Как се сушат ябълки

Как се сушат ябълки

Как се сушат ябълки

Сушените плодове са натурални витамини, които са полезни не само през зимата, а през цялата година. Те са вкусни и даряват с жизнена енергия. Богати са на фруктоза, която задоволява потребността от сладко, без да вреди. Конкретно за сушените ябълки се твърди, че са полезни за профилактика на настинки, сърдечни и ендокринни заболявания.

Как се сушат ябълки

(short link)

Миналата седмица съпруга ми започна подрязването на плодните дръвчета (мандарини, портокали, лимони и др.) и преди няколко дни с децата му помагахме да извади и изгори отрязаните клони. В близост до мястото където ги горихме, има едно диво ябълково дърво, което тази година беше направило десетина ябълки. Дребни, но много ароматни! Събрах ги с ясната цел да си ги изсуша – точно такива дребни диви ябълки стават страхотно вкусни, когато се изсушат.

Как се сушат ябълки

  • По същият начин може да се изсушат круши, дюли, ананас и др.
  • Сушените плодове може да се консумират самостоятелно, да се ползват за приготвяне и декорация на десерти и ястия или за направа на ароматен чай.

Всичко което ви е необходимо:

  • ябълки
  • хартия за печене
  • няколко големи тави

Начин на приготвяне:

Ако желаете може да почистите семенната част на ябълките със специален инструмент или с помощта на остър нож. Аз като ям ябълка ми остава само дръжката! 🙂 Не почиствам семенната част. Не беля и кожата, който желае може да я обели. Плодовете се нарязват на кръгчета с еднаква дебелина, добре е да не са много дебели, но не и прекалено тънки. Вижте снимката. 

нарязване на ябълките на филии

Парченцата се нареждат едно до друго в тави застлани с хартия за печене. За сушенето ползвам програма, при която фурната работи само с горещ въздух (реотаните не работят). Така мога да суша по 4-5 до 6 тави заедно. Фурната е предварително затоплена на 105-110ºС и сушенето ми отнема точно 2 часа. След това изключвам фурната, а тавите с ябълките  остават във фурната, за няколко часа или докато фурната изстине напълно. 

Как се сушат ябълки

 Ако нямате такава програма, температурата на сушене ще трябва да е значително по-ниска, съответно времето за сушене ще е по-дълго и ще може да сушите по 2 до 3 тави наведнъж. Ще е нужно да ги размествате по време на печене и по всяка вероятност ще е необходимо ябълките да се обърнат поне веднъж. Охладените, изсушени ябълки се насипват в съд, който се затваря много добре, за да не поемат влага. Съхраняват се на  сухо проветриво място. Да ви е сладко!

Как се сушат ябълки

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Как се сушат ябълки
Published On
Average Rating
3.51star1star1star1stargray Based on 7 Review(s)

3 thoughts on “Как се сушат ябълки

  1. Миме,
    имам специална сушилня за плодове и зеленчуци и в нея се сушат много лесно каквито и да е зарзавати.Но обикновено използвам сушенето на слънце, най – хубаво е и най – полезно.Тази програма за сушене също е прекрасен вариант, когато няма достатъчно слънчево греене навън.Прекрасни са тези диви ябълки.
    Поздрави !

    1. Е това е супер, Еленче!
      Няма нищо по-хубаво от специалната сушилня, но аз нямам!
      При нас слънцето е прекалено силно, а през зимата доста непостоянно, така че ми е най-лесно да ползвам фурната! 🙂
      Поздрави и от мен за теб!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: