Как се прави млечен карамел или Дулсе де лече (Dulce de Lache)

Как се прави млечен карамел или Дулсе де лече (Dulce de Lache)

Млечният карамел, познат и под наименованието Dulce de Lache, е разтапящо вкусна карамелена сладост, която обожавам!!! Приготвя се от подсладено кондензирано мляко, което се получава (добива се) от прясно мляко и захар, варени продължително на слаб огън. Когато варенето на млякото със захарта продължи достатъчно дълго (при непрекъснато разбъркване), то се превръща в млечен карамел (Dulce de Lache), придобивайки красив карамелен цвят и вкус. Нямам нищо против домашно приготвеното дулсе де лече, стига да хвана някой да го наблюдава и бърка докато се вари в тенджерата. :-D За късмет съществува и друг начин за приготвянето на млечен карамел – по-лесен, по-мързелив и с по-голям срок на годност. Става въпрос за варене (под вода) на консерви с подсладено кондензирано мляко, от което то се превръща в млечен карамел.  Точно за този вариант ще си поговорим днес. 

Как се прави млечен карамел или дулсе де лече (Dulce de Lache)

  • Някои ще кажат, че домашно приготвеното дулсе де лече е много по-вкусно, от това което се получава при варенето на консервите. Лично мен млечния карамел добит, чрез варене на консерви подсладено кондензирано мляко ме удовлетворява напълно като краен резултат. Смятам, че този вариант е по-лесен и икономически по-изгоден (особено ако се варят наведнъж повече от 2 консерви). Свареното в консервите дулсе де лече има почти неограничен или много дълъг срок на годност, на практика докато консервата не се отвори. Обикновено варя по няколко кутии кондензирано мляко на веднъж. Тези, които са ми в повече им лепвам етикет или отбелязвам на консервата, че вътре има млечен карамел.
  • Варенето на консервите може да стане и в тенджера под налягане, прочетох го тук
  • При варенето на консервите няма никаква опасност от това консервите да гръмнат. Споменавам това, тъй като се случвало читатели да споделят опасения свързани с това. Не забравяйте, че затворената в консерви храна, може да бъде затоплена в тях и на открит огън, а отварянето на консервата е възможно само с нож или отварачка за консерви. Правя си дулсе де лече чрез варене на консерви повече от 10 години и съм нямала инциденти. Дано всичко тава успокои хората, които имат притесненията, за които споменавам.

Всичко, което ви е нужно:

  • консерва(и) подсладено кондензирано мляко
  • подходяща тенджера, в която да се поберат консервите
  • вода

Начин на приготвяне:

Консервите с подсладено кондензирано мляко се слагат в дълбока тенджера. Заливат се с вода. Добре е нивото на водата да е доста над консервите, защото трябва да са покрити с вода от началото до края на варенето. Тенджерата се слага на силен огън, докато водата заври. След това огънят се намаля, така че водата в тенджерата да ври тихо и варенето продължава 2-3 часа. Лично аз не варя повече от 90 до 120 минути. Важно е водата да покрива консервите през цялото време, затова ако се изпари, се долива с гореща вода. Когато варенето приключи, консервите се изваждат от водата и се оставят да се охладят, след което може да се отворят и ползват по предназначение.

Как се прави млечен карамел или Дулсе де лече (Dulce de Lache)

Обновление от Декември 2016 г. Варене в тенджера под налягане (херметическа тенджера):  Тенджерата под налягане, която имам побира спокойно до 6 бр. консерви от 400 гр. Единственото неудобство при този вариант е, че ако консервите с подсладено кондензирано мляко са с книжни етикети, задължително трябва да се отстранят преди варенето в тенджера под налягане, защото лепилото, с което са залепени етикетите може да полепне по стените на тенджерата и да е трудно да се отстрани после…
Гледам да избирам марки подсладено кондензирано мляко при, които етикета е отпечатан върху самата консерва (така са консервите на Nestle, които се виждат на горната снимка) или такива, които не ползват много лепило при залепянето на етикета… Консервите (с отстранени книжни етикети) се поставят на дъното на херметическата тенджера. Заливат се вода, която да ги покрива на 3-4 пръста. Тенджерата се затваря и се слага на силен огън. Когато заври, огънят се намаля до умерен и варенето продължава 30 минути. Тенджерата се охлажда под течаща студена вода, отваря се, консервите се изваждат и след като се охладят може да се ползват за каквото е необходимо.

Как се прави млечен карамел или Дулсе де лече (Dulce de Lache)

Млечният карамел може да участва самостоятелно или в комбинация с други продукти при приготвянето на най-различни десерти. Много вкусно се получава когато се смеси с шоколад. Един от любимите ми десерти с него е Крем Банофи (Banofie Pie), които е супер вкусна калорична бомбичка, която се приготвя бързо и лесно.

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Как се прави млечен карамел или Дулсе де лече (Dulce de Lache)
Published On
Average Rating
41star1star1star1stargray Based on 31 Review(s)

32 thoughts on “Как се прави млечен карамел или Дулсе де лече (Dulce de Lache)

  1. Здравейте!
    Случайно ви открих, но сега няма по- щастлив човек от мен от този факт:)
    Мария, поздравления и едно голямо Благодаря за това, което правиш!

    Имам едно въпросче относно направата на Dulce de Lache- пише: „Когато млякото е готово консервите се изваждат от водата…“.
    Как обаче всъщност се разбира, че млякото е готово?

    Благодаря предварително!:)))

    1. Привет Анелия и добре дошла!
      Радвам се, че тук ти е харесало!

      Относно въпросъ ти „Как обаче всъщност се разбира, че млякото е готово?“
      В текста е описано, че млякото трябва да се вари от 2 до 3 часа във вода. Това което съм казала – „Когато млякото е готово консервите се изваждат от водата…“, съм имала в предвид, че когато процесът на варенетое приключи млякото може да се извади от водата и да се остави да изстине.

      Поздрави!

    1. Да, Мария!
      Благодаря за въпроса, тава видях че не съм го пояснила…
      При нас като се каже кондензирано мляко всеки се сеща за това подсладеното, другото е популярно като евапоризирано, но до колкото знам то е по-разпространено в БГ и също е познато като кондензирано! Сега ще го вмъкна и в текста.

      1. И аз така предположих. Изпробвах го вече и съм много доволна! Благодаря Ви за споделената магия! 🙂

        1. Хубаво си предположила Мария! На много места (др. кулинарни блогове) съм срещала коментари как хората са варили по сума ти време неподсладеното кондензирано мляко и нищо не било ставало… Добре, че ми писа та вмъкнах в текста тая подробност! Благодаря ти!

          1. Здравей,Мария!
            Тъй като моите консерви са от тези които отгоре са с „отварячка“,не рискувам да ги варя!Въпроса ми е не може ли да ги пресипя в стъклен буркан и така да варя?

          2. Марийче не съм пробвала, но по-пътя на логиката смятам, че ще се получи. Гледай да затвориш добре бурканите с капачките.
            От друга страна си мисля, че отварачката отваря консервата, само когато се надигне нагоре, така става контра и консервата се отваря…
            Докато отварачката е непокътната консервите са си съвсем добре затворени, и според мен не биха се отворили самички при варенето.

          3. Ще е хубаво да кажеш как са се получили нещата, в случуй че и някой друг е в подобна ситуация.
            Поздрави!

  2. Здравей Мария, разбрахме как става със консерви кондензирано мляко, а може ли да стане със домашно прясно мляко , и как ?Благодаря ти 🙂

    1. Привет Дияна.
      И с домашно прясно мляко става, така както съм споменала в началото на поста си – най-общо казано млякото се смесва със захар и се вари при непрекъснато разбъркване до получаване на млечен карамел. Конкретно в блога няма публикувана рецепта за това, но ако потърсиш в Интернет ще откриеш рецепта щом този начин на приготвяне те интересува.

  3. Да споделя и аз пусти му страх все пак си прелях кондензираното мляко в бурканче ,варих 2 часа и си стана :)) Благоадря

  4. И аз искам да попитам нещо, какво става като забравиш да доливаш вода? Оставих го да къкри и забравих за него, и водата беше поизвряля, долях гореща, но дали ще се е развалило?

    1. Здравей, Светослава!
      Не, не се е развалило, но ако консервата е била извън водата за повечко време, млякото може да не стане карамелено в частта, която е била извън водата.

  5. Здравеѝте имам въпрос ,как от неподсладено кондензирано мляко 7.5% да си направя дулче де лече.Предварително се извинявам ако има отг по-горе и не съм прочела

    1. Здравейте, Катя!
      Не подсладеното кондензирано мляко няма да стане дулче де лече ако консервата се вари по горе описаният начин. Може обаче да се смеси със захар и да се вари при непрекъснато разбъркване докато се превърне в млечен карамел.

  6. да,ясно ми е, че колкото и да варя неподсладеното няма да стане карамел обаче горе долу колко захар на 1 кутия 7.5% кондензирано мляко.Ще Ви бъда благодарна за ориентир.Или да слагам на око и ако не е достатъчно да добавя в процеса на варене.

    1. Здравей, Катя!
      Не съм се задълбочавала с рецепти за приготвяне на дулсе делече с прясно или неподсладено конд. мляко, просто защото метода описан в публикацията ми по-горе е много удобен за мен (не изисква да съм непрестанно до тенджерата) и много ми харесва крайният резултат.
      Ако не се лъжа съотношението на захарта към прясно мляко е 1:3
      Препоръчвам ти да потърсиш конкретна рецепта в Интернет защото аз не го приготвям по този начин и съответно съм информирана по въпроса по-скоро за обща култура. Погледни блога „Кулинарно с Йоана“, мисля че тя има рецепта за млечен карамел с прясно мляко (по нея ще се ориентираш за захарта).
      Успех желая!

  7. Здравей Мария, много харесвам блога ти и често „крада“ рецепти от твоите 🙂
    Не можах да разбера колко време вариш консервите, ако са в тенджера под налягане?

    1. В херметическа тенджера, варенето отнема 30-40 минути от момента на завиране – пише го по-горе в съветите към рецептата. 🙂
      Единственото неудобство при този вариант е, че ако консервите кондензирано мляко са с книжни етикети, задължително трябва да се отстранят преди варенето в тенджера под налягане, защото лепилото, с което са залепени етикетите може да полепне по стените на тенджерата и да е трудно да се отстрани после…
      Аз гледам да избирам марки кондензирано мляко при които етикета е отпечатан върху самата консерва или такива, които не ползват много лепило при залепянето на книжният етикет…

  8. Здравейте, колко време може да се съхранява, след като е отворено?
    Благодаря 🙂

    1. До седмица в хладилник, със сигурност издържа, за по-дълго нямам представа.
      Добре е да се прехвърли в буркан или друг подходящ съд с капак, да не остава в консервата.

  9. Здравейте, в статията пише, че в обикновена тенджера консервите се варят 90-120 мин. Има ли разлика в консистенцията на карамела накрая при различното време на варене?

  10. Един съвет от мен! По възможност не ползвайте кондензирано мляко от нестле или дъч лейди, просто не са млечни а на основата на палмово масло и много химикали! Ако нямате време да се занимавате с дългото варене на истинско мляко потърсете от руското кондензирано мляко, от няколко години го има и в България. Тъй като тази рецепта за млечен карамел „вареная сгушенка“ е традиционно руска а не италианска, руснаците са вманиячени по нея и кондензираното им мляко се прави все още от мляко. Истинско имат и Беларус и Украйна но в България не се предлага, от тези произведени на запад до сега не съм срещал произведени от мляко. На етикетите го пише между другото четете !
    КАРАМЕЛЕНО МЛЯКО СЕ ПОЛУЧАВА И ОТ НЕСТЛЕ, ДЪЧ ЛЕЙДИ И ДРУГИТЕ, НО ПРИ ПРОЦЕСА НА ВАРЕНЕ НА КОНСЕРВИТЕ ПАЛМОВОТО МАСЛО И ДРУГИТЕ ХИМИКАЛИ СЕ ПРЕВРЪЩАТ В ТОКСИЧНА И ИСКЛЮЧИТЕЛНО КАНЦЕРОГЕННА МАСА!
    Това го казвам не като русофил, както очаквам някой фанатик да ме упрекне а като професионален готвач!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: