Коледна декорация: Снежинки за прозорци или елха

Коледна декорация: Снежинки за прозорци или елха

Всяка година по това време с дъщеря ми и сина ми започваме оформянето на някаква декорация за Коледа и Нова година. Така се сещам, че е време да споделя някоя декорация приготвена през изминалите години. „Снежинките момиченца“ (които се виждат на първата снимка в публикацията) са по идея и схема от книгата  Ήρθαν τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά. Може да украсят Коледното дърво, да навържете няколко на сухо клонче и да се превърнат в Коледно пано за стена. Ако се направят с две лица ще стоят страхотно на прозорците. Може да ги направите чисто бели, да ги украсите с декоративни камъчета или брокат. 

Коледна декорация: Снежинки за прозорци или елха

Снежинките от предната и следващата снимка са изрязани от обикновена бяла хартия и са плод на фантазията ни. Прикрепяме ги към прозорците с малко тиксо. Така се нагласяме за наближаващите празници. Повечето от вас знаят, че при нас по това време на годината нещата изглеждат по-скоро пролетно (видно е на снимката горе). След Нова година се отлепят внимателно и се прехвърлят върху парче найлон (разрязана, голяма нова торба за боклук). Така може да ги запазите до другата година, когато тиксото, с което са прикрепени трябва да се подреже и обнови с ново. Понякога се случва някоя да се скъса, но винаги може да я заместите с нова. Ако има намачкани снежинки, може да ги изгладите с ютия. Не забравяйте да покриете с парче хартия местата където има останало от предната година тиксо – така няма да се залепи за ютията.

Коледна декорация: Снежинки за прозорци или елха

Коледна декорация: Снежинки за прозорци или елха

  • За „Снежинките момиченца“ съм ползвала цветен картон в бледи цветове но може да се ползва бял или друг цвят, който е в синхрон с останалата ви Коледна декорация.
  • За снежинките по прозорците ще ви е нужна обикновена бяла хартия. Ние ползваме тази, която купуваме за принтера. Размера е А4. Опаковка от 500 листа струва между 3 и 5 евро. 

Всичко което ви е необходими за „Снежинките момиченца“:

  • хартия за снемане на шаблони tracing paper
  • мек молив за сваляне на шаблона
  • ножица с остри върхове
  • картон 
  • бързо залепващо прозрачно универсално лепило от рода на UHU – то се ползва за по-напластените части. За по-здравото им и бързо залепване. 
  • лепило подходящо за апликации White Graft Glue
  • малко парче дебел канап за ръчички и крачета
  • цветни моливи и флумастери
  • Косата на снежинките е направена от картон с неравна повърхност който е нарязан на тънки лентички 

Начин на приготвяне:

Най-напред трябва да направите шаблоните. За целта трябва да принтирате шаблоните, които следват. Размера на всеки е А4. Може да копирате всяка от снимките в Word, да я разтеглите докато заема целият лист А4 и да я принтирате от там. Може също да отидете в албума на публикацията в Picasa, да изтеглите и принтирате шаблона в естествен размер директно от там.

Шаблон 1

Коледна декорация: Снежинки за прозорци или елха

Щаблон 2

Коледна декорация: Снежинки за прозорци или елха

Оцветила съм с различен цвят отделните елементи съставящи апликацията. Така ще ви е по лесно да ги разграничите. Прекопирайте всеки един елемент (самостоятелно) с помощта на молив и оризова хартия (tracing paper) – тя е прозрачна като хартията за печене, но някак по-здрава от нея. Не забравяйте да отбележите върху всеки шаблон очертанията на другите пресичащи се с него – това ще ви улесни по-късно. После ги изрежете.

Коледна декорация: Снежинки за прозорци или елха

Върху картоните, от който ще се изработва апликацията се очертава с молив всеки един от шаблоните. За всеки елемент се правият 2 огледални очертания: положете шаблона от едната му страна и проследете очертанията му с молив. Обърнете шаблон от другата страна и го очертаете с молива още веднъж – так ще се получи огледален образ. След това отделните елементи се свързват последователно с лепило. Шаблоните от оризова хартия ще ви бъдат от помощ и тук, защото чрез тях ще се ориентирате по-лесно, как да свързвате отделните парчета. Ако се затруднявате с това как точно да сглобите апликацията, може да погледнете друга апликация, показваща по-подробно оформяне.

Коледна декорация: Снежинки за прозорци или елха

Копирна хартия е с размер А4, т.е. листа е продълговат, а за направата на всяка снежинка е нужно четириъгълно парче хартия. Затова първото нещо, което трябва да направите е да превърнете продълговатата хартия в четириъгълно парче изрязвайки излишното (от него може да се направят 2 по-малки снежинки). Четириъгълното парче хартия се прегъва на две по средата. Така се получава правоъгълното парче. Прегънете и него, така че да се получи четириъгълник.  След това четириъгълника се превръща в триъгълник като се прегъва по средата от центъра на хартията към върху където са събрани четирите краища на хартията. След това се прави още едно прегъване, при което върха на триъгълното парче прилепва към основата на триъгълника. Всичко, което трябва да направите от тук нататък е да вземете ножицата и да дадете воля на фантазията си.

Коледна декорация: Снежинки за прозорци или елха

Ето още няколко примера за направа на снежинки от хартия. Вижте и по-горе снимката със снежинките залепени върху найлона.

Коледна декорация: Снежинки за прозорци или елха

Мисля си, че биха могли да се ламинират, за да останат за много по-дълго, но това е допълнителен разход.

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Коледна декорация: Снежинки за прозорци или елха
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 6 Review(s)

4 thoughts on “Коледна декорация: Снежинки за прозорци или елха

  1. Страхотна декорация, Мария! Пък и развиват много умения у децата. Това са незабравими моменти, на които да се насладите заедно.
    Поздрави,
    Дани

    1. Благодаря ти, Дани!
      Ние много обичаме да си правим подобни неща, не само от хартия…
      Радвам се, че си наминала!
      Поздрав най-сърдечен и от мен за теб!

  2. Здравей, Мария! Поздравления за хубавите фигурки! Правила съм някои от твоите декорации – лесни и ефектни / патетата, феята, поставките за великденските яйца/.Ще направя и тази.Благодаря и весели празници!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: