Колива (Koliva) или обредно варено жито по Кипърски

Колива (Koliva) или обредно варено жито по Кипърски

Колива (Koliva) или обредно варено жито по Кипърски

Довечера е Бъдни Вечер и използвам случая да споделя с вас как се приготвя Колива (Koliva) или обредно варено жито по Кипърски. Семейството ни е смесица от 2 различни култури и традиции. С годините сме ги приплели в такава пъстра нишка, че неусетно сме се сдобили с нови семейни традиции, които са си само наши! ? По обичай в България за Бъдни вечер, вареното жито се смесва с мед, стафиди и орехи, или захар и смлени орехи. Нашите традиции за този ден включват и жито, приготвено така както се прави за Задушница или друг религиозен обред. И на този ден си сомняме и споменаваме близките, които вече не са сред нас.

Колива (Koliva) или обредно варено жито по Кипърски

При Кипърският вариант свареното жито е смесено със стафиди, ядки (най-често белени бадеми), сусам и зрънца от нар. В зависимост от региона или личните предпочитания на този който го приготвя може да има и други добавки, включително и захар. Приготвено по този начин, житото може да бъде поднесено за възпоменание или празник като имен ден, например. Няма да се спирам на религиозната страна на нещата, ще кажа само, че житото е символ на бъдещото възкресение – както житеното зърно умира в земята, за да възкръсне за нов живот, така и душите се възраждат!

Колива (Koliva) или обредно варено жито по Кипърски

(short link)

Първоначално за мен беше странно да ям жито, което не е силно подсладено, като коливата в България, но в последствие привикнах и даже спрях да му добавям захар или мед.  Кипърското коливо зглежда празнично и цветно, затова ще се радвам ако някой от вас се изкуши да го приготви така довечера!

Колива (Koliva) или обредно варено жито по Кипърски

  • Вместо да варите пшеницата, може да я накиснете в студена вода за 1 нощ. На следващия ден се отцежда от водата, насипва се в термос и се залива с гореща вода. Термоса се затваря и оставя така за 12 часа. За това време пшеницата ще набъбне и ще е готова за консумация, без да е била варена. 

Необходими продукти:

  • 3 чаени чаши (512 гр.) сварена грухана пшеница
  • 1 чаена чаша (162 гр.) зърна от нар
  • 1 чаена чаша сусам 
  • ½ чаена чаша (70 гр.) стафиди 
  • 1 – 1 ½ чаена чаша бадеми, белени

Начин на приготвяне:

Най-напред трябва да сварите житото: Сложете го в купа. Измийте под течаща студена вода, докато водата в купата с житото започне да остава бистра. Прехвърлете измитото жито в дълбока тенджера. Залейте го с обилно количество студена вода (да е 4-5 пръста над нивото на житото в тенджерата). Варете на умерен огън, под капак които е оставен леко открехнат. Ако водата изври, а житото не е готово, долейте с гореща вода. Времето за варене зависи от самата пшеница и може да отнеме от час до 2-3 часа. За да ускорите този процес може да накиснете пшеницата във вода от предния ден или да я сварите в тенджера под налягане. Житото е готово когато зрънцата омекнат и започнат да се разпукват. Свалете тенджерата от котлона. Захлупете я плътно с похлупака и покрийте с дебела кърпа или одеало. Оставете така поне 12 часа. На следващия ден ще видите, че зрънцата са поели голямо количество от водата, която е била в тенджерата и са се разпукали. Прехвърлете житото в гевгир. Изплакнете добре под течаща студена вода. Оставете го в гевгира за няколко часа, за да се отцеди добре от водата.

Колива (Koliva) или обредно варено жито по Кипърски

Измийте стафидите и ги оставете да се отцеждат. Залейте сусама със студена вода и го сожете на умерено силен огън. Варете 5 минути от момента на завиране. Прехвърлете го в цедка и охладете под течаща студена вода. Оставете го да се отцеди. ТУК може да видите как се белят бадемите. Съберете зрънцата на 1-2 плода нар.

Колива (Koliva) или обредно варено жито по Кипърски

В голяма купа или друг подходящ съд, смесете всички продукти в съотношение според предпочитанията си (дала съм рецептата, според моите предпочитания). Размесете докато продуктите се смесят еднородно и прехвърлете в подходящ за сервиране съд. 

Колива (Koliva) или обредно варено жито по Кипърски

Желая ви една вълшебна, изпълнена с уют, спокойствие и радост Бъдни Вечер! Весели празници и сбъднати мечти! ❤

Колива (Koliva) или обредно варено жито по Кипърски

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Колива (Koliva) или Обредно Варено Жито по Кипърски
Published On
Average Rating
4.51star1star1star1star1star Based on 12 Review(s)

7 thoughts on “Колива (Koliva) или обредно варено жито по Кипърски

  1. Много интересна публикация! Намирам идеята за това житно ястие , като прекрасно допълнение на Коледните празници!Прекрасни снимки, комплимент!
    Весели Коледни празници!

  2. Мария, весела Коледа!
    Пожелавам ти от сърце една вълшебна вечер с любимите ти хора!

  3. Много ми хареса идеята за житото,а пък колко го обичам е друг въпрос…Запазвам си рецептата и благодаря !
    Най-сърдечни пожелания за Весела Коледа !

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: