за около 10 минути, но може да се ползват и сурови.

Конфитюр от смокини с орехи

Необходими продукти:

  • 2 кг. смокини
  • 1.5 кг. захар
  • 100 мл. вода
  • 1 чаена лъжица лимонена киселина (лимонтозу)
  • 1 чаена чаша нарязани орехи или бадеми (белени)

Начин на приготвяне:

Орехите се нарязват и запичат във фурна на 170°С за около 10 минути. Смокините се измиват и обелват, след това се нарязват на кубчета.

Конфитюр от смокини с орехи

Нарязаните смокини се слагат на дъното на дълбока тенджера (добре е да е с двойно дъно). Добавят се водата и захарта и тенджерата се слага на огъня. Разбърква се непрекъснато докато захарта се стопи. Когато смокините пуснат сока си, огънят се усилва и сместа се оставя да ври докато голяма част от течността в тенджерата (водата и сока от смокините) се изпари. Огъня се намаля и конфитюра се вари с периодично (към края непрекъснато) разбъркване докато стане с нужната гъстота. Малко преди да се свали от огъня (3-4 минути) се добавя лимонената киселина. Тенджерата се сваля от огъня. Ако сте добавили смокинови листа ще трябва да ги отстраните. Добавят се орехите, конфитюра се разбърква (колкото да ги поеме равномерно) и докато е горещ се насипва в чисти, сухи буркани, които се нахлупват на капачката и остават така докато изстинат напълно.

Конфитюр от смокини с орехи

Още топъл го изпробвахме върху пресен хляб с масло 🙂 Много вкусен и ароматен се получи!Да ви е сладко!

Конфитюр от смокини с орехи

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Конфитюр от смокини с орехи
Published On
Average Rating
31star1star1stargraygray Based on 10 Review(s)

13 thoughts on “Конфитюр от смокини с орехи

  1. Ааа това много ми допадна, Марийче! Мама е по направата на сладка, така, че тази рецепта отива директно при нея, а после ще споделя резултата с теб:)

    Сърдечни поздрави и спокойна вечер!

  2. И аз се нареждам на опашка за това – смокини, орехи… разкошотия! Баба правеше чудно сладко от цели смокини, а в добавка с орехите сигурно ще го заобичам още повече! Благодаря ти за хубавата идея, Мария, поздрави! 🙂

  3. Zdravei,Maria! Ot dosta vreme sledia vsichko, koeto prigotviash i triabva da ti kaja vazhitena sam ot liubovta s koiato pravish neshtata. Dnes kupih ot pazara smokini i se chudeh kak da gi prigotvia.Tvoiata recepta mi dopadna i se doverih napalno na tvoia variant.Stana mmmmmnogo dobre.Blagodaria!Jelaia ti oshte mnogo polzotvorni uspehi vav vsichko.

  4. mi az neznaeh tochno kak se pravi,no prosto nariazah i svarih smokinite i sega kato prochetoh i za limona i orehote, shte gi sloja.prosto e nevazmojno da ne e hybavo.

    1. Привет Дамянка!
      При нас в Кипър смокините имат доста дебела кора, която не е приятна за консумация. Затова я белим. Смокините в БГ са по-различни и ако кората е тънка и е приятно плода да бъде консумиран с нея, спокойно може да си ги ползваш с кожата!

  5. Малко промених технологията – мързелът е водещ в иновациите :)))) Прибавих захарта към нарязаните смокини и ги оставих за една нощ. На следващия ден ги пекох около 2 часа във фурната – само на долен реотан.После лимонена киселина, орехи – точно по прекрасната рецепта. Получи се невероятно! Благодаря!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: