Как се прави масло от риган

Как се прави масло от риган

Как се прави масло от риган

Днес ще споделя с вас как се прави масло от риган. Освен за кулинария, то може да се ползва и за народна медицина. Всичко, което ви е нужно е риган (най-добре да е сух) и маслиново олио (зехтин). За разлика от етеричното масло от риган, което е силно концентрирано, това може да се приема орално и да се ползва директно върху кожата. В предвид това, че ригана е доста силна билка е добре да избягвате употребата на маслото от бременни, кърмещи или хора с алергия към растението. Преди употреба върху кожата е добре да се направи тест върху малък участък – ако до 30-40 минуи няма реакция като зачервяване или сърбеж  може да ползвате маслото от риган по-смело. 

Как се прави масло от риган

(short link)

Освен, че има страхотен аромат (от който може да се възползвате за кулинарни цели), маслото от риган е мощен антиоксидант. Помага при борба с бактерии, гъбични инфекции, за зарастване на рани и намаляване на възпаления. Отблъсква насекоми. Твърди се още, че облекчава болка, помага при загубата на тегло, за понижяване на холестерола, за регулиране менструацията и др.  

Как се прави масло от риган

 • Грамажът на продуктите посочен по-долу е по-скоро ориентировъчен, а не задължителен като пропорция.
 • За приготвянето на маслото от риган ще ви е нужен стъклен буркан  който има похлупак. Големината на буркана трябва да е съобразена с количеството, което искате да приготвите. В случая аз съм ползвала стъклен буркан сместимост 900 мл.
 • Маслото от риган може да се приготви и с пресен риган, но не е така ефективно както когато се приготвя със сух. 
 • За да се извлече повече от билката може да се залее с нагрято до 80-90ºС маслиново олио. Съдът се затваря с капак след пълното охлаждане на мазнината.
 • По същият начин може да се приготви ароматно олио с други билки.  

Как се прави масло от риган

Необходими продукти:

 • 60 гр. сух риган
 • 650 гр. маслиново олио

Начин на приготвяне:

Сипете ригана в буркана. Залейте го със зехтин, който да го покрива, но да не е много над нивото на ригана. Разбъркайте хубаво. Изчакайте малко, докато ригана се напои добре с мазнината и ако е необходимо долеете още малко зехтин, така че нивото му да е малко над това на билката в буркана. Затворете буркана с капачката и го приберете на тъмно и сухо място. Шкафа с подправките е идеален за целта. 

Как се прави масло от риган

Отлежава 6 до 8 седмици. Периодично (през 2-3 дена) разклащайте буркана или разбърквайте сместа в него с дървена лъжица. След 4-тата седмица маслото от риган може да се ползва, но е най- добре да стои поне 6 седмици. 

Как се прави масло от риган

Прехвърлете отлежалата смес от буркана в ситна цедка. Оставете за няколко часа да се отцеди. Може да подпомагате отцеждането като периодично притискате ригана към цедката с лъжица или шпатула. Прехвърлете полученото масло в бутилка или буркан (най-добре да е от тъмно стъкло). Съхранявайте на тъмно и прохладно място.

Как се прави масло от риган

Профилактично може да се приема по 1-2 капки дневно под езика или в чаша чай.

При грипни заболявания: 3 пъти на ден от 3 до 6 капки (при хранене) под езика,  в чаша чай или вода.

Можеда се ползва за масаж при ревматизъм, мускулни болки или натъртвания. Повече информация за приложението му в народната медицина може да намерите в Интернет.

Как се прави масло от риган

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Как се прави масло от риган
Published On
Average Rating
41star1star1star1stargray Based on 5 Review(s)

2 thoughts on “Как се прави масло от риган

 1. Когато за първи път отидох в Гърция преди доста години – остров Тасос, ароматът който почувствах от някакво ястие във въздуха, беше на риган. Любов от пръв поглед или по–точно – първо вдишваше, та до днес. Винаги имам такъв в долапа си, за късмет имам приятели в Гърция, които ми носят билката, както и от подножието на Етна в Сицилия – особено ароматен. Благодаря ти за идеята за отлежаването му със зехтин, колко е просто, но не съм се сетила да го направя. И ще му намеря всякакви приложения.
  Добра да е годината за теб!

  1. Благодаря, Марта!
   Прекрасна година да имаш и ти и всички около теб! ❤️
   Радвам се, че идеята за олиото ти е допаднала. Много приложения могат да му се намерят!?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: