Как се прави квас и закваска с мая

Как се прави квас и закваска с мая

Как се прави квас и закваска с мая

Всяко печиво с мая се приготвя със закваска или казано по друг начин, маята трябва да се активира, „да се захване“, „да се събуди“! Това става, когато маята се разтваря в топла течност, (вода, прясно мляко или друго, според рецептата). Ако рецептата съдържа захар или мед може да добавите част от тях към закваската, защото ще подпомогнат активирането на маята. Течността, в която се разтваря маята трябва да е приятно топла. Когато потопите пръст в нея да може да го задържите спокойно докато отброите до 40, без да имате усещането, че водата пари. Акотечността е прекалено топла или ако е студена маята няма да се активира. Към разтворената мая се добавя част от предвиденото за рецептата брашно. Трябва да се получи смес подобна на каша (обикновено това става при смесването на равни количества течност и брашно). След това съда се покрива с чиста памучна кърпа и се оставя на топло за 5-10 минути или за по-дълго време ако е по-хладно. За това време маята ще шупне – ще увеличи обема си и по повърхността на тестената каша ще се появят множество мехурчета. Ако по някаква причина това не стане, значи нещо с маята не е наред и закваската не е годна за употреба. 

В днешната ми публикация ще ви покажа как може да превърнете закваската с мая в квас, който да запазите и поддържате чрез захранване. Предполагам, че този метод го е измислил някой преди появата на сухата мая! 🙂

Как се прави квас и закваска с мая

(short link)

  • Мерителната чаша е с вместимост 250 мл.
  • Може да ползвате суха мая (мая на прах) или т.нар. прясна мая на кубчета.
  • За захващане на квас, захранването му или замесване на тесто се ползва изворна или филтрирана вода. На пазара се продава бутилирана изворна вода, но ако питате мен, най-лесно и сигурно е водата да се филтрира в кана или да се превари чешмяна вода. 
  • С продуктите посочени по-долу се получава закваска достатъчна за направата на една или повече рецепти с брашно до 3 кг. Всичко това само с 1 пакет мая, който обикновено се ползва за рецепта с брашно от 500 до 1000 гр.

Как се прави закваска с мая

Необходими продукти:

  • 1 пакет (от 11 гр.) суха мая
  • 2 ½ чаени чаши (625 гр.) хладка вода
  • 1 ½ чаени чаши (233 гр.) брашно

Начин на приготвяне:

Разтворете мята във водата и оставете на страна за 15 минути. След това пресейте брашното върху нея. Разбъркайте докато се получи гладка смес с консистенция на рядка каша. Покрийте съда с памучна кърпа и оставете на топло за 24 часа.

Как се прави закваска с мая

В началото на този период тестото ще увеличи обема си и по повърхността му ще се появят множество мехурчета. След като престои 24 часа (вижте следващата снимка), набухването ще спадне, но повърхността на тестото ще продължи да е изпълнена с мехурчета.

Как се прави закваска с мая

Сместта може да се разбърка и да се ползва, макар че е добре да отлежи поне 2 дни. След 2 дена изглежда така…

Как се прави закваска с мая

Когато престои повече (3-4 дни), брашното се утаява на дъното, а течността остава на повърхността. 

Как се прави закваска с мая

Трябва просто да я разбъркате преди употреба, а следтова да я подхраните.Как се прави закваска с мая

  • За рецепта с 500-600 гр. брашно  се ползва 1 чаена чаша (250 мл.) от закваската, която се смесва с останалите продукти предвидени в рецептата. Ако до 4 дни от направата на закваската не бъде изразходвана, може да се съхрани в хладилник като преди това, трябва да се подхрани.
  • Преди употреба и преди подхранване закваската съхранена в хладилник трябва да стане със стайна температура, затова предварително трябва да се извади от хладилника. 
  • Подхранването може да започне след като сте ползвали част от закваската или след като е престояла 3-4 дни. Ако закваската не се ползва често, за подхранване може да се ползват минимални количества брашно и вода (примерно по 2 супени лъжици). Добре е подхранването да става поне 1 път седмично. Добавят се равни количества брашно и хладка вода, като за едно захранване количеството на брашното не трябва да е повече от половината количество на закваската, т.е. ако закваската е с тегло 500 гр. добавете най-много 250 гр. брашно и съответно 250 гр. хладка вода. Оставете на дтайна температура докато удвои обема си, след което може да ползвате закваската или съответно да я върнете в хладилника. 

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Как се прави квас и закваска с мая
Published On
Average Rating
31star1star1stargraygray Based on 8 Review(s)

2 thoughts on “Как се прави квас и закваска с мая

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: