Как се прави цветна кристална захар

Как се прави цветна кристална захар

Как се прави цветна кристална захар

Как се прави цветна кристална захар? До преди няколко дни не се бях замисляла върху това, но когато читателка на блога (Мария Величкова) ме попита дали знам как се прави, се замислих по въпроса. Днешната рецепта е специално за нея. Предположих, че оцветяването на захарта става с добавяне на сладкарска боя, но не бях сигурна дали има някакво тънкост. Преди да опитам, поразрових в Интернет за да се убедя, че няма нищо специално, никакви тънкости и трикове! Оказа се, че трябва само здрави ръце, с който да разклащате буркана докато се смесят равномерно боята и захарта. Процеса по оцветяване на захарта е изключително забавен за децата – поне за моя син това се оказа много интересно занимание, граничещо с магия!!! 

Как се прави цветна кристална захар

(short link)

  • Най-добре е да ползвате течна сладкарска боя или гелова. Ако сладкарската боя, която имате е прахообразна може да я разтворите в малко алкохол (40%).
  • Силата и нюанса на цвета ще се получат в зависимост от ползваната боя. Т.е. ако боята ви е небесно синя, няма да стане тъмно синя, колкото и синя боя да добавяте.
  • За смесването на захарта с боята може да ползвате купа и вилица, буркан с капак или нещо друго, което ви се струва подходящо.
  • Оцветената кристална захар може да се ползва за декорация на сладки, бисквитки и др. Тези курабии са посипани с нея преди печене.

Необходими продукти: 

  • кристална захар – по възможност с едри кристали
  • сладкарска боя в желаните от вас цветове
  • буркан с капак

Начин на приготвяне:

Сипете захарта в буркан, но ве го пълнете до горе, за да има място за размесването. Капнете няколко капки боя, затворете буркана с капака и започнете да го разклащате енергично. Продължете проццеса докато боята оцвети равномерно цялото количество захар.

Как се прави цветна кристална захар

За 150 гр. захар изразходвах приблизително 1/8 мерителна лъжица (няколко капки) течна сладкарска боя. С количеството на боята не бива да се прекалява, за да не започне захарта да се топи. Добавете малко боя и когато захарта я поеме, а цвета не ви удовлетворява може добавете още малко боя. Ако видите, че боята се е събрала в един участък на буркана (на топче), отворете буркана, раздробете топчето с вилица и продължете размесването с енергично разклащане на буркана. Това е! 

Как се прави цветна кристална захар

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Как се прави цветна кристална захар
Published On
Average Rating
4.51star1star1star1star1star Based on 12 Review(s)

19 thoughts on “Как се прави цветна кристална захар

  1. Чудя се дали ще стане оцветяването и с боя за яйца!? Аз например винаги купувам боя за яйца, доста повече от колкото използвам и винаги имам налична. Все пак и това е сладкарка боя.

    1. Да, Деси спокойно може да я ползваш просто я разтвори в малко алкохол.
      Ако на опаковката пише, че боята става и за хранителни цели, т.е. че е боя за яйца и сладкиши може да се ползва.

  2. :*************** и силни прегръдки.много ти благодаря и съм наистина ама наистина много трогната.това е второто най-хубаво нещо за днешния ми ден 🙂 (първото е моята дъщеря).
    веднага отивам и забърквам една цветна захар,докаро Кари спи.приготвила съм си смес за дом.бонбонки от 2 дена.извадих ги преди малко от хладилника да се отпуснат,отивам да правя топчета и да ги овалям в цветната захар.
    още веднъж МНОГО ТИ БЛАГОДАРЯ че ми помогна и че си посветила този пост на мен 🙂 :*

  3. Мария, идеята ти е наистина чудесна! Не бях се замисляла до сега за това! Прекрасна публикация! Желая ти успешна седмица!

  4. Браво, Мери!
    Чудесно предложение, наистина! Винаги влизам в блога ти с удоволствие, защото знам, че освен подробно описание, ще намеря и нещо различно.
    Благодаря ти!
    Прегръщам те!

  5. Е направо улучи в десятката мила ми Мария :):):):):) Много пъти съм се замисляла и аз за тази захар цветна как да си я направя , обаче все не ми остава време да се разтърся и ми беше като една задача за в бъдеще. Много ти благодаря за прекрасното обяснение – ще се пробва задължително . Понеже не писах, сега да кажа и отзивите за тортата Дукеса 🙂 СТРАХОТНА (въпреки че не я правя точно по рецептата ) Въпроса е ,че се получава страхотно нещо , което децата обожават 😉 и само ме карат да им правя. Тези дни даже голямата дъщеря ще имат кулинарен коледен базар в училище и ще взема да им врътна една Дукеса :):):)
    Благодаря ти за всички споделени рецепти . Лек ден и успешна седмица ти желая 🙂

    1. Христинче, много се радвам, че поста ще ти е полезен!
      Не че е голяма философия да се направи, но май на повечето от нас дори не ни се беше налагало да се замислим по въпроса! 🙂
      Ледената ти епоха е разкошна – очите ми останаха на нея!

      Дукисата е семпла, лесна за направа и много вкусна – аз също много я харесвам 🙂

      Хубава вечер от мен!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: