Желе с прясно мляко

Желе с прясно мляко

По това време на годината при нас вече е доста горещо и затова ни привличат по-леки десерти, плодови, желирани или охладени. Този десерт се приготвя с плодово желе на прах, което обикновено се разтваря във вода. Ползването на прясно или кисело мляко (Желето на райета), променя вкуса и визията на желето – цвета му става по-нежен и пастелен, а плодовият вкус се усеща по-интензивно. 

Желе с прясно мляко

Желе с прясно мляко

  • Мерителната чаша е с вместимост 250 мл.
  • Обикновено ползвам желе „MONAMI”, което е в опаковка от 150 гр. – съдържа 2 пакета (по 75 гр.) желе на прах. Всеки пакет желе (от 75 гр.) може да се разтвори в 2 до 3 чаени чаши (500 до 750 мл.) вода, но се получава по-добре с 2 чаени чаши (500 мл.) вода.  Тази информация ще ви е от полза за сравнение в случай, че ползвате различна марка желе. 
  • При днешната рецепта половината от водата нужна за разтварянето на желето се заменя с прясно мляко. Вместо прясно мляко може да се ползва неподсладено кондензирано мляко, като в такъв случай 1 пакет желе от 75 гр. се разтваря в 1 ½ чаена чаша вода (375 мл.) и ½ чаена чаша (125 мл.) неподсладено кондензирано мляко.
  • Най-важното за приготвянето на желе с прясно мляко е това разтворено във вода желе да се охлади на пълно преди да се смеси с прясното мляко, защото иначе ще се пресече. Пресеченото желе става за ядене, но няма красив външен вид – вижте първите два слоя на желето от долната снимка, те са пресечени. 

Желе с прясно мляко

  • За приготвянето на десерта, може да се ползват два или повече вида желе, които да се редуват на пластове в чаши или един общ съд (всякакви форми за желе, обикновена тава или купа).

Желе с прясно мляко

  • По-долу се вижда приготвянето на десерта във форма с диаметър  26 см. Ползвала съм 2 вида желе – вкус на череши (червено на цвят) и сливи (зелено на цвят). 
  • Снимките в публикацията са сборни (от различни приготвяния на желето), нека това не ви обърква.

Желе с прясно мляко

Необходими продукти за 1 слой:

  • 1 пакет (от 75 гр.) плодово желе на прах
  • ½ чаена чаша (125 мл.) гореща вода
  • ½ чаена чаша (125 мл.) студена вода
  • 1 чаена чаша (250 мл.) прясно мляко

Начин на приготвяне:

Желето се разтваря в горещата вода. Добавя се студената вода и се оставя на страна (на стайна температура), докато се охлади напълно. 

Желе с прясно мляко

Всички видове желе (желетата за всеки един слой ) се разтварят във вода по едно и също време. За да изстинат по-бързо, купите с желето може да се приберат в хладилник, но трябва да се внимава да не желират. Желето за всеки слой се смесва с прясното мляко когато е напълно охладено и непосредствено преди да се насипе в съда, където ще бъде приготвен десерта. При смесването желето се разбърква енергично, а млякото се добавя на струя. Сместа се изсипва на дъното на формата и се прибира в хладилник или фризер, за да желира. По същият начин се оформят и следващите слоеве. Съхранява се в хладилник.

Желе с прясно мляко

Десерта може да се сервира във формата, в която е приготвен или да се извади от нея.

Желе с прясно мляко

Ако ползваната форма не е специално за желе, може да се наложи да облеете стените ú с топла вода или да ги увиете за кратко в кърпа намокрена с гореща вода – така желето ще се отдели от формата по-лесно. След това може да го върнете обратно в хладилника до момента на сервиране или да го нарежете на парчета и веднага да се подсладите разхлаждащо!!! Да ви е сладко!

Желе с прясно мляко

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Желе с прясно мляко
Published On
Average Rating
3.51star1star1star1stargray Based on 3 Review(s)

2 thoughts on “Желе с прясно мляко

  1. Миме,
    правила съм желе с кисело мляко, но виж и твоята рецепта с прясно мляко е много интересна.Аз използвам желатин, не съм използвала такива плодови желета, предварително го разтварям.Тези желета за летния сезон са хубав и разхладителен десерт.
    Поздрави и усмивки.Весело лято !

    1. Еленче,
      това желе е много популярно в Кипър! Лично аз харесвам повече, това със киселото мляко или съвсем обикновено желирано мляко с плодове!
      Разбира се с пресен плодов сок, плодове, желатин, прясно или кисело мляко става стотици пъти по-хубаво!!!
      При тия жеги не ми остават много сили и търпение за друго… затова плодовите желето на прах, които имаме тук ме устройват идеално!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: