Как се прави закваска с мая

Как се прави закваска с мая

За всяко печиво с мая се приготвя закваска или казано по друг начин, маята трябва да се активира, „да се захване“, „да се събуди“. Най-общо казано, маята се активира като се разтваря в топла течност, която обикновено е вода, но в зависимост от рецептата може да е прясно мляко или друга топла течност. Ако рецептата съдържа захар или мед може да добавите част от тях към закваската, защото ще подпомогнат активирането на маята. Течността, в която се разтваря маята трябва да е приятно топла – когато потопите пръст в нея да може да го задържите спокойно докато отброите до 40, без да имате усещането че водата пари. Ако водата е прекалено топла или ако е студена маята няма да се активира. Към разтворената мая се добавя част от предвиденото за рецептата брашно. Трябва да се получи смес подобна на каша. Обикновено това се получава при смесването на равни количества течност и брашно. След това съда се покрива с чиста памучна кърпа и се оставя на топло за 5-10 минути или за по-дълго време ако е по-хладно. За това време маята ще шупне – ще увеличи обема си и по повърхността на тестената каша ще се появят множество мехурчета. Ако по някаква причина това не стане, значи нещо с маята не е наред и закваската не е годна за употреба. 

Закваската може да бъде приготвяна всеки път, непосредствено преди приготвянето на определено печиво, но може да се направи предварително (така както съм обяснила по-долу) и да се запази за дълго време като се подхранва подобно на натуралната закваска (квас), позната още като жива или дива мая. 

Как се прави закваска с мая

 • Мерителната чаша е с вместимост 250 мл.
 • За приготвянето на тази закваска може да се ползва суха мая (мая на прах) или т.нар. прясна мая на кубчета.
 • С тази закваска може да се приготвят всякакви тестени изделия, в чиято рецепта има мая. За рецепти с брашно от 600 гр. до 1 кг. брашно се ползва 1 чаена чаша (250 мл.) от закваската, която се смесва с останалите продукти предвидени в рецептата.
 • От продуктите посочени по-долу се получава закваска достатъчна за направата на 1 или повече рецепти с брашно до 3 кг. – всичко това само с 1 пакет мая, който обикновено се ползва за рецепта с брашно от 500 до 1000 гр.
 • Ако до 4 дни от направата на закваската не бъде изразходвана, може да се съхрани в хладилник като преди това да се подхрани.
 • Преди употреба и пред подхранване закваската съхранена в хладилник трябва да е със стайна температура, затова предварително трябва да се извади от хладилника. 
 • Подхранването може да започне след като сте ползвали част от закваската или след като е престояла 3-4 дни.  
 • Подхранването става с равни количества брашно и хладка вода, като за едно захранване количеството на брашното не трябва да е повече от половината количество на закваската, т.е. ако закваската е с тегло 500 гр. добавете най-много 250 гр. брашно и съответно 250 гр. вода.
 • Ако закваската не се ползва често, за подхранване може да се ползват минимални количества брашно и вода (примерно по 2 супени лъжици). Добре е подхранването да става поне 1 път седмично. 

Как се прави закваска с мая

Необходими продукти:

 • 1 пакет (от 11 гр.) суха мая
 • 2 ½ чаени чаши (625 гр.) хладка вода
 • 1 ½ чаени чаши (233 гр.) брашно

Начин на приготвяне:

Маята се разтваря във водата и се оставя на страна за 15 минути. След това върху нея се пресява брашното. Разбърква се докато се получи гладка смес с консистенция на рядка каша. Съдът се покрива с памучна кърпа и се оставя на топло за 24 часа.

Как се прави закваска с мая

За този период тестото ще увеличи обема си и по повърхността му ще се появят множество мехурчета. След като престои 24 часа изглежда така, както се вижда на следващата снимка – набухването е спаднало, но повърхността на тестото продължава да е изпълнена с мехурчета.

Как се прави закваска с мая

Може да се разбърка и да се ползва, макар че е добре да отлежи от 2 до 4 дни. След 2 дни изглежда така…

Как се прави закваска с мая

Когато престои повече (3-4 дни), брашното се утаява на дъното, а течността остава на повърхността. 

Как се прави закваска с мая

Трябва просто да я разбъркате преди употреба.Как се прави закваска с мая

За подхранването и съхраняването на закваската вижте съветите по-горе.

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Как се прави закваска с мая
Published On
Average Rating
31star1star1stargraygray Based on 7 Review(s)

2 thoughts on “Как се прави закваска с мая

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: