Как се прави Божур (peony) от захарно тесто без специални формички

Как се прави Божур (peony) от захарно тесто (фондан)

Поста ми се получи доста дълъг, но това е защото обяснявам на дълго и на широко. На практика цветето се оформя за има-няма 5 минути. Разбира се отделните му части трябва да се оставят да засъхнат, преди да бъде сглобено. Аз го изработих десетина дни преди деня, в който ми беше нужно.

Как се прави Божур (peony) от захарно тесто (фондан)

Как се прави Божур (peony) от захарно тесто (фондан)

  • Източник: http://tikkido.com
  • От долната снимка може да се ориентирате за размера на формичките сърца, които съм ползвала за рязане на захарното тесто. Ако имате такива с наръбени страни (такива са използвани при източника на идеята), става още по-добре.Как се прави Божур (peony) от захарно тесто (фондан)
  • Отделните частите на цветето, трябва да се положат да съхнат в купички, формички за мъфин или нещо друго подходящо. Може да подберете 3-4 размера с малка разлика по межу си или както е при мен (на долната снимка се вижда), по-голямата купичка за външната част на цветето и хартиените формички за вътрешната част на цветето. Вижда се добре и каква е разликата в диаметъра им. Добре е да я съобразите, за да не стане така, че вътрешната част да не може да се побере във външната, след като засъхне.Как се прави Божур (peony) от захарно тесто (фондан)
  • Може да направите цвете с повече листенца, така както е направено от източника на идеята, моето е по-различно. Така го исках. Постигнах ефекта, който се вижда на снимките, макар че ако цветето е с повече листа ще стане по-устойчиво.Как се прави Божур (peony) от захарно тесто (фондан)

Всичко необходимо за 1 цвете с размер на шепа:

  • 55-60 гр. захарно тесто (фондан), ползвала съм това смесено с малко Tylose Powder
  • 1 малка и 1 голяма формичка за рязане на курабии, във формата на сърце (вижте размера по-горе)
  • малка точилка за разточване на тестото
  • мини точилка или дървена пръчка със заоблени краища
  • мазнина с растителен произход –  Spry“, спрей масло или маргарин за леко намазване на работния плот и точилките
  • пудра захар или смес 1:1  от пудра захар и царевично нишесте за наръсване на работния плот
  • сладкарско лепило 

Начин на приготвяне:

Работния плот и точилките се намазват леко с растителна мазнина „Spry“. След това работния плот се наръсва с малко пудра захар или смес 1:1 от пудра захар и нишесте. Върху него се разточва захарното тесто. Не трябва да е прекалено тънко.Как се прави Божур (peony) от захарно тесто (фондан)

С помощта на формичките се изрязват 4 големи и 8 малки. На мен ми се наложи да разточа тестото на 2 пъти, за да се сдобия с цялата бройка. Ако искате цветето с повече листенца, ще трябва да изрежете повече сърчица от по-голямо парче захарно тесто. Захарното тесто, което ми остана след изрязването на сърцата беше около 13 гр. Ако не ви е останало достатъчно тесто може да добавите малко допълнително, за да се получи топче с тегло между 13 и 15 гр. – то ще е за сърцевината на цветето.

Как се прави Божур (peony) от захарно тесто (фондан)

С малката точилка всяко от сърцата се разточва леко по следния начин: Започва се от острата част на сърцето като точилката минава само през половината от него и очертава формата му, докато стигне средата на горната му част. След това точилката се повдига малко, колкото да се премести в другата половина на сърцето и движението се повтаря – разточва се леко, като се очертава формата на сърцето, в другата му половина. Изглежда така (вижте снимката) и става за няколко секунди. След това краищата на сърцето се разтягат допълнително със заоблената част в края на точилката, така че да се получат нещо като къдрички. За целта заобления връх на точилката се движи напред-назад разтягайки определено малко масто от края на листото. Оставя се малко място и движението се повтаря така в цялата горната част на сърцето по периферията на листото.Как се прави Божур (peony) от захарно тесто (фондан)

По абсолютно същия начин се обработват всички сърца. Първите четири от малките сърца се прикрепят със сладкарско лепило около оформеното на топче захарно тесто. Вижте снимката.

Как се прави Божур (peony) от захарно тесто (фондан)

Вторите четири от малките сърца се поставят на кръст в малката формичка,, която при мен е хартиена формичка за мъфин (1). Центъра се намазва с малко сладкарско лепило (2) и сърцевината на цветето се прикрепя внимателно (3).

Как се прави Божур (peony) от захарно тесто (фондан)

Големите сърца се поставят на кръст в по голямата формичка – острата им част се събира в центъра на купичката, а всяко от листенцата се опира по стените и. Добре е купичката да се покрие с прозрачно домакинско фолио, за да може цветето да се извади по-лесно когато засъхне. На този етап двете части на бъдещото цвете се оставят да засъхнат на стайна температура. В зависимост от атмосферните условия това може да отнеме от 2 до 3-4 дни.

Как се прави Божур (peony) от захарно тесто (фондан)

След като двете части засъхнат се съединяват с малко сладкарско лепило. Добре е цветето да остане във формичката поне още ден, след това с помощта на фолиото се изважда лесно. 

Как се прави Божур (peony) от захарно тесто (фондан)

Лилавото е разкошно на живо, но на снимки винаги изглежда ужасно. Ето го и розовото цвете. Много ми харесва как се получи само с толкова листа, макар че и с повече е много красиво и доста по-стабилно. мисля си че трябваше да направя поне 5 големи листа, за да се застраховам от счупването, което стана с лилавото цвете…

Как се прави Божур (peony) от захарно тесто (фондан)

Ако цветето се счупи, ще може да го поправите така: Ще ви трябва малко захарно тесто, сладкарско лепило и голямата форма (купичка). От захарното тесто се оформя кръгло парче, което се поставя на дъното на купичката. Намазва се със сладкарско лепило и върху него се нареждат външните големи листенца. Сърцевината на цветето се почиства внимателно от долната страна, където са наслоени парченцата от листата, които са се отчупили. Върху големите листа се залепя второ парче тесто и в центъра му се прикрепя сърцевината на цветето. Около нея се прикрепят останалите малки листенца. Оставя се да изсъхне поне една нощ. Всъщност това с допълнителните парчета тесто, може да се направи още при оформянето на цветето или външните листа трябва да станат 5 на брой, за да е по-устойчиво.

Как се прави Божур (peony) от захарно тесто (фондан)

Оформянето на листата съм направила по следния начин: С формичка листо съм ги изрязала от оцветен в зелено фондан. Отпечатъка (листните жилки) са направени с пластмасовото пособие, което се вижда на долната снимка. Ако нямате такова, може да ползвате истински листо, като го притиснете върху листенцата от захарно тесто., така че жилките да се отпечатат върху него. 

Как се прави Божур (peony) от захарно тесто (фондан)

Наредила съм листенцата да съхнат по стените на няколко малки чинийки, за да се получат естествени извивки.

Как се прави Божур (peony) от захарно тесто (фондан)

Върху тортата се поставя непосредствено преди да бъде сервирана.

Как се прави Божур (peony) от захарно тесто (фондан)

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Как се прави Божур (peony) от захарно тесто (фондан)
Published On
Average Rating
41star1star1star1stargray Based on 9 Review(s)

4 thoughts on “Как се прави Божур (peony) от захарно тесто без специални формички

  1. Изключително добре, подробно и нагледно обяснено. Чудесни цветя сте изработила! Имате златни ръце. Обожавам да готвя и най-вече да правя тестени изделия, сладки и торти. Това ми е хоби, но съм самоука и подобни статии са ми много полезни. Благодаря! И аз имам кулинарен сайт и се стремя да обяснявам всичко подробно и разбираемо, така че даже и начинаещите в кулинарията да разберат и направят харесаната рецепта. Продължавайте все така! Бъдете жива, здрава и все така отзивчива и креативна!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: