Как се прави Италиански меренг (Italian meringue)

Как се прави Италиански меренг (Italian meringue)

Как се прави Италиански меренг (Italian meringue)

Най-разпространеният метод за приготвян на меренг (meringue) е познат под името Френски. За приготвянето му белтъците се разбиват на твърд сняг с пудра или кристална захар, а понякога и в комбинация от двата вида. ТУК може да видите десерти приготвени с него. 

Италиански меренг (Italian meringue): При него белтъците се разбиват на гъст сняг, към който на струя и при непрекъснато бъркане се добавя горещ захарен сироп. Този меренг, е подходящ за употреба и когато направеното от него не е печено. ТУК може да видите десерти приготвени с него.

Швейцарски меренг (Swiss meringue): При него, белтъците и захарта се смесват в съд, който се поставя над бен мари (водна баня). Разбиват се с ръчен миксер, докато се сгъстят и увеличат обема си. След това се прехвърлят в Stand Mixer (или купата се маха от бен мари-то) и разбиването продължава докато сместа се охлади. ТУК може да видите десерти приготвени с него.

Как се прави Италиански меренг (Italian meringue)

За приготвянето на Италиански меренг (Italian meringue) най-основно са нужни белтъци и захар, но в зависимост от рецептата и от това за какво точно ще бъде използван, може да съдържа още глюкоза, ванилия или друг аромат. Съотношението на белтъци към захар обикновено е 1:2, но има и рецепти с по-малко захар – по-долу се виждат продуктите за такъв варант, който съдържа и глюкоза. 

  • Не е задължително да се ползва сладкарски термометър, въпреки, че с него ще се чувстват по-сигурни. Захарният сироп е готов за употреба щом достигне 110-120ºС. На този етап е бистър или съвсем леко е започнал да се променя цвета си, за да се превръне в карамел. Топлинната обработка на сиропа може да продължи според предпочитанията до получаване на карамел с по-лек или по-интензивен цвят. В зависимост от това колко дълго е продължила топлинната обработка на сиропа и цвета на готовият Италиански меренг (Italian meringue) може да е от мръсно бял до бежов. 
  • Част от захарта предвидена за рецептата (по-голямото количество от нея) се превръща в захарен сироп, останалата е за разбиването на белтъците на сняг. Цялото количесвто захар може да се смеси наведнъж с белтъците или да се добавя на порции по време на разбъркването – получава се и по двата начина. 
  • Приготвила съм Италианският меренг със станд миксер, който е по-мощен от ръчен миксер. Начина на изпълнение и времето посочено по-долу са свързани с това. Разбиването на белтъците с ръчен миксер, ще трябва да започне по-рано. Като цяло приготвянето на меренга с ръчен миксер ще отнеме по-дълго време.  

Необходими продукти:

  • 7 белтъка (240 гр.)
  • 400 гр. захар
  • 2-3 супени лъжици вода
  • 1 щипка лимонена киселина (лимонтузу)

Необходими продукти за италиански меренг с глюкоза:

  • 120 гр. белтъци, от 4 средно големи яйца
  • 25 гр. захар
  • зрънцата на 1 шушулка ванилия
  • 100 гр. захар
  • 20 мл. (26 гр.) глюкоза
  • 25 мл. вода

Начин на приготвяне на Италианският меренг с глюкоза:

Белтъците се слагат в купата на миксера, който е в готовност за разбиването им на сняг (ползва се телената бъркалка), но самото разбъркване ще започне малко по-късно. Захарта предвидена за разбърването им може да се добави на този етап или на порции когато започне разбъркването им. 

В подходящ съд се смесват глюкозата, захарта (100 гр.) и водата. Сложете ги на котлона и бъркайте с дървена лъжица, докато захарта се стопи. По същият начин се процедира и без глюкозата. Регулирайте огъня и оставете сиропа да ври тихо, докато температурата му достигне до 145ºС или докато стане с карамелен цвят. При мен това отне по-малко от 4 минути. Времето е свързано с количеството на вложените продукти.

Как се прави Италиански меренг (Italian meringue)

Същевременно белтъците се разбиват на сняг с 25 гр. захар и зрънцата на 1 шушулка ванилия. Без да се прекъсва разбъркването горещия карамелен сироп се налива на тънка струя в белтъчният сняг.

Как се прави Италиански меренг (Italian meringue)

Както вече споменах по-горе, цялото количество захарта предвидено за ръзбиването на бетъците, може да се добави още в началото – вижте следващият колаж. След като сместта поеме карамеленият сироп, разбъркването продължава още 10-12 минути или докато се получи гъста, лъскава и пухкава смес.

Как се прави Италиански меренг (Italian meringue)

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Как се прави Италиански меренг (Italian meringue)
Published On
Average Rating
4.51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)

6 thoughts on “Как се прави Италиански меренг (Italian meringue)

  1. Мога ли да измажа и украся с него торта и колко време преди повода може да стане това (с две думи отпуска ли се,или запзва гъстотата си)?

    1. Здравейте!
      Честита Коледа!
      Италианският мерент може да се ползва както за пълнеж, така и за измазване на торта или друг десерт.
      Влагата е враг на всеки вид меренг, независимо дали става въпрос за такъв минал термична обработка или не.
      Ако няма влага, там където се съхраняма, няма да има проблем ще си остане гъст. Дори да престои в хладилник (къде има влата малко или повече), няма да се отпусне, така че да се разтече.
      Сладките изделия, за които се ползва меренг (преминал или не термична обработка), са най-вкусни когато са прясно прпиготвени.
      Примерно аз бих замазала торта с тази глазура в деня на сервирането, за да мога да я сервирам, колкото се може по-прясна.
      Успех желая и да ви е сладко!

  2. Здравейте,
    Може ли този меренг да се използва за торта за деца? И … ако се прибави масло на кубчета при разбиването, ще се получи ли хубав крем или маслото ще го втечни?
    Благодаря!

    1. Здравейте, Елена!
      Всеки сам си преценява дали нещо е подходящо или не за деца!
      Личното ми мнение е, че тази глазура може да се ползва за десерти, които ще бъдат консумирани и от деца.
      Може да се добави масло. Давам Ви линк към вариант на глазура с масло и италиански меренг > https://www.mycookingbookblog.com/glazura-s-italianski-mereng-plodov-sok-i-maslo/

  3. Здравейте. Мога ли да направя италиански меренг с еритритол вместо захар?

    1. Здравейте!
      Нямам опит с въпросният продукт продукт, за да изкажа мнение.
      По принцип подсладителите не могат да се карамелизират и ако това важи и за еритритола, няма да може да се изпълни рецептата с него.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: