Как се прави карамелен сос

Как се прави карамелен сос

Този сос може да се ползва за сервиране на Панакота, сладолед и всякакви други десерти, с които би си отивал. Много е лесно да се направи, а резултата е очарователен – нищо общо с купените сосове. Да не говорим, че е и доста по-икономично да си го приготвите сами. А като се вземе предвид и трайността му си заслужава от всякъде! Опитайте го – няма да съжалявате!

Как се прави карамелен сос

Как се прави карамелен сос

  • От по-долу посочените продукти се получава около 300 гр. готов сос.
  • В добре затворен съд, в хладилника, може да се съхрани до 1 година.

Как се прави карамелен сос

Необходими продукти:

  • 200 гр. захар
  • 50 гр. студена вода
  • 1 чаена лъжица (7 гр.) глюкоза или златен сироп (Golden Syrup)
  • 100 гр. гореща вода

Начин на приготвяне:

Захарта, студената вода и глюкозата се смесват в подходящ съд и се слагат на котлона. Разбърква се само в началото, докато сместа се загрее и захарта се стопи. Получава се бистър, прозрачен сироп, който се оставя да ври (без да се бърка), докато  стане с красив кехлибарен цвят. При мен това отнема около 5-6 минути на умерено силен огън.

Как се прави карамелен сос

Сваля се от огъня и се залива с горещата вода. Пазете ръцете си, когато го правите защото има изпарения, да не ви опарят. Разбърква се, докато карамела се разтопи и се оставя в съда докато изстине. След това се прехвърля в подходящ за съхранение съд или се използва веднага. Да ви е сладко!

Как се прави карамелен сос

ТУК може да видите всички снимки. Тук може да видите Как се прави карамелен сос със сметана.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Как се прави карамелен сос
Published On
Average Rating
4.51star1star1star1star1star Based on 9 Review(s)

15 thoughts on “Как се прави карамелен сос

  1. Мария,много ми бе полезна тази публикация,благодаря ти!
    Каква е ролята на глюкозата и каква е разликата между карамелен сос със и без глюкоза?

    1. Роси, в случая глюкозата е един вид стабилизатор за карамеления сос. Обикновено се прибавя към по-гъстите захарни сиропи или сладка, защото възпрепятства захаросването им. Със сигурност играе роля и за консистенцията на соса, но не съм го правила без нея, за да преценя конкретно каква е разликата.
      Разбира се би могла да играе и друга роля в зависимост от това, за какво точно се ползва, но смятам че въпроса ти бе свързан конкретно с тази рецепта, та няма да се впускам в излишни обяснения…
      Сосчето е чудно!!! По-добро е от всеки готов карамелен сос, който съм опитвала и чак ме е яд, че не съм си го правила сама от доста по-отдавна! Поздрав най-сърдечен!

  2. Мария,непременно ще се снабдя с малко количество глюкоза за подобен сос,защото когато правих преди време,но разреден със сметана точно това кристализиране ме дразнеше,а ето къде била тайната,Благодаря още веднъж!
    Сърдечни поздрави и хубаво лято,мила!

    1. Карамеления сос, който се прави със сметана става с една по-гъста консистенция и един по-различен, прекрасен богат вкус. Най-често към него има и добавка на масло (също не траен продукт), но всичко зависи от рецептата…
      Хубаво да е лятото и за теб Роси! Разбрах че се отдаваш на малко почивка (не знам дали е в процес или е приключила вече), но се надявам да и се насладиш напълно!

  3. И аз да благодаря. Това с глюкозата е ново за мен. Съжелявам, че по-рано не съм попаднала на този блог.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: