Как се прави крем с нишесте

Как се прави крем с нишесте

Честита Баба Марта! По традиция на този празник публикувам рецепта за нещо сладко или солено, което в бял и червен цвят… Кремът с нишесте е лек, вкусен и смпъл десерт, който ме съпътства от детството. Докато живеех в България, майка ми го правеше както всички останали – според указанието на опаковката… Когато дойдох в Кипър нямаше пакетчета клем нишесте и така започнах да си го правя с царевично нишесте и аромати според настроението и предпочитанията в даден момент. След време се появиха магазини със стоки от БГ и сега се намират пакетчета с нишесте, но аз с времето бях направила перфектната за вкуса си формула и така си правя крем с нишесте до ден днешен. 

Как се прави крем с нишесте

Много ми е вкусен, особенно когато е съпроводен с домашен малинов сироп или сироп от вишни!!! 

Как се прави крем с нишесте

Как се прави крем с нишесте

  • Мерителната чаша е с вместимост  250 мл. Лъжиците, с които съм замервала сухите продукти не са мерителни и се пълнят с връх, за по-голяма точност съм дала и грамажа на вложените продукти.
  • От по-долу посочените продукти съм направила 6 броя савнително големи порции (на нас такива ни хващат място), но ако желаете може да разпределите крема в 8 средни до 12 малки съдинки.
  • Кремът може да се ароматизира с ванилия (класика), есенция, лимонова или портокалова кора. В зависимост от това каква идея имате за сервирането му, може да го подправите с подправки като мастикова смола (обожавам я), индийско орехче, малко канела или друго според предпочитанията.
  • Захарта в рецептата може да се регулира според личните предпочитания за сладост. 
  • През зимата е много хубав и с мариновани в сок със захар сегменти от грейпфрут и портокал. Може да се залее със всякакви сиропи и сосове според предпочитанията – Домашен сироп от малини (при мен в случая),Сироп от смокинови листаСироп от вишни, Сироп от бъз, Карамелен сос, Малинов сос с балсамов оцет и други. С пресни плодове също си подхожда.

Как се прави крем с нишесте

Необходими продукти:

  • 4 чаени чаши (1л.) прясно мляко
  • 1 чаена чаша (250 мл.) течна животинска сметана 35%
  • 5 супени лъжици с куп (100 гр.) захар
  • 5 супени лъжици пълни с връх (80 гр.) царевично нишесте
  • 2 пакетчета ванилин или друг аромат според предпочитанията (вижте съветите по-горе)

За сервиране (избор от):

  • сироп от малини или вишни
  • пресни плодове според сезона или предпочитанията

Начин на приготвяне:

Сметаната (1) се смесва със захарта (2) в тенджерата, в която ще се вари крема. Част от прясното мляко се сипва върху нишестето (3), останалото се налива в тенджерата при останалите продукти (4). Тенджерата се слага на умерено силен огън и сместа в нея се нагрява с периодично разбъркване (5). На този етап може да се добавят натурални аромати като ванилова шушулка, кора от лимон или портокал и др. Смесеното с прясно мляко нишесте се разбърква, докато се получи еднородна смес (6).

Как се прави крем с нишесте

Когато млечната смес се нагрее до завиране, се прибавя нишестето разтворено в часто от прясното мляко. Добавятено му към горещата смес става на струя, при непрекъснато енергично разбъркване. Варенето продължава, докато сместта се сгъсти и започне да пука. Отнема не повече от 5 минути. Тенджерата се сваля от котлона и ако се ползва ванилин или есенция се добавят в кремът на този етап. Разбърква се енергично и бързо се разпределя в купички, чашки или друго подходящо.

Как се прави крем с нишесте

Охлажда се на стайна температура, след коеот се прибира в хладилник. Сервира се охладен със сироп или нещо друго подходящо.Да ви е сладко!

Как се прави крем с нишесте

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Как се прави крем с нишесте
Published On
Average Rating
2.51star1star1stargraygray Based on 2 Review(s)

One thought on “Как се прави крем с нишесте

  1. Миме,
    правя този крем с брашно и жълтъци, а понякога и като теб.Баба ми навремето така с брашно и жълтъци правеше кремове дори и за торти.А със сметана и нишесте като теб съм правила аз.Правя го със сироп от ягоди или малини и наистина така е още по – вкусен.
    Поздрави !

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: