Как се прави бульон от риба

Как се прави бульон от риба

Приготвянето на бульон (било то от риба, месо или зеленчуци) не е никак сложно, но когато човек няма представа как точно стават нещата и най-лесното нещо може да изглежда сложно. В блога вече сте виждали Как се приготвя домашен пилешки бульон, както и по-ароматната вариация с естрагон.  Днес (Най-накрая!!!) дойде реда и на рибният бульон. С него най-често си приготвяме рибена супа (обожавам тази, която приготвя съпруга ми), някой ден и за нея ще стане въпрос…

Как се прави бульон от риба

Как се прави бульон от риба

  • За бульона от риба може да е се ползват различни видове риба – така става по-ароматен и вкусен. Рибата, която се вижда на следващата снимка, тук в Кипър я наричат Орфос (Ορφός Epinephelus marginatus). По нея има доста и хубаво месо, но дори тогава е добре да имате няколко дребни риби от различен вид, за да стане по-вкусен бульона.

Как се прави бульон от риба

  • Лично на мен много ми харесва и намирам за задължително в бульона да има няколко риби „Скорпион“ (поне така си превежда буквално името Σκορπιός„, не знам дали на български се нарича различно). С тях бульона става много вкусен и ароматен и въпреки, че са малки в тях има доста месо – бяло и вкусно.

Как се прави бульон от риба

  • Рибата трябва да се почисти и измие. Може да я залеетес малко лимонов сок и да наредите шейби лимон, след което да покриете с домакинско фолио и да оставите за около час в хладилника или докато сте готови да се заемете с приготвянето на бульона.

Как се прави бульон от риба

  • По долу съм дала точното количество на продуктите, които съм вложила в рецептата. Гамажите са по-скоро ориентировъчни.
  • Зеленчуците (моркови, лук и др.) не се белят, просто се измиват старателно, под течаща студена вода.

Как се прави бульон от риба

  • По желание може да се добавят и други подправки, които си отиват с риба, като сух естрагон (тарос), пресни клонки мащерка, риган, маточина и др. Аз често добавям към бульона и дафинов лист.

Как се прави бульон от риба

Необходими продукти:

  • 950 гр. риба
  • 1 глава (85 гр.) кромид лук, разрязан на 4
  • 78 гр. морков, нарязан на едро
  • 143 гр. стъбла от целина (селъри), нарязани на едро
  • 40 гр. магданоз, цели стръкове (дръжките заедно с листата)
  • 1 супена лъжица сол
  • 5-6 зърна черен пипер
  • 4 литра студена вода

Начин на приготвяне:

Рибата, зеленчуците и подправките се слагат на дъното на подходяща тенджера с похлупак. Заливат се с 4 литра студена вода. Тенджерата се захлупва (не плътно) и се слага на котлона.

Как се прави бульон от риба

Когато водата заври, капака се отстранява. Пяната, която се образува на повърхността се обира с помощта на решетъчна лъжица и се изхвърля. Така бульона ще бъде бистър. Варенето продължава около 30 минути или докато рибата се свари. Обикновено това време е достатъчно за повечето видове риба освен ако не ползвате някоя доста едра риба, която не сте нарязали на порции.

Как се прави бульон от риба

Рибата се прехвърля в цедка и когато се охлади леко (така че да не пари на ръцете) се обезкостява. Месото се използва за супа или нещо друго.

Как се прави бульон от риба

Бульона се прецежда и се ползва за супа или нещо друго. Може да се замрази. 

Как се прави бульон от риба

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Как се прави бульон от риба
Published On
Average Rating
41star1star1star1stargray Based on 9 Review(s)

6 thoughts on “Как се прави бульон от риба

  1. Обичам домашните бульони- приготвям си и ги замразявам за времето, когато ми потрябват. Чудесни инструкции. Поздрави!

  2. Мария,
    рибата често присъства на трапезата ни.Баща ми е голям неин почитател и никога не му омръзва.Затова често правя ястия с риба и ще се възползвам от инструкциите в твоята публикация.Но рибите за бульон трябва да са различни и много пресни.
    Поздрави !

    1. Това рибата да е прясна е задължително изискване при приготвянето на каквото и да е било с риба!
      🙂
      Поздрав най-сърдечен и от мен за теб!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: