ноември 11

Как се правят кори за клин (Родопска баница)

Как се правят кори за клин (Родопска баница)

От дълго време се каня да споделя с вас приготвянето на Родопската баница, която на местен диалект се нарича „клин“. Може би най-популярен е клина с тиква, но има много други варианти, които са страхотни и се надявам с времето да успея да споделя с вас. Обикновено клина е съставен от две кори и плънка между тях, макар че съм срещала и варианти с трета кора, която разделя плънката на 2 нива. На практика плънката може да е доста разнообразна, но като че ли винаги в нея има ориз, който предварително е сварен в подсолена вода и охладен. Има хора, които варят ориза в прясно мляко. Мисля, че това е подходящо за клин с тиква, които има клонящ към сладко вкус. От тестото, чиято направа ще покажа по-долу, би могло да се приготвят кори за всякакви печива. С такива кори става страхотен домашен тиквеник.  Как се правят кори за клин (Родопска баница)

Нека кажа нещо и за техническата страна по оформянето на поста: С времето насъбраха доста снимки по темата, но някак не бях доволна от резултата. Исках максимално добре да се вижда колко е лесно да се приготвят корите, защото познавам много хора, които ужасно се страхуват от приготвянето и разточването на такова тестото и дори не смеят да опитат! Вярвам, че „Страхът е проклятието на човечеството“, (не съм го казала аз обаче в момента не се и сещам кой го е казал. Някъде съм го чела…) Без да се отплесвам много от темата ще кажа само с 3 думи: НЯМА-НИЩО-СТРАШНО!!! Тестото се приготвя от вода, брашно, сол и по малко оцет и олио. Засякла съм точното количество на продуктите, описала съм максимално подробно целия процес и даже заснех няколко кратки видео материала свързани с това. Видеото е заснето с малка фотографска камера, без оператор, така че не е кой знае какво но смятам, че в този случай е крайно необходимо (специално това за разточването на тестото). Ако никога не сте точили или не сте виждали как става това, от снимките няма да можете да придобиете пълна представа. За да кача видеото в youtube (да не ви разправям колко време отне…) трябваше да го конвертирам. Това се отразява на качеството на картината, което и първоначално не бе кой знае какво (както споменах с фотографска камера е заснето). Въпреки всичко това вярвам, че кратките видео материали ще са ви от полза. Оставям и снимките и обясненията, защото вече ги имах.  

Как се правят кори за клин (Родопска баница)

 • Чаената лъжица, която съм ползвала е с вместимост 5 мл.
 • От по-долу посочените продукти може да се оформят кори за клин (баница) в тава с диаметър от 30 до 35 см.
 • Въпреки, че в днешния пост става дума само за приготвянето на тестото и разточването му, трябва да спомена, че плънката за родопския клин трябва да е охладена. Ако е гореща ще разкъса разточените листове и ще настане голямо мазало. Освен това в повечето случаи не е добре да се приготвя предварително. Т.е. всички продукти трябва да се подготвят предварително, да са ви под ръка и когато положите долната кора в тавата да ги смесите и разпределите върху нея. 

Необходими продукти за тестото:

 • 120 мл. хладка вода (около 35°С)
 • 1 чаена лъжица оцет
 • 1 чаена лъжица олио
 • ½ чаеана лъжица сол
 • 190 гр. брашно
 • + около 40 гр. брашно за разточване на корите

Начин на приготвяне:

Хладката вода се сипва в купа и към нея се добавят солта, оцета и олиото. Разбърква се колкото да се разтопи солта, след което се добавя половината от брашното.

Как се правят кори за клин (Родопска баница)

Бърка се с дървена лъжица, докато се оформи лепкаво тесто. Останалото брашно се изсипва върху сух домакински плот и тестото от купата се прехвърля върху него. Меси се с ръце докато тестото поеме брашното. Готовото тесто е около 300 гр. Добре е да го оставите да почине за около 10 минути. За да не съхне се покрива с влажна памучна кърпа.

Как се правят кори за клин (Родопска баница)

Ето го и видеото на което съм показала замесването на тестото – отнема около 3 минути и половина. 🙂

Разточване на тестото:

Преди да започнете разточването на тестото, подгответе тавата, като я намажете с 3 супени лъжици олио. Масло ползвам на по-късен етап, просто защото то загаря по-лесно.

Тестото се разделя се на две части – едната трябва да е по- голяма (200 гр.). Тя се ползва се за разточване на долната кора. Другата част по-малката (останалите 100 гр. тесто) е за разточване на горната кора на баницата. През цялото време работния плот и тестото се ръсят обилно с брашно, за да не залепва тестото, това ще го предпази от разкъсване. Разточването на корите става с тънка, дълга точилка. Първоначално се разточва по обичайния начин, докъдето е възможно.

Как се правят кори за клин (Родопска баница)

След това единия край на тестото (не забравяйте наръсването с брашно) се увива около точилката. Разточването става с върховете на пръстите, които се поставят върху точилката в центъра на тестото. Движението което се прави е леко, без да притиска излишно тестото, то е по-скоро като погалване. Точилката се придвижва напред-назад и същевременно пръстите на ръцете се придвижват към двата срещуположни края на тестото, като с това то се разтегля. Тестото се завива още малко около точилката и движението се повтаря – така докато цялото тесто се навие около точилката. След това тестото се развива от точилката, развърта се от другата страна и всичко се повтаря, докато листа стане с нужната големина. Важно е през цялото време да наръсвате обилно с брашно и да развъртате кората след всяко навиване около точилката. От опит знам (май на мен така ми е по-бързо и лесно), че вместо на няколко етапа (постепенно увиване около точилката и разточване) цялото тесто може да се навие около нея и със същите движения да се разточва.  

Как се правят кори за клин (Родопска баница)

Тук може да видите и видеото.

Разточената кора трябва да е достатъчно голяма не само да покрива дъното и стените на тавата, а да излиза навън поне 1.5 -2 см. Така тестото няма да се свлича от стените на тавата. За да сте сигурни, че кората е достатъчно голяма, може да проверите това, като положите тавата над тестото (не е нужно да опира върху него). Ако големината на кората е добра, може да го прехвърлите в тавата по следния начин: Завийте го около точилката, пренесете го над тавата и го развийте над нея, като започнете от единия край на тавата и стигнете до другия. 

Как се правят кори за клин (Родопска баница)

След това кората се намества в тавата с ръце и плънката се  разпределя върху нея. Тестото излизащо извън стените на тавата се изрязва с помощта на остър нож и се хвърля. Останалото тесто се прехвърля върху плънката (вижте снимката). Следва разточването на по-малкото парче тесто, с което се покрива повърхността на клина. Разточването и пренасянето на кората става по горе описания начин, просто горната кора трябва да е с диаметър равен, на този на тавата.

Как се правят кори за клин (Родопска баница)

Плънката на снимките е за клин с тиква, а на видеото за т.нар. Яйченик или баница с плънка от варен ориз, яйца и кисело мляко. Може да видите и видеото ако желаете.

ТУК може да видите всички снимки свързани с този пост.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Как се правят кори за клин (Родопска баница)
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 9 Review(s)

Етикети:, , , ,

8 COMMENTS :

 1. By Vania on

  Мила Мария, много благодаря, че сподели тази рецепта. Няколко пъти съм се опитвала да разбера как точно се прави Родопски клин и винаги получавам отговори от сорта на: ‘Оооо, ама то е много сложно’!, или ‘Ама, то е семейна рецепта и не си я даваме’!, Ама………. Честно казано, не разбирам хората от този тип, които крият някакви рецепти, които видиш ли ‘Уж, били ама много тайни и семейни’ И какво от това, не е ли по-добре, повече хора да се възхитят на тези рецепти? Наистина, много ти Благодаря за споделената рецепта!

  Reply
  1. By Maria Miteva-Christou (Post author) on

   Привет Ваня, за съжаление и аз съм се сблъсквала с хора, които не само, че не желаят да споделят рецептите си, но и ако им е неудобно да ти откажат направо получаваш грешна рецепта и нещата не се получават както трябва. Имала съм доста интересни случки свързани с това! Дълга тема…
   Когато обаче става въпрос за семейни рецепти или такива характерни за определен регион нещата стоят по-различно. Истината е, че хората нямат рецепти, правят си нещата на око и от това идва „сложното“, ако трябва да обясняват.Поне аз (в родния ми край) не съм виждала някой да си прави клина по тетрадка (рецепта). Рецептите за подобни неща биха могли да се съставят целенасочено от някой, който знае да приготвя определеното ястие и при добро желание замери продуктите, които ще изразходва.
   Скоро ще публикувам точната рецепта за Клин с тиква, а в бъдеще и с други плънки.
   Радвам се, че си открила рецептата за нещо, което си искала да знаеш!

   Reply
 2. By Tatyana on

  Здравей Мария!
  Ще чакам с нетърпение рецептата за клина с тиква. Просто обожавам всичко с тиква и ще запретна ръкави да пробвам този родопски специалитет. Желая ти хубава вечер!

  Reply
  1. By Maria Miteva-Christou (Post author) on

   Татяна много скоро ще е! Ще се радвам много да опиташ клин с тиква, защото става много вкусно! 🙂
   Хубава вечер и от мен!

   Reply
 3. Pingback: Клин с тиква или Родопска баница с плънка от тиква, ориз и яйца + видео | My Cooking Book Blog

 4. Pingback: Клин Яйченик или Родопска баница с плънка от ориз, яйца и кисело мляко – My Cooking Book Blog

 5. By Силвия on

  Благодаря за отделеното време така нагледно да обясните!!

  Бих искала да ви попитам нещо, което ме притеснява от доста време. Точилката трябва ли да е перфектно права? Или е нормално да има някакви милиметри извивки/изкривявания, т.е. точилката не ляга плътно на масата, а се виждат много тънки процепи като погледнеш отстрани?

  Благодаря предварително и поздрави!

  Reply
  1. By Maria Miteva-Christou (Post author) on

   Добре е точилката да е права, за да се разточва на равномерен пласт кората. Ако кората се разточва равномерно значи няма проблем.

   Reply

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари