Как се прави Заатар (Za`atar)

Как се прави Заатар (Za`atar)

Заатар (Za`atar) е общото наименование на смес от билки (подправки), характерна за арабската кухня и Близкия Изток. Под същото наименование е познато и растение, което вирее натурално из планините в Сирия и Ливан. За приготвянето на подправката се ползват риган, сусамени семена, мащерка, чубрица, сумак, сол и други подправки. Как се прави Заатар (Za`atar)

Комбинацията от билки е в зависимост от региона или личните предпочитания. Тоест, съчетанието от подправки, които се ползват за приготвяне на Заатар в Сирия, може доста да се различава от това на Заатар, приготвен в Египет, Израел или на друго място в Близкия Изток, където подправката е много популярна. Няма да се спирам на характерните за различните региони комбинации от подправки, защото смятам, че всеки, който се интересува лесно може да намери информация по въпроса в Интернет. 

Заатар (Za`atar) може да си купите от по-големите вериги супермаркети, в специализираните магазини за подправки, или в Арабските магазинчета. Приготвянето му в домашни условия е много лесно! Най-хубавото е, че може да смесите подправки според предпочитанията си.

Как се прави Заатар (Za`atar)

  • За направата на подправката ще ви е нужен блендер, кафемелачка или ръчна мелачка за подправки.

Как се прави Заатар (Za`atar)

  • В зависимост от това какви подправки ще бъдат ползвани за направата на Заатар, може да се затоплят леко (за кратко, колкото да пуснат миризмата си) в сух тиган с незалепващо покритие.
  • Рецептата е адаптирана от книгата „Purple Citrus and Sweet Perfume“.

Как се прави Заатар (Za`atar)

Необходими продукти:

  • 2 супени лъжици риган или мащерка
  • 1 супена лъжица майорана (Marjoram)
  • 2 супени лъжици сусам
  • 1 супена лъжица сумак (Sumac)
  • ½ чаена лъжица сол

Начин на приготвяне:

Сусамените семена се запича леко във фурната (170ºС) или в сух тиган с незалепващо покритие. Охлаждат се и се смесва с остналите подправки предвидени за приготвянето на Заатар. Смилат се с помощта на блендер, кафемелачка или нещо друго подходящо.Как се прави Заатар (Za`atar)

Насипват в подходящ за съхранение съд (буркан, шише и др.), който се затваря добре. Съхранява се на тъмно и сухо място, така както се съхраняват и останалите подправки. 

Как се прави Заатар (Za`atar)

Изумително вкусен става плоския хляб (както и филия съвсем обикновен хляб), когато се намаже със зехтин, наръси се със Заатар и се запече! Любимо ми е!

Плосък хляб със зехтин и Заатар (Za`atar)

На практика с тази подправка може да наръсите почти всичко! ползвайте я за червено месо, пилешко и риба, кебап, зеленчуци, салати, пица и т.н.  

Как се прави Заатар (Za`atar)

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Как се прави Заатар (Za`atar)
Published On
Average Rating
2.51star1star1stargraygray Based on 11 Review(s)

7 thoughts on “Как се прави Заатар (Za`atar)

  1. Понеже това е първият ти пост за тази година, искам да ти пожелая вашата година да е здрава, светла, успешна и пълна с положителни емоции. Рядко пиша, но редовно те чета и ти желая да си все такъв и ентусиаст и толкова истинска! Благодая ти!

  2. Честита Нова 2015 година! Да е здрава и щастлива, късметлийска и благодатна!

  3. Пълни глупости, чубрица или майоран изобщо не се слага в затъра!
    Измисляте си ги и си ги изсмуквате от пръстите тези неоргинални побългарени рецепти, това изобщо не е затър,а някаква мешавица!

    1. Здравейте „да,ама не“!
      Рецептата по-горе е за Заатар (Za`atar) не за затър. ?
      Написано е съвсем ясно:
      „Комбинацията от билки е в зависимост от региона или личните предпочитания. Тоест, съчетанието от подправки, които се ползват за приготвяне на Заатар в Сирия, може доста да се различава от това на Заатар, приготвен в Египет, Израел или на друго място в Близкия Изток, където подправката е много популярна.“
      Рецептата изобщо не е побългарена и в Интернет може да откриете безброй вариации – ако са повече или по-малко различни от варианта, който на Вас ви е познат като Заатар (Za`atar) изобщо не означава, че не са Заатар (Za`atar).
      Хубав ден ви желая и по-ведър поглед към света!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: